Uw portefeuille zit al in uw telefoon

Beetje bij beetje verandert uw smartphone in een virtuele betaalkaart. De applicaties staan misschien nog in de kinderschoenen, maar binnen een half jaar zal u uw telefoon al meer krediet geven.

Vanwaar die trage start? Simpelweg omdat momenteel geen enkel systeem zichzelf als norm weet op te leggen. En daar is een goede reden voor: alle betrokken partijen (banken, operatoren en fabrikanten) zouden zich wat graag ontfermen over het factureren van mobiele aankopen, en daarbij terloops ook een procentje meepikken. Hier is wat ons te wachten staat, is het niet morgen, dan zeker overmorgen.

NFC-chip en SIM-kaart

Bovenaan de pronostieken staat momenteel de Near Field Communication technologie. Eenmaal uitgerust met een NFC-chip, kunt u met een smartphone contactloos betalingen uitvoeren, gewoonweg door uw telefoon in de buurt te brengen van een betaalterminal. Dit is nu al mogelijk in Duitsland, waar een O2 portefeuille op basis van NFC virtuele kredietcards van de eigenaar kan opslaan. Volgens marktonderzoeksbureau GfK heeft 52 % van de Belgen een smartphone en in 2016 zal 85 % van de verkochte smartphones voorzien zijn van NFC.

De belangrijkste concurrent van NFC is de SIM-kaart waarvan de beveiligde versie (SIM-UICC) digitale handtekeningen kan certificeren. Dat is vanzelfsprekend de optie die wordt aangeboden door de telecomoperatoren, die zich daarmee omtoveren tot bankiers van hun mobiele klanten.

Het conflict tussen de SIM-kaart en de NFC-chip is actueler dan ooit, vermits tegen eind 2014 Proton verdwijnt en één gebruiker op twee het nodig acht om een alternatief voor dit systeem te vinden.

In-App biedt toegang

Naast de SIM-kaart en de NFC-verbinding is er nog een derde mogelijkheid om mobiel te betalen: In-App, een applicatie die het mogelijk maakt om content aan te kopen binnenin een applicatie. In-App is geïntegreerd in het betalingssysteem van iedere online winkel. Een recent voorbeeld is de NMBS die een nieuwe mobiele applicatie aanbiedt om een treinticket te kopen via uw mobiele toestel. Het voordeel is dat u een ticket rechtstreeks kunt kopen in de reisplanner, zonder de pagina te verlaten en zonder dat u een Digipass nodig hebt. De betaling gebeurt met een kredietkaart, en een sms doet dienst als vervoersbewijs. Nu al beschikbaar op iPhone, binnenkort ook op Android (m.nmbs.be).

Een ander In-App project is de Belgian Mobile Wallet die mobiele betalingen, tickets, elektronische kortingen en klantenbindingsprogramma’s integreert. Het zal op het einde van het jaar worden gelanceerd door Belgacom en BNP Paribas Fortis. Voor deze elektronische portefeuille hebt u een smartphone nodig, een bank- of kredietkaart en een Belgisch data-abonnement. Op papier is dit de meest geavanceerde elektronische portemonnee van het land. De applicatie wordt eind 2013 gelanceerd in een proefversie, met het oog op een volledige implementatie in het voorjaar van 2014, voor Apple- en Android-smartphones.

Mobistar lijkt een soortgelijk aanbod voor te bereiden in samenwerking met een groot kredietkaartenbedrijf. En natuurlijk heeft elke bank zijn eigen app, zoals Belfius Direct Mobile (voor iOS 5.0 en Android 2.2) of Easy Banking bij Fortis Paribas (https://www.bnpparibasfortis.be/ portal/start.asp).

Onder particulieren

Sinds juni biedt Bancontact/Mister Cash een applicatie voor betaling tussen twee smartphones met een maximum van € 125 per transactie. Nadat u een activeringscode hebt gedownload op de site van Bancontact (http://app.bancontact.com/nl), beheert de applicatie betalingen door het eenvoudig uitwisselen van QR-codes. Enige vereiste: een Bancontact/Mister Cash kaart hebben en een pincode invoeren. De dienst is in testfase bij negen banken en moet begin 2014 klaar zijn. Tegen april komt er ook een versie voor handelaars.

m-Banxafe

m-Banxafe is een systeem ondersteund door banken en operatoren. Hiermee kunt u direct een koerier, taxi of babysit betalen, uw rekening consulteren of een prepaid SIM-kaart uploaden. Want hier speelt de SIM-kaart de rol van kredietkaart. De handelaar die een telefoon heeft met een geactiveerd m-Banxafe systeem dient een aanvraag in op zijn gsm, de klant ontvangt een sms en bevestigt zijn instemming via een geheime code. Elke operatie (maximaal € 2.500) kost de klant € 0,25. Een systeem dat gesmaakt wordt door handelaars die geen bankterminal hebben, hoewel sommigen klagen over de complexiteit van de installatie. “Je moet al een ingenieur zijn om dit ding te programmeren”, vertrouwde iemand uit de bankwereld ons toe.

Binnen 9 maanden

De deblokkering van het dossier is aangekondigd voor half volgend jaar en moet een betaalportefeuille opleveren die bruikbaar is op het internet (zoals PayPal) én mobiel. Banken en operatoren zijn dus gedoemd om overeen te komen. Net als Visa en Mastercard die anders riskeren om marktaandeel te verliezen. Mastercard heeft overigens een eigen oplossing ontwikkeld, Masterpass Wallet, om aankopen te doen via pc of mobiele telefoon, terwijl Visa zijn v.me aanbiedt. PayPal heeft een virtuele mobiele rekening gelanceerd, gekoppeld aan een bankkaart/ kredietkaart. Deze App maakt het zelfs mogelijk om vooraf een bestelling te plaatsen en maar te betalen als u aan de kassa gegeolokaliseerd bent. En dat allemaal zonder NFC. Het systeem moet eind dit jaar het Europese vasteland bereiken. Volgens een onderzoek van ING wil 27 % van de Belgen graag betalen via hun sociale netwerken. Maar laten we niet te ver vooruitlopen.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content