Uw gsm kan alles (maar wilt u dat wel?)

Geen enkele technologische nieuwigheid is zo snel in ons dagelijks leven doorgedrongen als de gsm. Bovendien gaat de evolutie van de toestellen razendsnel verder. De nieuwste mobieltjes kunnen alles. Maar wilt u dat wel? Hebt u al die extra’s nodig of vindt u dat het best wat minder mag zijn? En hoeveel bent u bereid te betalen voor zo’n hebbeding?

We kunnen ons het leven zonder gsm nog nauwelijks voorstellen en toch is het eerste gsm-netwerk in ons land nauwelijks 12 jaar oud. Het mobieltje heeft op korte tijd zo’n belangrijke plaats veroverd dat 72% van de Belgen het huis niet meer uitgaat zonder zijn telefoon op zak. En daar blijft het niet bij! 45% neemt zijn gsm mee naar het toilet, 41% houdt hem in de buurt wanneer hij of zij in bad gaat (*). 92% van de gsm-bezitters gebruikt zijn toestel elke dag (**).

Hoe valt dit gigantische succes te verklaren? Volgens de Engelse sociologe Kate Fox heeft de gsm de functies van het tuinhek en het dorpsplein overgenomen. De typische gesprekjes die onze grootouders daar voerden, gingen vaak ook niet verder dan: Hoe gaat het?Goed, Maakt je moeder het al beter? Doe haar de groeten! Precies zoals de typische berichtjes die we nu per sms (kort tekstberichtje van maximaal 160 karakters dat per gsm verstuurd wordt) versturen dus. “Maar die leggen wel een erg belangrijk sociaal contact”, benadrukt Kate Fox. “Afspraakjes maken met vrienden en familie of gewoon een gezellig babbeltje slaan, het blijken nog steeds de voornaamste redenen te zijn waarom mensen hun gsm gebruiken. De mobiele telefoon – vooral sms- laat ons toe een uitgebreid sociaal netwerk te onderhouden en is op deze manier een perfect wapen tegen de vervreemding.”

Uit onderzoek (**) blijkt verder dat 45% van de grootmoeders van mening is dat de gsm bijdraagt tot een nauwer contact tussen grootouders en kleinkinderen.

Sms’jes aan de top

Het verzenden van sms’jes blijkt populairder te zijn dan bellen (* en **). Bij jongeren is dit nog duidelijker omdat de kostprijs van het verzenden van een berichtje lager ligt dan deze van een telefoongesprek. Volgens het onderzoekbureau JupiterResearch is 68% van de Europeanen, naast bellen met de mobiele telefoon, enkel geïnteresseerd in het versturen van sms’jes. Slechts 28% neemt al eens een fotootje en nauwelijks 8% heeft interesse voor de videomogelijkheden van een gsm. Toch is het aantal toestellen dat allerhande bijkomende mogelijkheden biedt de voorbije jaren explosief gegroeid. Wanneer u naar de winkel stapt om een nieuwe gsm te kopen wordt u met al deze mogelijkheden rond de oren geslagen en de technische fiche is stilaan een geheimtaaltje geworden waar enkel ingewijden nog iets van begrijpen.

Hoever wilt u gaan?

Wat wilt u kunnen doen met uw gsm? Dat is de belangrijkste vraag waarop u voor uzelf een antwoord moet vinden vooraleer u naar de winkel stapt. Plus welke criteria voor u belangrijk zijn. Uit een enquête van Samsung (zie kader hieronder) bleek dit vooral de prijs te zijn, gevolgd door de gebruiksmogelijkheden, de kwaliteit van het geluid, de omvang, de kwaliteit van het scherm en het gewicht.

Bellen en sms’en kan elke gsm, zelfs het meest eenvoudige toestel dat nog een zwart-witscherm heeft. Zo’n toestel (Nokia 1100, Siemens A70, Mororola C115,...) kunt u kopen voor euro 49 à euro 59. Voor een gsm zonder extra’s maar wel met een kleurenscherm zou u niet meer dan euro 100 mogen betalen (Sony Ericsson T290i, Siemens A65, Nokia 3100, Nokia 6030,...). Naast de gsm hebt u enkel een simkaart nodig die u koopt bij een van de operatoren in ons land (Proximus, Mobistar, Base). U kiest voor een abonnement of een systeem met een herlaadkaart en u kunt bellen en sms’en!

