Tweedehands wordt eerste keus!

Nog nooit hebben zoveel Belgen spullen verhandeld via eBay. Ook de tweedehandse winkels en de verkopers van occasiewagens doen gouden zaken. Koopjes doen én zelf verkopen: dankzij de tweedehandse trend kunt u dubbel geld besparen.

Bent u ook een beetje jaloers wanneer vrienden u vertellen dat ze hun oude tv-toestel konden verkopen via eBay? Of dat ze in een vintagewinkel een Delvaux-handtas voor euro 200 op de kop getikt hebben? Dan wordt het tijd dat u zich ook in de tweedehandse trend stort. Iedereen biedt tegenwoordig op eBay, zo wordt gezegd. Dat het internet niet uw ding is, hoeft geen probleem te zijn. Als u de koopjes eerst zelf wilt zien, ruiken en voelen, vindt u tweedehandse winkels in alle mogelijke prijsklassen. Bovendien hebben we nu veel meer mogelijkheden om zelf spullen te verkopen en zo onze portemonnee te spekken in deze financieel moeilijke tijden. Ga met ons mee op een tweedehandse Ronde van België (en ver daarbuiten)!

Etappe 1: eBay & Co

Zowel om te kopen als om te verkopen, is www.ebay.be een onmisbaar instrument geworden voor tienduizenden Belgen die geld willen besparen of willen verdienen. Nog nooit geprobeerd? Lees dan zeker de tips en de ervaringen van onze fotoredactrice Françoise, want zij is een echte eBay-fanate geworden (zie pag. 46)!

De eerste etappe van onze Ronde is het Europese hoofdkwartier van eBay in Berlijn. Hier zijn 1200 medewerkers voornamelijk bezig met de klantendienst en het bewaken van de transacties. Ze houden bijvoorbeeld het zogenaamde keyboard spamming tegen. Dat zijn aanbieders die zoveel mogelijk trefwoorden in hun aankondiging proberen te vermelden om toch maar opgemerkt te worden. Een voorbeeld: iemand wil een handtas verkopen en somt in de tekst alle grote merken op. Andere medewerkers stellen filters in om te beletten dat mensen ongeoorloofde zaken verkopen zoals wapens of nazi-kentekens. Daarnaast sloot eBay met zo’n 18 000 merken, van softwarefabrikanten tot producenten van luxegoederen, een overeenkomst af om de verkoop van namaakproducten tegen te gaan. Ook wordt actief naar fraudeurs gespeurd, want het komt wel eens voor dat malafide verkopers het account van een betrouwbare verkoper proberen over te nemen om zo van diens goede reputatie te kunnen genieten. Als iemand tot nu slechts enkele dingetjes heeft verkocht en dan plotseling 25 televisies aanbiedt, gaat er in Berlijn een belletje rinkelen...

Wist u overigens dat u via eBay ook steeds meer nieuwe spullen kunt vinden? In België alleen al slijten vandaag 3000 professionele internetwinkels hun waren via eBay. Ze hebben minder kosten en daarom liggen hun prijzen gemiddeld 23,75 % lager dan de prijs van hetzelfde product in de winkel. Twee voorbeelden: deze zomer bedroeg de gemiddelde eBayprijs voor een paar Beach Crocs euro 21,87 tegenover een gemiddelde winkelprijs van euro 39,95. Een iPod Touch (16 gigabyte) kostte op de verkooppunten euro 369 tegenover gemiddeld euro 250,52 op eBay.

Natuurlijk heeft eBay niet het monopolie. Ook www.kapaza.be en www.2dehands.be worden in ons land steeds populairder. Als uw aanbieding niet verkocht geraakt, hoeft u op deze sites (bijna) niets als commissie te betalen en bij eBay is dat wel het geval. Maar als u googelt op een bepaald voorwerp (“tweedehandse auto’s”, “oude poppen”...) zult u op nog andere gespecialiseerde koop- en verkoopsites botsen.

Etappe 2:In de kringwinkel

De In & Out in Zellik is een kringloopcentrum. Hier zijn meubels te vinden uit de jaren 50, een madonna onder een stolp voor euro 12, badjassen voor euro 2 en oude reisgidsen voor euro 1,20. De bestseller van Koen Crucke ( 33 kilo later) gaat hier over de toonbank voor 80 cent. Maar er staan ook prachtige hedendaagse interieurobjecten zoals een salon van soepel ecru leder voor euro 120. Verzamelaars komen hier zeker aan hun trekken: singles voor 25 cent, elpees voor 60 cent,...

