Uw oude films... op dvd!

Denkt u eraan, al uw videocassettes en films weg te gooien omdat er geen geschikte afspeelapparatuur meer te vinden is? Al die mooie souvenirs? Dat meent u toch niet! Kies voor de slimme oplossing: ‘vertaal’ ze naar een dvd... en geniet ervan, uw leven lang!

Tekst, beeld, geluid,... tegenwoordig wordt haast alles digitaal geregistreerd en opgeslagen. Maar net zoals er in uw boekenkast nog heel wat boeken staan, beschikt u ongetwijfeld ook nog over analoog beeldmateriaal. Of het nu gaat om 16 mm-films, single of dubbel 8, super 8 of 9,5 mm: allemaal bevatten ze onvergetelijke beelden die u ooit maakte van uw gezin, op uitstap, met vakantie,... Helaas evolueert de techniek zo snel dat u vaak niet meer over de nodige apparatuur beschikt om deze beelden nog te bekijken. Misschien is deze apparatuur zelfs niet meer te koop, om nog te zwijgen van het kwaliteitsverlies. Want als videobanden niet koel, droog en ver van magnetische velden bewaard worden, vervaagt de magnetische informatie en wordt de beeldkwaliteit met het verstrijken van de tijd steeds slechter (laat uw videocassettes dus nooit op of naast een luidspreker rondslingeren). Digitale beelden kennen dit euvel niet. Maar het digitale verhaal biedt nog meer voordelen: digitale bestanden kunt u gemakkelijk met de computer bewerken, kopiëren én delen met anderen en bovendien kunnen op een kleine oppervlakte massa’s gegevens worden opgeslagen.

Zelf videofilms omzetten

Zelf uw analoge videofilms omzetten naar digitale beelden en ze opslaan op dvd kan perfect als u over voldoende tijd beschikt – het is een tijdrovende klus – en een beetje handig bent met de computer. Uiteraard moet deze ook over de nodige power beschikken: een snelle processor (een kloksnelheid van minimaal 2 gigahertz), voldoende intern geheugen (liefst 512 MB) en een voldoende grote en snelle harde schijf (minstens 60 GB en een rotatiesnelheid van 7200 toeren/min).

Wat hebt u – behalve tijd en een sterke computer – nog nodig?

n software om de video te capturen (om te zetten naar digitale beelden), te bewerken (extra muziek, titels, ondertitels, indeling in hoofdstukken,...) en klaar te stomen om ze op een dvd te branden. Bij heel wat hardware voor videocapturing (zie verder) wordt software meegeleverd maar u kunt de pakketten ook afzonderlijk kopen. Enkele voorbeelden: Davideo VHS Copy 2006 van G-Data (euro30), Film op CD & DVD 5 van Magix (euro40) of DVD MovieFactory 5 van Unlead (euro30). Als u uw favoriete films wilt omzetten naar dvd moet u nagaan of de software toelaat om kopieerbeveiligde VHS-films te digitaliseren wat niet altijd het geval is.

n een videospeler of videocamera om uw oude cassettes af te spelen

n een interne videocapture- of tv-kaart, ingebouwd in uw computer waarop u uw videospeler of camera kunt aansluiten. Zo’n kaart heeft een RF-coaxiaalingang, meestal ook een gele video-ingang (ook compositeaansluiting genoemd) en veel kaarten hebben eveneens een S-Video-aansluiting.

n als alternatief voor de interne videocapture- of tv-kaart, kunt u een extern capture-apparaat gebruiken. Dit is een kastje dat via een USB- of een Firewirekabel op uw computer wordt aangesloten. Enkele merken: Pinacle, Dazzle, Canopus,... Kostprijs: van euro 200 tot 450.

Indien u een digitale videocamera hebt die voorzien is van een analoge video-ingang, dan kan die ook als tussenstation dienen. U sluit uw analoge videospeler of -camera aan op uw digitale camera, neemt de video over op DV-tape en zet de digitale beelden vervolgens over naar uw pc. Een stuk omslachtiger maar perfect mogelijk!

n een dvd-brander en dvd-recordables van het type dat past bij uw dvd-brander (+r/rw of -r/rw).

n de nodige kabels.