Content voor een tevreden mens

n Een eerste eigenschap die op de toestellen vermeld staat is, slaat op het aantal frequentiebanden die het aankan: dual-, tri- of quadband. In België wordt enkel gewerkt met de 900 en 1800 frequentieband. Als u dus niet van plan bent uw toestel in het buitenland te gebruiken dan volstaat een dualband. Maar als u vaak naar Nederland gaat dan hebt u naast de 900 ook de 1900 frequentieband nodig en in Azië en de Verenigde Staten gebruiken de operatoren de 8850 en de 1900 MHz-frequentie. Daar hebt u een tri- of quadband nodig.

n De meeste toestellen laten tegenwoordig ook toe mms‘jes (Multimedia Messaging Service) te versturen en ontvangen. Een mms is vergelijkbaar met een sms, maar u kunt aan uw bericht ook afbeeldingen, geluiden of videofragmenten toevoegen.

n Waar enkele jaren geleden een WAP-browser nog een exclusiviteit was voor de duurdere modellen, vindt u dit (en veel meer) nu ook op de heel betaalbare. WAP biedt de mogelijkheid om speciaal gecodeerde webpagina’s (te vergelijken met het grote internet) op te halen met een gsm.

n Datatransmissie via de gewone gsm was een erg tijdrovende bezigheid. Daarom werd GPRS ontwikkeld, wat staat voor General Packet Radio Service. Het is een uitbreiding van de gsm voor snellere dataoverdracht. Bij GPRS is de gebruiker continu online maar hij betaalt slechts voor de hoeveelheid data die wordt verstuurd of gedownload.

n De ontwikkeling van GPRS leidde al snel tot het ontstaan van zogenaamde contentdiensten: i-mode voor Base, Vodafone Live! voor Proximus en Orange World voor Mobistar. Via een soort portaalsite kunt u allerhande informatie raadplegen (ver-trekuren van treinen, weerberichten, nieuws, horoscoop, sportuitslagen, enz), logo’s, beltonen en wallpapers down- loaden, chatten of spelletjes spelen. In principe zijn alle contentdiensten toegankelijk vanop een gsm met een kleurenscherm, een XHTML-browser (vergelijkbaar met bijv. Internet Explorer op uw pc) en GPRS-ondersteuning.

n Nog een stapje verder is EDGE, dat hetzelfde netwerk gebruikt als gsm maar door een aanpassing van de techniek nog hogere snelheden haalt. EDGE wordt aangeboden door Mobistar en Base. Mobistarabonnees kunnen bijvoorbeeld via EDGE naar Kanaal Z en Canal Z kijken.

n Wat de breedbandverbinding voor het gewone internet is, zou UMTS moeten worden voor de mobiele telefoon. Voor UMTS is echter een heel nieuw netwerk nodig en moet u beschikken over een andere simkaart. De enige operator die UMTS reeds aanbiedt in België is Proximus. Er komen meer en meer toestellen voor het UMTS-netwerk beschikbaar, maar ze zijn vaak nog vrij volumineus en duur. Voor het goedkoopste UMTS-toestel telt u euro 199 neer (Sony Ericsson V600i), voor een UMTS-toestel met wat extra toeters en bellen betaalt u tot zowat euro 700 (Nokia N90). Samsung bracht dit jaar niet minder dan tien nieuwe UMTS-toestellen op de markt. De drie grote toepassingen waarvoor UMTS aanbevolen wordt, zijn rechtstreeks mobiele televisie, videofonie en het downloaden van muziek. Proximus 3G biedt via UMTS 12 mobiele televisiekanalen aan.

