Uw mobieltje een godsgeschenk of peperduur speelgoed

Mobiel bellen is peperduur, en de tarieven van de verschillende operatoren vergelijken onbegonnen werk. Toch kunt u veel geld besparen door enkele belangrijke zaken in het oog te houden, ook als u belt in het buitenland.

Sinds het overdonderende succes van de gsm zijn de telefoonkosten van de gemiddelde Belg als een komeet de hoogte ingeschoten. Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Telecommunicatie (BIPT) blijkt dat we in 2003 met zijn allen voor 8,03 miljoen euro met elkaar telefoneerden, dat is 1,3 % meer dan het jaar voordien. Het zal niemand verwonderen dat de mobiele telefonie een steeds groter deel van dit bedrag voor haar rekening neemt. Het aantal vaste telefoonlijnen daalde de afgelopen vier jaar met 16 %.

Toch blijft mobiel bellen duur. Een gesprek tussen twee mobiele telefoons is in het beste geval nog altijd viermaal duurder dan een gesprek tussen twee vaste toestellen. En dan hebben we het nog over gesprekken tussen twee abonnees van dezelfde operator. Want als u naar een gsm van een andere operator belt of naar een vast toestel loopt de rekening nog veel hoger op.

VOORBEELD Het kost u vandaag minder om met een vast toestel naar... Canada of Zuid-Afrika te bellen dan naar de gsm van uw buur, als deze met een andere operator in zee is gegaan!

Kiezen tussen de operatoren

Hoe kunt u de kosten binnen de perken houden en welke operator (Proximus, Mobistar of Base) is het interessantst – lees: het goedkoopst – voor u? Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, want de operatoren pakken met zoveel verschillende tarieven uit dat een betrouwbare vergelijking zo goed als onmogelijk is.

TIP Zijn het gros van uw kennissen, familieleden of vrienden bij een bepaalde operator aangesloten, doe dat dan ook. Hierdoor zullen de meeste gesprekken die u voert binnen hetzelfde netwerk blijven en dat is een pak goedkoper.

Verder bieden de operatoren ook verschillende formules aan die rekening houden met het tijdstip waarop u meestal belt. Als u uw mobieltje vooral ’s avonds gebruikt, dan kiest u uiteraard voor een formule waarbij het in die periode het goedkoopst is om te bellen.

LET OP Bij Proximus en Mobistar wordt meteen een minuut aangerekend, ook al is uw gesprek na tien seconden reeds beëindigd. Bij Base is dat niet het geval. Daar betaalt u per seconde, maar deze operator rekent wel een connectiekost (van 0,05 tot 0,07 euro) aan.

Abonnement, kaart of belkrediet

Grosso modo bestaan er drie betaalsystemen: het abonnement, het belkrediet en de voorafbetaalde kaart.

l Wie veel belt, neemt best een abonnement. U betaalt dan elke maand een vast bedrag maar de gesprekken zelf zijn een stuk goedkoper. Het komt er in dit geval dus op aan voldoende te bellen om het abonnementsgeld te recupereren.

l Met het belkrediet betaalt u een bepaald bedrag per maand dat u mag opbellen. Als u meer belt, wordt dat extra aangerekend. Soepeert u het hele bedrag niet op, dan kunt u de overgebleven belwaarde naar de volgende maand overdragen. Interessant systeem, maar de gesprekken vallen hier meestal iets duurder uit.

l Wie zijn gsm-gebruik echt onder controle wil houden, neemt een voorafbetaalde kaart. U betaalt geen abonnementsgeld en kunt voor een bepaald bedrag bellen. Als u de belwaarde hebt opgebruikt, moet u een nieuwe kaart kopen of de oude opladen (dit kan bijv. via een Bancontact-/Mister Cash-automaat). Dit tarief is meestal het duurste, maar zelfs al hebt u uw belwaarde opgebruikt, kunt u nog steeds opgebeld worden. U blijft dus bereikbaar.

TIP In de praktijk blijkt dat wie meer dan 30 minuten per maand belt, beter naar een abonnement of een formule met belkrediet overstapt.

