Tussen reeën en kastelen

In het Natuurpark Burdinale-Mehaigne maken weidse akkers ineens plaats voor intieme en ingesneden dalen. En die worden op hun beurt beheerst door romantische kastelen. Deze weinig bekende streek is ideaal voor herfstwandelingen.

Plots gaat het bos over in een golvende weide. Bijna pal voor onze voeten schieten drie reeën weg. Eerder zagen we al een hazelworm die over het pad kronkelde en eekhoorns die zich de bomen in haastten. Het is herfst in het Natuurpark Burdinale-Mehaigne, een weinig bekend stukje België. We volgen de 9 km lange Promenade des Chevreuils tussen de dorpjes Fumal en Huccorgne. Het pad klimt op en neer en vormt een lus rond de Mehaigne. Dit kronkelende riviertje lijkt de idyllische plekken aan elkaar te rijgen.

Wanneer we bijna het hoogste punt bereiken zien we iets dat we nog niet hadden opgemerkt. Boven de verkleurende bomen pieken de spitse torens van het sprookjesachtige kasteel van Famelette (3). Het is één van de vele kastelen in de streek. Ze worden vrijwel allemaal nog bewoond maar zijn niet happig op bezoekers.

Sterk contrast

Het Land Burdinale-Mehaigne strekt zich in de provincie Luik uit, tussen Hannuit en Hoei, en is bezaaid met 23 kleine dorpen, samen nog geen 3.000 inwoners. Rust, natuur en landelijk erfgoed zijn hier dan ook sterke troeven. Een groot deel van de streek vormt bovendien een natuurpark waar strikte regels gelden voor nieuwbouw en verbouwingen. Het houdt de bewoners gemotiveerd om de natuur en het erfgoed te beschermen en te onderhouden.

Toch ontbreekt het niet aan contrasten. Het noorden van de streek maakt nog deel uit van Haspengouw – een open landschap met weidse, glooiende akkers (2). Maar naarmate we de Maas naderen gaan de akkers over in bossen, heuvels en soms diepe dalen, ingesneden door de Mehaigne of door zijn zijriviertje, de Burdinale.

Met de auto of de motor laat de streek zich goed verkennen als u de bewegwijzerde Route Hesbaye Insolite narijdt. Maar vergeet vooral niet dat dit een wandelgebied is. Daarbij hebt u de keuze uit 18 goed bewegwijzerde en van infoborden voorziene wandelpaden. Hebt u iets met statige vierkantshoeven, kies dan voor de Promenade de Saint-Hubert (9,7 km, vertrek aan de Place Fayat in Lavoir). Liever wat mistige herfst- en woudsfeer? Neem dan de al genoemde Promenade des Chevreuils of de Promenade de Marzinne à Wanhériffe (11,7 km, vertrek in de Rue Simon in Couthuin).

Leve de wilg!

Ook fietsen is hier een feest. Het onlangs aangelegde Ravelpad L127 is een aanrader. Het is 34,3 km lang, gaat van Landen naar Hoei en doorkruist het natuurpark. Het is grotendeels vlak en volgt de bedding van een oude buurtspoorweg door bos en dal en langs gerenoveerde oude stationnetjes. Wie dat wil, kan na het fietsen of wandelen in het Maison du Tourisme in Burdinne tijdens de openingsuren gratis gebruik maken van douches.

Onderweg zult u niet alleen verbaasd staan over het opvallend grote aantal kastelen, zoals dat van Fallais (4) en vierkantshoeven, maar ook over minder evidente erfgoedparels. De watermolen van Fallais (5)wordt nog steeds bewoond. Eigenaar Pierre Heine toont de bezoekers trots hoe hij het rad laat draaien om zijn eigen elektriciteit op te wekken. Het dorpje Fumal loont de moeite voor de rots waarop het kasteel en de kerk (1), bei-de in lokale kalksteen, pal naast elkaar liggen. Het ancien régime versteend.

Let ook op de vele hoge wilgenbomen, want die worden hier niet geknot. Dat hun lange en soepele takken vandaag nieuwe toepassingen krijgen, kunt u zien in het Wilgendorp ( Village du Saule) in Hosdent. In een vrij toegankelijk natuurreservaat zijn voorbeelden van plantaardige architectuur met wilgentakken aangelegd: gevlochten hagen, een tuinpoort, een pergola, terrassen op een talud enz.

Fiscale opstand

We betalen te veel belastingen! Die kreet kenden ze ook al in de 14de eeuw. Vanuit zijn vesting op een rots in het dal van de Mehaigne, hief de Graaf van Moha toen vrolijk tolgelden op het noord-zuidverkeer. De inwoners van Hoei waren die taksen zo beu dat ze een strafexpeditie organiseerden en de burcht (6) vernietigden.

Wanneer de bladeren vallen, worden de ruïnes van de burcht goed zichtbaar. Misschien als waarschuwing voor te inhalige bedwindvoerders vandaag...

Ludo Hugaerts – Foto’s Bart Degrande

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content