De prijs van een foto

Heel wat gsm-toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een ingebouwde camera. Voor zo’n toestel betaalt u gemiddeld tussen de euro 99 en de euro 300. Het prijsverschil zit in de kwaliteit van het fototoestel. Net zoals bij gewone digitale camera’s wordt de scherpte van de foto’s bepaald door het aantal megapixels. Aanvankelijk bezaten de meeste gsm’s een gewone VGA-camera (0,3 megapixel) terwijl om een foto op klein formaat te kunnen afdrukken 1 megapixel een absoluut minimum is. Maar er zijn tegenwoordig al gsm-toestellen die heel wat meer te bieden hebben zoals de KG920 van LG Electronics die een 5-megapixelcamera bevat met automatische scherpstelling en flitser, de Nokia N73 met een 3,2 megapixels camera uitgerust met een Carl Zeisslens of de Samsung D900 met een 3,1 megapixel met autofocus.

Laat u niet misleiden door de digitale zoom. Belangrijk is een optische zoom. Op dit ogenblik zijn er nog maar weinig gsm’s met een optische zoom maar daar zal snel verandering in komen.

Voor wie meer houdt van bewegende beelden is er de Nokia N93 (euro 769) met een digitale camcorder die video-opnamemogelijkheid biedt van zeer degelijke kwaliteit. Om de filmpjes te bekijken kunt u het toestel rechtstreeks aansluiten op uw tv.

Een streepje muziek

Heel veel telefoons zijn uitgerust met een muziekspeler zodat u geen afzonderlijke mp3-speler meer nodig hebt. Sommige toestellen zoals de Sony Ericsson Walkmanreeks, de Ben Q-Siemens EF51, de Motorola ROKR en de Nokia N91 ondersteunen meerdere digitale muziekformaten (MP3, M4A, AAC en WMA).

Erg belangrijk bij een muziektelefoon (maar ook als u graag foto’s maakt of videofragmenten bekijkt) is ook het geheugen. Een minuut muziek neemt ongeveer 1 MB in beslag. Met een geheugen van 20 MB komt u dus niet ver. Let daarom bij de aankoop van uw toestel of het interne geheugen (minstens 256 MB) uitbreidbaar is door middel van geheugenkaarten. Reken wel dat u voor een geheugenkaart van 512 MB algauw euro 40 betaalt. Om de muziek van uw pc op uw mobiele telefoon te zetten is het handig als deze over een USB 2.0 verbinding beschikt.

Design maar handig

Vermits de meeste telefoons tal van gebruiksmogelijkheden bezitten, trachten de fabrikanten elkaar ook te beconcurreren op het vlak van de design. Laat u echter niet te snel verleiden, denk eraan dat een toestel niet alleen mooi moet zijn maar vooral handig. Neem het dus altijd eerst eens goed in de hand, bekijk het toetsenbord, de schermgrootte enz. Zelfs als u hoge eisen stelt, zult u merken dat u nog een ruime keuze hebt in trendy modellen.

Extra’s zoveel u maar wilt

n Spelletjes zijn voor u misschien geen topprioriteit, maar als u een gsm wilt schenken aan iemand die graag speelt, let er dan op dat hij Javaondersteuning biedt.

n Gebruikt u uw mobiele telefoon ook voor professionele activiteiten en wilt u uw e-mails met uw gsm kunnen bekijken, dan hebt u een toestel nodig met een mobiele e-mailcliënt. Een veel gebruikte optie is het synchroniseren van uw agenda in uw mobiel toestel (de meeste telefoons bieden organiserfuncties) met die in uw pc. Dat kan bijvoorbeeld draadloos via een infraroodpoort (wat minder populair wordt) of (veel handiger) via de Bluetoothtechnologie.

n Een andere nieuwigheid die dit jaar in steeds meer toestellen voorzien wordt, is WiFi. Het biedt de mogelijkheid om op steeds meer plaatsen, de zogenaamde ‘hotspots’, toegang te hebben tot het internet.

n Gebruikt u uw toestel intensief voor zaken, dan kunt u de aankoop overwegen van een zogenaamde smartphone, in feite een combinatie van een zakcomputer en een mobiele telefoon die een besturingssysteem heeft zoals Windows Mobile, Symbian of Palm OS zodat u er zelf de programma’s kunt opzetten die u wenst. n

(*) Studie uitgevoerd door InSies voor Samsung België bij een representatieve steekproef van de Belgische bevolking tussen 15 en 35 jaar.

(**)The Mobile Life Report 2006 uitgevoerd in opdracht van The Carephone Warehouse Group bij 16 500 Europeanen.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content