“We bieden vooral klein elektro, meubelen, speelgoed, huisraad, inte-rieurspullen en textiel aan”, hoor ik van Fabienne Minner en Stef Vrijders. “Alleen meubels mogen licht beschadigd zijn. Wat we binnenkrijgen, maken we eerst schoon, alleen van kleding verwachten we dat ze keurig gewassen is. We bieden de koopwaar aan voor één tiende van de nieuwwaarde. Op kleine elektrische apparaten geven we een week waarborg, op grotere een maand.”

De kringloopcentra zijn de bekendste tweedehandse winkels. Alleen al de site www.kringwinkels.be vermeldt 81 adressen (of u belt tel. 070 22 20 02). En bij deze keten zijn niet eens alle kring-loopcentra aangesloten (kijk in rubriek 6985 van de Gouden Gids). Het aanbod verschilt van week tot week, geregeld komen snuffelen is de boodschap. Eén nadeel: u kunt zelf niets verkopen, maar ze halen gratis spullen bij u thuis op.

Etappe 3: Kleding: vintage en andere

De Kleerboetiek in Asse is een winkel voor tweedehandse kleding. “Een con-signatiewinkel”, verduidelijkt Hildegard Cuppens. “Dat betekent dat je hier eigen kleding mag deponeren voor verkoop. We verkopen per seizoen. Van 1 september tot eind februari aanvaarden we alleen winterkleren, van 1 maart tot 31 augustus alleen zomerkleren. De kleding moet schoon gewassen zijn en nog verkoopbaar. We controleren het kledingstuk en zetten er in samenspraak met de klant een prijs op. Na zes maanden wordt hij verwittigd. Wat niet verkocht is, moet hij weer meenemen, van de verkochte kleren krijgt hij 50 % van de opbrengst. We hebben alleen vrouwen- en kinderkleding. Mannenkleding wordt nauwelijks aangeboden.”

Niet alle tweedehandse kledingwinkels werken volgens het consignatiesysteem. Vele kopen hun waar in via gespecialiseerde groothandelaars en professionele beurzen. Dat is ook het geval met de vintage boetieks wat staat voor authentieke kleding uit de jaren 60, 70 en 80. De prijzen zijn dubbel tot driedubbel zo hoog als in een consignatiewinkel, maar u zult hier gemakkelijker uw maten vinden.

Etappe 4:Kunst voor een prikje

De Troc.com in Gent: een grote loods vol meubelen, grote elektrische appara-

ten, witgoed, grasmaaiers en boeken. De prijzen én de kwaliteit lijken hier hoger te liggen dan in de kringwinkel. Een elektrisch blaaskacheltje voor euro 12, een hometrainer voor euro 49, een kinderwagen mét draagset voor euro 14, een vouwfiets voor euro 59, een Singernaaimachine voor euro 36. Bij de meubels zijn knappe zaken te vinden, maar die kosten meer. Een mahoniehouten tafel in Empirestijl voor euro 84, een eikenhouten tafel voor euro 225 en een antiek ministerbureau voor euro 1550. Het meest verrassend is nog de verdieping met kunst. Hier hangen mooie werken voor... euro 20.

Troc.com (vroeger Troc International) is een keten met 27 winkels in België en heeft zich gespecialiseerd in de depotverkoop (www.troc.be). “In principe kun je bij ons alles binnenbrengen wat nog verkoopbaar is, maar we worden wel strenger voor de kwaliteit”, hoor ik van Antoine Van Mechelen, de gerant in Gent. “We werken op commissie. Wanneer je een voorwerp brengt, bepalen we zelf de prijs voor de twee eerste maanden. Is het na deze periode niet verkocht, dan daalt elke maand de prijs met 10%. Wie het daarmee niet eens is, kan zijn voorwerp weer ophalen. Geraakt het stuk verkocht, dan krijg je de opbrengst min een commissie van 38% (op bedragen onder de euro 1000) of 30% (boven de euro1000). Al onze waren worden op onze website getoond, binnenkort zal het ook mogelijk zijn daarop te bieden.”

Etappe 5: Een flatscreen-tv voor euro89,99

Cash Converters in Eigenbrakel. Deze van oorsprong Australische keten met franchisewinkels in vooral Brussel en Wallonië (ook één winkel in Antwerpen, www.cashconverters.be) wil zich anders profileren. Ook hier kunt u zelf spullen aanbieden, maar in tegenstelling tot Troc.com krijgt u onmiddellijk geld voor wat u binnenbrengt. “We beperken ons wel tot kleine huishoudapparatuur, informatica, audiovisuele toestellen, gsm’s, camera’s, games, juwelen, cd’s, dvd’s, doe-het-zelfapparatuur, fietsen en fitnesstoestellen. Geen meubelen of interieurobjecten dus”, preciseert Stephane Logé, de gerant. “We discussiëren over de prijs, we testen het toestel uit en we betalen de aanbieder uit. Natuurlijk moet het apparaat nog werken, in goede staat zijn en liefst niet te oud. Dat laatste hangt van object tot object af. Oude juwelen vormen nooit een probleem, maar een pc van vijf jaar oud zullen we weigeren. Televisietoestellen mogen tot 10 jaar oud zijn.”