LET OP Naast de drie bekendste operatoren kunt u ook bij zogenaamde virtuele operatoren terecht. Zij zijn tussenpersonen die zich meestal naar een specifiek doelpubliek richten, met aangepaste tarieven. Zo zijn er operatoren die zich richten op de Turkse gemeenschap en goedkope mobilofonie naar het buitenland aanbieden. Anderen spitsen zich bijv. toe op jongeren die vooral veel sms’jes aan goedkoper tarief willen versturen.

Om de tarieven te vergelijken kunt u terecht op de internetsites van de operatoren: www.Proximus.be, www.mobistar.be en www.base.be. Er zijn ook enkele websites die zich bezighouden met de vergelijking van tarieven: www.vergelijking.be, www.bestnet.be en www.testaankoop.be (met een interessante berekeningsmodule, maar enkel voor abonnees).

Dure nummers herkennen

Stel dat u abonnee bent bij Mobistar, hoe kunt u dan weten of het nummer dat u belt eveneens een Mobistarnummer is?

De theorie klinkt eenvoudig: normaal gesproken zijn alle nummer beginnend met 047 Proximus, 048 is Base en 049 Mobistar. Helaas... inmiddels zijn al 450.000 gsm-eigenaars van operator veranderd en zij konden genieten van de overdraagbaarheid van hun nummer. Het is dus perfect mogelijk dat iemands nummer met 049 begint, maar dat hij niet meer Mobistar is, maar Base of Proximus.

LET OP De operatoren zijn weliswaar verplicht een biep te laten horen bij het begin van een gesprek naar een overgedragen nummer, zodat u steeds weet dat u naar een andere operator belt, maar û en dat weet haast niemand û u moet deze dienst (laten) activeren!

TIP Opzoeken tot welke operator een nummer behoort, kan wél via gespecialiseerde websites zoals www.1299.be of de internetsites van de verschillende operatoren.

Opletten in het buitenland

Bellen in het buitenland is erg duur. Maar ook opgebeld worden kost geld, want uw correspondent betaalt dan het normale Belgische tarief, terwijl u opdraait voor de meerkost. Naargelang de operator, de tariefformule en het moment waarop u belt, kan een internationaal gesprek tot euro 1 per minuut kosten.

Als u in het buitenland met uw Belgisch gsm-nummer een familielid opbelt die zich eveneens in het buitenland bevindt, is dit peperduur, zowel voor u als voor diegene die u opbelt. U betaalt dan een gesprek van het buitenland naar België en uw familielid een gesprek... van België naar het buitenland. Weet ook dat bellen of opgebeld worden met een voorafbetaalde kaart vanuit het buitenland meestal mogelijk is, maar dat dit nog eens een pak duurder is dan met een abonnement. Ook een sms’je versturen vanuit het buitenland is een pak duurder. Dat kost tussen de 39 en 80 eurocent, al hebben sommige operatoren formules voor goedkoper bellen in het buitenland.

TIP Als u voor lange tijd in een bepaald land verblijft, dan koopt u beter een voorafbetaalde kaart van een lokale operator.

U kunt bij uw operator ook navragen met welke buitenlandse maatschappijen hij akkoorden heeft afgesloten en de goedkoopste operator instellen. Hoe u dat doet, vindt u in de handleiding van uw gsm.

LET OP Als u nummers opslaat in het adresboek, zet er dan de internationale code voor (+32 voor België). Doet u dit niet, dan zult u uw correspondent in België niet kunnen bereiken.

Meteen reageren bij diefstal

Laat bij diefstal meteen de SIM-kaart van uw telefoon blokkeren. Bel voor Proximus naar 0800 15 678, voor Mobistar naar 0800 95 955, voor Base naar 0486 191 999

Op de rug van de batterij van uw gsm staat een nummer, het IMEI-nummer (15 cijfers). Bewaar dit goed, want hiermee kan de operator uw toestel onbruikbaar maken. Leg ook klacht neer bij de politie.

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content