Uw living wordt een bioscoop

De jongste tijd worden we overstelpt met reclame voor brede tv-toestellen met een vlak scherm (‘flatscreen’) en voor homecinema-apparatuur. Wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Wat kost het allemaal en wat kunt u ermee doen?

Info: Bose: tel. 012 39 08 00 l Hitachi:

tel. 02 363 99 09 l Philips: tel. 070 222 303 l Samsung: tel. 02 201 24 18 l Sanyo:

tel. 03 451 21 50

De kwaliteit van de dvd-schijfjes en een aantal nieuwe technologieën maken het vandaag mogelijk thuis een echt bioscoopeffect te creëren. Onder homecinema verstaat men op elkaar afgestemde apparatuur waarmee u loepzuivere beelden van een dvd, een videocassette, een digitale fotoreeks of zelfs beelden van het internet kunt bekijken op een zeer groot scherm (een hele muur van de living bijvoorbeeld). En met een vol en diep geluid dat de hele kamer vult.

Brede maar dure flatscreens

Uiteraard krijgt u geen bioscoopeffect met een piepklein scherm. Een eerste oplossing kan de aanschaf van een nieuwe breedbeeldtelevisie met een groot, dun en vlak scherm zijn, een zogenaamde flat-screen. Het 16: 9 breedbeeldformaat zorgt ervoor dat u bij het bekijken van dvd’s, videobanden en tv-programma’s in breedbeeld geen zwarte balken meer krijgt onder- en bovenaan het scherm. Het formaat komt ook beter overeen met ons natuurlijk blikveld. Doordat het scherm vlak is, behoren flikkerende beelden en reflecties van lampen of ramen daarenboven definitief tot het verleden.

Voor het maken van brede flatscreens worden twee technieken gebruikt: LCD en plasma (zie kaderstuk, rechts-onderaan). Plasmatelevisies zijn de duurste maar hun beeld is dan ook even perfect als een bioscoopscherm. In de handel vindt u nu modellen met zeer dunne schermen (90 mm en dunner). Als u die aan de muur hangt en de bedrading in de muur verwerkt, lijkt het toestel één te worden met de wand, net als in een echte bioscoopzaal.

De dunne breedbeeldtelevisies hebben twee keerzijden: de grootte van het scherm en de prijs. Een flatscreen kan nooit de oppervlakte evenaren die u krijgt met een homecinemaprojector (zie verder). De grootste modellen hebben nu een diagonaal van 127 cm (50 inch) en voor midden volgend jaar worden breedbeeldtoestellen met een diagonaal van 178 cm (70 inch) aangekondigd. De prijzen zijn bovendien om stil van te worden. Voor een LCD-breedbeeldtelevisie met een scherm van 30 inch (76 cm diagonaal) moet u ongeveer euro 4500 rekenen, voor een goede plasmatelevisie met een scherm van 42 inch (106 cm) euro 6000...

In ruil voor deze prijs zorgen de toestellen niet alleen voor een beeld dat de perfectie benadert maar ook voor een superieure geluidsweergave, dankzij digitale snufjes (zoals de Dolby Prologic II) en vier of vijf luidsprekertjes. Deze laatste zijn opzij van het scherm ingebouwd of bevinden zich in afneembare zuiltjes aan weerszijden van het toestel.

Het geluid komt van overal

Toch is die geluidsweergave nog altijd niet hetzelfde als in de bioscoopzaal waar het geluid van alle kanten lijkt te komen (hiervoor gebruikt men de term ‘surroundgeluid’). Om thuis dat effect te scheppen, werden de zogenaamde homecinema-kits ontworpen. Dat zijn sets die bestaan uit vier tot vijf compacte luidsprekers en een centraal multifunctioneel apparaat. In dat laatste zijn meerdere beeld- en geluidsdragende toestellen ingebouwd. Het aantal functies verschilt van merk tot merk, maar de meeste omvatten minimaal een dvd en een geluids-cd, een cd-rom en een mp3-speler (muziek van het internet) plus een programma om digitale foto’s te tonen (meestal jpeg). Bij duurdere modellen kunnen ook een superaudio-cd, dvd-r of cd-r (om zelf cd’s en dvd’s te branden), een cd-rw (cd’s opnemen en wissen), een radio of zelfs een ‘ouderwetse’ videorecorder in het apparaat zijn ingebouwd.

