U erft meer dan euro 250.000

Wat als u nu plots niet 25.000 maar wel tienmaal zoveel geld te beleggen zou hebben? In dat geval zullen financiële instellingen u bijna zeker hun private-bankingdiensten aanbieden.

Advies op maat

Hebt u 250 000 euro en meer te beleggen, dan stapt u ‘via de grote poort’ bij de bank binnen en krijgt een beleggingsprogramma ‘op maat’ aangemeten, met de bijhorende adviezen voor fiscale en nalatenschapsoptimalisering. Alle beleggingsformules worden dan voor u gecombineerd om u een service te bieden die zo goed mogelijk aangepast is aan uw situatie en verlangens.

n Beheer Algemeen stelt de privébankier zijn cliënten twee soorten beheer voor:

l ofwel het ‘discretionaire beheer onder mandaat’. Hierbij bepaalt de bankier het profiel van de cliënt en vervolgens beheert hij dan het vermogen dat hem wordt toevertrouwd, zonder rechtstreekse tussenkomst van de cliënt.

l ofwel het adviserend beheer. In dat laatste geval volgt de bankier de cliënt, maar neemt die uiteindelijk zelf de beleggingsbeslissingen.

n Kosten Discretie is het sleutelwoord en privébankiers zijn niet altijd even happig om hun tarieven vrij te geven. Met reden, want de aangeboden diensten zijn zeker niet goedkoop. Vaak wordt met degressieve tarieven gewerkt, in functie van de beheerde bedragen en de diepgang van de relatie met de familie. Een basistarief (per jaar) van 0,50 % van het totaal van de beheerde activa + 0,15 % bewaarrecht bij een adviserend of discretionair beheer zijn cijfers die vaak worden genoemd. Nog een algemeen tariefprincipe dat bij private banking wel vaker wordt toegepast: hoe meer risico wordt genomen met de belegde activa, hoe hoger de commissie.

Vermogens- engineering

Naast het beheer van de belegging op zich is vermogens-engineering het tweede grote facet van het vermogensbeheer. Hierbij gaat het om de meest efficiënte structurering van het familiefortuin om de fiscaliteit te optimaliseren, gekoppeld aan een fiscale optimalisatie. Vaak beschikt de bank over gespecialiseerde adviseurs die denkpistes uitwerken en de cliënt doorverwijzen naar een advocaat gespecialiseerd in fiscaal recht, een accountant, een notaris... De oplossingen die worden uitgedacht om de fiscale druk te verlagen, kunnen zeer eenvoudig zijn (schenking), maar ook erg complex (de oprichting van een patrimoniumvennootschap naar buitenlands recht, bijvoorbeeld).

Steeds vaker stellen privébanken zich als beleggingsspecialisten ‘neutraal’ op en ze aarzelen dan ook niet meer om beveks van concurrerende banken aan te raden, om zo een portefeuille met beleggingsfondsen van diverse beheerders op te bouwen.

Naast beveks kan de gefortuneerde belegger beetje bij beetje ook rechtstreeks in aandelen gaan beleggen. Spreiden is daarbij meer dan ooit aan te raden. Het beheer van een aandelenportefeuille vraagt tijd en wat achtergrondkennis. Toch kan het erg veel voldoening schenken.

Voor welke formule u ook kiest, belangrijk is het vinden van een goed compromis in functie van uw eigen wensen en verlangens. Daarom is het zo belangrijk dat u, samen met uw adviseur, uw volledige situatie in kaart brengt: uw persoonlijke situatie (uw leeftijd, gezinssamenstelling), de aard van uw vermogen (omvang, eigendommen,...), uw behoeften en verwachtingen, uw verlangen naar vaste inkomsten, maar zeker ook uw persoonlijkheid (riscoschuw of niet). n

A Roger Sartet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content