Uw haar in topvorm

Net als onze huid wordt ook ons haar er niet jonger op maar dat is geen reden om ons zorgen te maken! Er bestaan voldoende producten en technieken om ons haar glanzend en gezond te houden.

Met de jaren gaat ons haar vijf verouderingsverschijnselen vertonen: de textuur verandert, de haardos wordt minder vol, het haar wordt doffer, het wordt droger en breekt sneller. 86 % van de vrouwen zegt haar te verliezen. “Door oxidatieve stress en een verharding van het collageen rond de haarwortel”, weten ze bij Vichy. “De haarfollikel verstikt, het haar wordt dunner en valt uit.”

Mijn haar wordt dunner

Elke dag 50 tot 100 haren verliezen, is normaal. En wie last heeft van seizoensgebonden haaruitval, kan daar makkelijk iets aan doen.

Was uw haar maximaal tweemaal per week. Wrijf niet fors op uw schedel, ga behoedzaam om met de hoofd-huid. Bruuske bewegingen aan de haarwortel werken haaruitval in de hand. Een zachte massage (hoofd naar beneden) bevordert de circulatie en dus het groeien van de haren.

Vermijd hitte: zet uw haardroger op lauw en bedek uw hoofd in de zon.

Het geringste probleem (bijv. van hormonale aard) kan haaruitval veroorzaken. Laat dus geregeld uw bloed controleren (ijzer, foliumzuur, calcium,...).

Gebruik een shampoo die haaruitval voorkomt (bv. Bain Prévention van Kérastase) en een verzorgingsproduct om lokaal in te masseren (ampullen of spray). Ook een kuur met capsules is efficiënt, op voorwaarde dat u ze minstens 3 à 4 maanden neemt.

Onze favorieten: Shampoo Age Densiforce met omega 6 in het gamma Expert van L’Oréal Professionnel (euro 12,50) – Serum Dercos Anti-Chute & Anti-Casse met Aminexil bij Vichy en Aminexil SP94 (18 ampullen, euro 50,50) – Cure Intensive Anti-Chute van Kérastase (euro 42 voor 10 ampullen) – Inneov (euro 25,50 voor een doos), Oenobiol, Forté Pharma of om het even welk ander merk (ruime keuze in de apotheek).

Mijn kleuring houdt niet

55 % van alle Europese vrouwen (alle leeftijden door elkaar) kleurt het haar. Om te vermijden dat het broos wordt, kunnen ze hun toevlucht zoeken tot zachtere producten, zoals Inoa van l’Oréal of Expression van garnier. In ieder geval wordt aangeraden uw haar hooguit om de 2 à 3 maanden te kleuren. Tussendoor kunt u retouches aanbrengen aan de haarwortels of een ton sur ton kleurshampoo gebruiken als de uitgroei nog niet te hard opvalt.

Onze favorieten: luxe tegen een vriendenprijsje: het gamma Syoss Color Protect (euro 3,99/stuk) – Shampoo Delicate Color in het gamma Expert van L’Oréal Professionnel (euro 12,50) – Goodbye Grey Color Sync van Matrix, een ton sur ton kleuring zonder ammoniak (dekt tot 75 % van de grijze haren, bij de kapper) – Lotion Corrective Defense Time Reset van Redken (euro 30,50) – kit Herb Balsam Colorant van Korres, 100 % biologisch, dekt alle grijze haren in 20 tot 40 minuten, 27 tinten (euro 15,90).

Mijn haar kroest meteen bij nat weer

Om dit probleem te verhelpen, omhult u uw haar met een beschermende film die de haarvezel isoleert en het vocht tegenhoudt. Alle oliehoudende verzorgingsproducten zijn geschikt: ze stoten het water af en geven glans en bescherming.

Onze favorieten: Deep Smoothing Serum met camelia van Matrix Biolage (euro 19,80) – gamma Frizz Ease van John Frieda – Olie Liss Ultime in het gamma Expert van L’Oréal Professionnel (euro 14,50). Om krullen in bedwang te houden: Shampoo Shine Curl in het gamma Expert van L’Oréal Professionnel (euro 12,50) – Serum Nutrilisse van Olivier Dachkin.

Mijn haar is stug

Haar dat glanst, is gezond haar. Maar alleen gladde vezels kunnen glanzen. Dat heeft niets te maken met stug haar, wel met de staat van de haarschubben. Hoe u weet of uw haarschubben gezond zijn? Neem een haar tussen duim en wijsvinger en wrijf stevig met beide vingers, van de haarpunt in de richting van de wortel. Indien u duidelijk oneffenheden voelt, staan de haarvezels te veel open en zijn ze dus te poreus. De oplossing is vrij eenvoudig: u kunt uw haar vertroetelen en verwennen, dit wil zeggen systematisch conditioner gebruiken en één keer op de twee ook een voedend masker of een olie (die u eventueel een hele nacht laat inwerken onder een handdoek). Vermijd in dit geval bijtende shampoos, geef de voorkeur aan formules waarop vermeld staat dat ze bedoeld zijn voor frequent gebruik. Of doe zoals de Amerikaanse vrouwen: af en toe wassen die hun haar niet met shampoo maar met conditioner! U moet er allelen op letten dat dit uw haar niet te veel verzwaart.

Onze favorieten: het gamma Prime Plenish van Shu Uemura, met genezende jasmijn (vanaf euro 31) – Soin sans rinçage met papyrusmelk van Klorane (euro 9,23 voor 100 ml) – Leave-In Densifier van Matrix Biolage (euro 19,40) – Masque Substantif Age Premium van Kérastase (euro 35) – Shampoo en Masker Douceur d’Huiles in het gamma Nature van L’Oréal Professionnel (biologisch en met zemelen- en olijfolie – resp. euro 15,50 en euro 19,50).

Info: Dercos en Korres in de apotheek – John Frieda in de supermarkt – K pour Karité uitsluitend bij Di – Kérastase in de erkende kapperszaken – Matrix Color Sync & Biolage bij de kapper 02 210 06 27 – O. Dachkin 02 733 99 91 – Redken www.redken.be – Syoss 02 421 25 12 – Yves Rocher in de winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content