Voor wie koopjes wil doen, lijkt Cash Converters een goudmijn: een flat-screen met een scherm van 82 cm voor euro 89,99 en een cd-speler van Philips voor euro 10,95, een elektrische gitaar voor euro 149, espressotoestellen vanaf euro 25, een cirkelzaag voor euro 39,95, een pc (pentium 4) voor euro 159,95, een camcorder van Sony voor euro 139,95, een cameralens van Konica voor euro 19 en een recente, toeklapbare Motorola-gsm voor euro 49.

“Zo verrassend is dat allemaal niet”, zegt Stephane Logé. “Het is opvallend hoeveel jonge mensen na zes tot negen maanden hun gsm of hun games ver-ouderd vinden en die hier dan binnenbrengen. Dat geldt in zekere zin ook voor pc’s. Zo kunnen we soms zeer recente toestellen aanbieden. Aan de andere kant heb je meer en meer mensen die het ethisch niet meer verantwoord vinden een elektrisch of elektronisch apparaat naar het containerpark te brengen, als ze het vervangen door een nieuw. Hier kan hun oud toestel een tweede leven beginnen, terwijl ze er zelf nog een cent aan verdienen.”

Etappe 6:De betere occasie

Weinig tweedehandse handels floreren zo goed als deze in occasiewagens. Als u zelf een auto wilt verkopen, zult u altijd een hoger bedrag vangen als u van particulier tot particulier verkoopt. Daarvoor blijven de automarkten (en vaak ook de straten eromheen!) the places to be. Hier draait alles om de prijs en veel minder om de kwaliteit.

Daarnaast ontwikkelen zich de jongste jaren nieuwe kanalen voor mensen die een occasie willen kopen en bereid zijn een hoger bedrag neer te tellen in ruil voor kwaliteit en zekerheid. De laatste etappe van onze Ronde leidt ons (bij wijze van voorbeeld) naar een enorme toonzaal van één van deze ketens: Nearly New Car in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar het had bijv. net zo goed deze van My Way kunnen zijn (van Volkswagen, Audi,...). Niks sjofels hier, alles blinkt en glimt: een Smart Fortwo Cabrio 2007 met 2442 km op de teller voor euro 9999 (nieuwwaarde: euro 13.458,83), een Mercedes C 200 cdi 2007 (met 19 353 km) wordt hier aangeboden voor euro 35.499 (nieuwwaarde: euro 42.757,77), een Chrysler 2,2 PT Cruiser 2005 (56 177 km) voor euro 12.949 (nieuwwaarde: euro 23.806,75).

Nearly New Car telt intussen 5 megastores en 40 andere verkooppunten in heel België (www.nnc.be). De keten maakt deel uit van de Mercedesgroep en verkoopt daarom alleen merken uit deze stal. Marketing manager Jo Willems over het concept: “Er heeft altijd een bloeiende handel in tweedehandse Mercedessen bestaan, maar nu heeft de invoerder die handel zelf weer in handen genomen. Ons aanbod be-staat hoofdzakelijk uit vroegere leasingwagens. Onder de naam nearly new car verkopen we auto’s van maximaal 3 jaar oud en met maximaal 100 000 km op de teller. Oudere auto’s met méér kilometers hebben we ook, maar dan onder het label economy cars.”

De gemiddelde prijs draait rond de euro 24.000, toch niet een gering bedrag voor een occasie? “Ja, maar daar staan de uitstraling van het merk en onze garanties tegenover”, antwoordt Jo Willems. “We leveren niet alleen de wettelijk verplichte Car Pass af, we controleren de auto op 125 punten en herstellen alle beschadigingen en krassen. Onze gemiddelde klant is een man van 54, niet zelden iemand die met een leasingwagen gereden heeft en daar na zijn (brug)pensioen wil mee doorgaan.”

Sinds kort biedt Nearly New Car al zijn modellen ook op eBay. Waarmee we opnieuw op het startpunt van onze Ronde van België (en ver daarbuiten) zijn beland. Een Ronde die ons veel geld heeft opgebracht!

Ludo Hugaerts m.m.v. Filip Godelaine en Françoise Plume

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content