Een homecinema-kit kunt u aansluiten op een flatscreentelevisie, op een homecinemaprojector, op de nieuwste pc’s, maar ook gewoon op uw bestaand televisietoestel. Dat mag gerust nog een conventioneel toestel zijn, maar liefst van vrij recente datum. De kits met vijf luidspreker(tjes) geven de beste surround-weergave. In elke hoek van de woonkamer komt één luidspreker te staan, de vijfde (de centrale luidspreker) plaatst u onder het beeld. Op die manier ontstaat een vol geluid dat rond de hele kamer gaat.

Een nadeel van homecinema-kits blijft dat u al die onderdelen met snoeren met elkaar moet verbinden. Nu reeds beloven de fabrikanten ons een volgende generatie kits waarvan de onderdelen draadloos met elkaar zullen communiceren. Bepaalde fabrikanten (Bose) pakken echter vandaag al uit met een set met slechts drie snoeren en twee luidsprekers.

Wat kost zo’n homecinema-kit? De prijs hangt af van het aantal functies en de kwaliteit van de onderdelen. Bij Hitachi zagen we al een set voor euro 249 (HTD-K170, bestaande uit een dvd-speler, een ingebouwde radio en 5 luidsprekertjes van 25 W). De homecinema-kit DC-TS3000 van Sanyo (euro 499) is interessant omdat het, behalve vijf luidsprekertjes van 30 W, ook een centraal apparaat met opvallend veel functies telt, inclusief een radio en een videorecorder. Op die manier worden al de videocassettes die u momenteel al in uw bezit hebt niet nutteloos!

Wow, de hele muur!

Het beste – en voorlopig ook het voordeligste – bioscoopeffect schept u met een homecinemaprojector. Die zijn nog maar een goed jaar op de markt en beloven de nieuwe hype te worden, na de dvd-spelers. Ze zien eruit als een klassieke projector maar zijn kleiner, lichter en vooral stiller. U kunt op zo’n projector een dvd-speler aansluiten maar ook een klassieke videorecorder. Ook uw pc of uw digitale camera kunt u erop aansluiten en vaak zelfs een spelconsole. Met andere woorden: met zo’n projector kunt u een dvd, een videofilm, een cd-rom, digitale foto’s of een computerspel projecteren op een witte (of lichtgekleurde) muur. De nieuwe projectoren werken vrijwel allemaal met een natuurgetrouw, rechthoekig 16: 9-beeld, hoge resolutie en LCD-techniek (zie kaderstuk). Als u de projector op 2 meter van de muur plaatst, ontstaat een prachtig, levensecht beeld van 2,5 m breed en méér. Hoe verder u de projector plaatst, hoe groter u het beeld kunt maken. Zelfs een hele muur kunt u vullen, want de zoomfuncties maken ook vierkante of trapeziumvormige beelden mogelijk.

De projector is de ideale oplossing voor filmfanaten û en zeker voor diegenen die de kwaliteit van de dvd hebben ontdekt. Het nadeel: u kunt er geen televisie mee kijken. Op dit moment kost zo’n projector nog minimaal euro 1500, maar die prijzen zullen in de komende jaren zeker dalen.

Hoe zit het met het geluid.? Kiest u voor een homecinemaprojector, dan kunt u de dvd-speler of de videorecorder gewoon verbinden met uw bestaande hifi-installatie. In dat geval krijgt u wel een goede en krachtige stereo, maar nog geen surround-geluid. Hiervoor zult u de homecinemaprojector toch moeten combineren met een homecinema-kit.

Plots werd het stil...

Als u tot nu toe gevolgd hebt, weet u dat u voor een homecinemaprojector en een homecinema-kit samen minimaal 1800 euro moet neertellen. Zelf hebben we in een huiskamer een test gedaan met de nieuwe projector Astaire Deluxe van Philips, gekoppeld aan een homecinema-set van hetzelfde merk (de MX 5800). Helemaal stil was de projector niet maar wel behoorlijk geluidsarm. Eens de muziek van de film draaide, hoorden we de projector niet meer.

De gebruikte homecinema-set was een stuk duurder (euro 700) maar bood een ongelooflijke geluidskwaliteit dankzij de zes digitale versterkers van 75 W, de vijf luidsprekertjes, de speciale basluidspreker (ingebouwd in twee zuiltjes) en de super-audiotechniek. In het centrale apparaat is ook een radio met RDS ingebouwd. De geluidsweergave konden we bovendien aanpassen aan de manier waarop we keken of luisterden (liggend, zittend, staand...).

De installatie van de apparatuur was, toegegeven, aan de omslachtige kant. Maar zodra de dvd’s tegen de witte muur werden geprojecteerd, werd het héél stil in de huiskamer. Een schitterend 16: 9 beeld van ruim drie meter breed en een geluid dat ons van alle kanten omgolfde. Jawel, het was échte cinema... n

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content