Indien u met een ingebouwde videocapturekaart werkt, moet u eraan denken dat ook het geluid van de video opgenomen moet worden. Dit geluid zal u meestal moeten aftakken van uw videospeler of camera naar de geluidsingang van uw geluidskaart. De externe capture-apparaatjes hebben meestal zelf een rode en witte audio-ingang.

Professionele hulp

Wat we tot nu toe beschreven, lijkt misschien nogal ingewikkeld maar is het in wezen niet. Een stuk moeilijker wordt het echter wanneer het gaat om oud filmmateriaal op spoelen (single of dubbel 8 mm – 9,5 mm of 16 mm). Om deze beelden met een behoorlijke kwaliteit om te zetten naar digitale beelden is zeer dure (lees: professionele) apparatuur nodig.

Betekent dit dat u toch afscheid zult moeten nemen van al deze kostbare herinneringen zodra uw oude projector het begeeft? Allerminst! Er zijn tegenwoordig heel wat bedrijfjes die analoog beeldmateriaal omzetten naar digitale beelden en het voor u opslaan op dvd. Met een gewone zoekmachine zoals Google kunt u er heel wat vinden die via het internet hun diensten aanbieden. Niet elk bedrijfje kan elk formaat van filmspoelen of videocassettes aan en ook de prijzen variëren. Even zoeken en vergelijken voor u een keuze maakt, is aangewezen.

Begin steeds met één film als proef zodat u de kwaliteit van de omzetting kunt beoordelen. Vraag bij het afleveren van uw analoge materiaal steeds meteen een prijsbestek (alles inbegrepen, tot en met de dvd) en een precieze leveringstermijn.

Uw films bewerken op uw eigen webruimte

Tijdens onze speurtocht naar mogelijke aanbieders van de service om analoog beeldmateriaal om te zetten naar digitaal, stootten we op een jong bedrijfje dat uit Frankrijk naar ons land kwam overgewaaid. VideoForever zet zowat alle formaten om naar digitale films op dvd: 8 mm, Super8, 9,5 mm, 16 mm, maar ook cassettes VHS, S-VHS, V2000, Betamax, Hi-8, mini-DV. “Maar wij bieden nog een interessante extra die ons uniek maakt in België”, legt Thomas Julien van VideoForever uit. “Alle films die wij digitaliseren, worden in eerste instantie opgeslagen op zeer krachtige servers. Op onze website wordt voor elke klant een persoonlijke ruimte gecreëerd waar hij al zijn films kan bekijken, maar bovendien ook zelf titels kan toevoegen, een volgorde bepalen, muziek uitkiezen en aan zijn films laten toevoegen en zijn cd-hoesje ontwerpen. Pas wanneer hij daarmee klaar is, bevestigt hij de bestelling om zijn films op dvd te branden. Het feit dat alle gedigitaliseerde films via de website kunnen bekeken worden, laat de klant ook toe om via zijn beveiligde ruimte anderen, waar ook ter wereld, zijn films te laten bekijken. Dit gebeurt volgens het streamingprincipe met Windows Mediaplayer (visualisering zonder dat vooraf het bestand moet gedownload worden). Alle films die wij zelf gedigitaliseerd hebben mogen een jaar gratis op onze servers blijven staan.”

Eén belangrijk minpunt: de website van VideoForever en de bediening zijn uitsluitend Franstalig. “Maar daar zal op korte termijn verandering in komen”, belooft Thomas Julien. n

Lectuur: ‘Videobanden digitaliseren’ en ‘Smalfilm digitaliseren’, allebei van Addo Stuur, Visual Steps, Het gaat om zogenaamde bookware (boek + Nederlandstalige software), euro 24,95.

VideoForever, Defacqzstraat 62, 1050 Brussel, 02 400 68 60 (Frans/Engels), www.videoforever.be (Frans)

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content