Uw fotoalbum via het internet

U bent net terug van vakantie? Dan staat uw digitaal fototoestel vol met prachtige kiekjes. Maar wat doet u ermee? Op deze pagina vindt u alvast enkele websites die uw foto’s met plezier afdrukken... én voor een prijsje!

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Europeanen zijn digitale foto’s nooit afdrukt, met alle risico’s van dien. Het voortbestaan van onze digitale bestanden wordt immers continu bedreigd door virusaanvallen en om de haverklap wisselende opslagmedia (wie beschikt tegenwoordig nog over een diskettelezer?). Bovendien is foto’s op cd bekijken, even gezellig als... de handleiding van een wasmachine lezen. Hoog tijd dus om de geneugten van het fotoalbum opnieuw te ontdekken!

Gratis software...

Heel wat ontwikkellaboratoria die online werken, bieden u de mogelijkheid om uw foto’s te laten afdrukken in een fotoboek. Afhankelijk van de website kunt u de kleur of het thema van uw fotoalbum kiezen en bijschriften toevoegen. Bij grote albums kunt u zelfs uw eigen lay-out maken. Daartoe vragen de meeste websites een (gratis) softwareprogramma te downloaden, dat speciaal hiervoor ontworpen werd. Het zal u een uurtje kosten om uw virtueel album samen te stellen maar u krijgt tenminste precies wat u wilt... en dat bespaart u toch weer enkele euro’s.

Wanneer uw digitaal fotoboek af is, stuurt de software dit door via het internet. Bij sommige websites is het even-eens mogelijk om het fotoalbum eerst op cd te plaatsen en het vervolgens met de post op te sturen of het in een winkel af te geven.

Daarnaast kunt u op de meeste websites uw foto’s (of uw digitaal fotoalbum) online bewaren om ze te kunnen delen met vrienden en... om ze later eventueel opnieuw te laten afdrukken, natuurlijk. Een middel als een ander om klanten te binden!

U kunt uw foto’s uiteraard ook alleen maar laten afdrukken. U betaalt dan ongeveer euro0,09 per foto van 10 x 15 cm en euro15 voor een poster (80 x 106 cm).

... maar let op de prijs!

Vaak is de uiteindelijke prijs van een fotoboek hoger dan wat op de welkomstpagina staat. De prijs wordt voornamelijk bepaald door het gewicht en het formaat van het papier, het aantal pagina’s en de manier waarop het album gebonden wordt. De meeste sites die we bezochten, bieden lange maar onvolledige prijslijsten. Controleer vooral het gewicht van het papier. Over het algemeen gaat het om een album van 150 gram voor kleine formaten tot maximaal 200 gram voor de grootste formaten. Vreemd genoeg zijn het vooral de verzendingskosten die de prijs opdrijven. Afhankelijk van de website kunnen de tarieven meer dan het dubbele zijn. We vonden zelfs een fotoboek waarvan de nettoprijs lager was dan de verzendingskosten. Kortom, controleer eerst even het prijsoverzicht voor u op Be-stellen klikt. Elke vergissing of onnauwkeurigheid in de bestelling (bijvoorbeeld een album van 72 pagina’s voor slechts 20 foto’s) riskeert de rekening onnodig te verhogen.

Profiteren van de concurrentie

Een overzicht geven van alle websites die fotoboeken maken, is onmogelijk. Hieronder vindt u een selectie die duidelijk maakt welke concurrentiestrijd de online fotoleveranciers voeren en hoe u daarmee uw voordeel kunt doen.

n http://www.albumprinter.com

Informatief. Een diashow legt uit hoe u de software moet gebruiken. Klik op demo’s om voorbeeldalbums te bekijken. De website biedt een ruime keuze aan formaten vanaf 24 x 21 cm voor euro22. De levering duurt gemiddeld 5 dagen. Voor een luxealbum van 30 x 30 cm en 30 pagina’s betaalt u euro45. Interessant zijn de verjaardagskalenders waaraan u ook foto’s kan toevoegen: ongeveer euro20.

n www.extrafilm.be

Supereenvoudig. Een Belgische site met fotoboekformules vanaf euro7 per stuk. De werkwijze is klassiek: u downloadt een album waaraan u foto’s van uw harde schijf toevoegt. De mogelijkheden voor de opmaak en voor het toevoegen van tekst zijn echter beperkt. Bij Extrafilm kunt u ook foto’s laten afdrukken op T-shirts. De prijs van een kalender schommelt tussen euro10 en euro20.

n http://nl.kruidvat.be/

Groot formaat. Een van de vele fotodiensten die Kruidvat aanbiedt, is een fotoboek van 30 x 30 cm met een stevige, harde kaft. U kunt uw foto’s en teksten op de omslag plaatsen (vanaf euro 39). Dit boek bevat standaard 26 pagina’s die u per 8 pagina’s kunt uitbreiden tot maximaal 98. Bij de lay-out kunt u uw creativiteit wat de vrije loop laten. Opnieuw moet u eerst de software downloaden, waarmee u uw virtueel album kunt samenstellen en via e-mail kunt versturen.

n http://www.myphotobook.be

U kunt kiezen uit maar liefst 7 formaten, van 10 x 15 cm tot 40 x 30 cm. Prijzen variëren van euro8 tot euro75. Ook hier downloadt u eerst de gratis software. Afhankelijk van de grootte van het boek kunt u foto’s met een verschillend formaat gebruiken, tekst toevoegen en kleur en bindwijze van het boek veranderen. Levertermijn: 12 dagen.

n http://nl.pixum.be/fotoboek.html

Deze website biedt een rijke keuze uit voorwerpen om uw foto’s op af te drukken, zoals kaart- en geheugenspelletjes.

n http://be.foto.com/nl/books.asp

Wellicht de goedkoopste, met een ruime keuze. Hier vindt u al een album voor euro 4,99. Inclusief verzendingskosten verdubbelt echter de prijs. In een video wordt duidelijk uitgelegd hoe u de software moet gebruiken. n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content