Tussen geurbommen en geheime kruiden

Een tuin boordevol geuren van ’s morgens tot ’s avonds. Ongewone hoekjes die doen denken aan middeleeuwse kloostertuinen en knappe relaxmeubels die ons laten wegdromen. Kijk naar de nieuwe trends om ons extra te laten genieten van onze buitenruimte.

Trend 1: relaxen in een geurentuin

Willen we buiten relaxen terwijl geurwolken onze neusgaten strelen, dan moeten we voor een parfumbom zorgen. Maar welke planten gebruiken we daarvoor en in welke combinaties? Om inspiratie op te doen zijn we op een mooie dag gaan kijken én ruiken in de Jardin des Senteurs in Namen. Deze geurentuin is aangelegd bij het kasteel aan de Citadel. Sterk geurende planten zijn hier rond bepaalde thema’s samengebracht, inclusief een rozentuin met 75 variëteiten.

Een tip voor uw bezoek: draag geen parfum of aftershave en let op de naam van de aangeplante variëteit, want de ene lavendelvariëteit – om maar één voorbeeld te noemen – is veel geuriger dan de andere!

De beste variëteiten om samen te planten

n Lavendel + rozemarijn in een perk of een kuip. Kies voor lavendel zowel vroeger als later bloeiende soorten. Een ongewone lavendelvariëteit is de vlinderlavendel (Lavandula stoechas), die heeft bloempjes in de vorm van fijne lintjes die geuren naar dennenhout.

n Een geurige klimplant tegen een muur + vaste planten aan de voet. Voor de klimplant kunt u kamperfoelie, jasmijn of Akebia quinata (zeer geurige, donkerrode bloemen in april) nemen. Voor de vaste planten: een mix van lupinen (suikergeur), Hemerocallis citrodora (citroen) en dropplanten (Agastache foeniculum). De laatstgenoemde bloeien rijk, hun bladeren ruiken naar drop en smaken naar anijs.

n Een eucalyptusboom + aan de voet een brede waaier planten met een munt- en een citroengeur (prima voor onze luchtwegen!): pepermunt, kruizemunt, watermunt, violieren (Matthiola incana, rijke bloei), heliotropen, schildzaad (Alyssum), citroenmelisse, citroenkruid, boerenwormkruid en kattenkruid (liefst de variëteit Nepeta faassenii Six Hills Giant). Er bestaat zelfs een bodembedekker met een doordringende muntgeur, de Mentha requienii. In Namen zijn ze ook zeer te spreken over de citroenverbena (Lippia citriodora), een struik met een langdurige citroengeur en etherische oliën.

n Klassieke keukenkruiden + geurplanten: rozemarijn, tijm, dragon, look, venkel en salie samen met kamille, valeriaan, lookkruid (Alliara petiolata), kerrieplant (Helichrysum italicum), alsem en tagetes.

n Een boog of pergola met een klimroos + geparfumeerde struikrozen. Wegens hun volle geur zijn de variëteiten Iceberg Climbing en Albertine aanraders voor de klimroos. Voor de struikrozen: Yves Piaget (pioenvormige roos), Graham Thomas, Gertrude Jekyll, Chartreuse de Parme, Remember me en Penelope.

n Eén kruid, andere geuren:in Namen zagen we perken met meerdere variëteiten tijm, oregano en salie. Vooral bij salie vielen de geurverschillen op: als je bijvoorbeeld de blaadjes van de Salvia elegans Scarlet Pineapple kneust, ruik je ananas.

De Jardin des Senteurs is elke dag vrij te bezoeken. Opentuindagen met geleid bezoek om 14 en 15.30 uur op de zondagen 14/6, 5/7, 2/8 en 6/9 (gratis). Info: www.nature-namur.be

Trend 2: de sfeer van een middeleeuws tuintje

Ganzerik, smeerwortel, vrouwenmantel, alant, bernagie... De namen lijken weggelopen uit een eeuwen-oud kruidenboek of uit De Naam van de Roos. En dat zijn ze ook, want deze planten werden voor hun geneeskrachtige (of andere) werking gekweekt in middeleeuwse kloostertuinen. Of door heksen gemengd in magische drankjes.

Ook hier vonden we inspiratie in Namen. Op de steilste kant van de Citadel heeft de stad een zo authentiek mogelijke middeleeuwse tuin aangelegd. Op mooie dagen heb je een prachtig zicht op de Maasvallei.

In deze Jardin des Deux Tours zijn de planten gegroepeerd rond bepaalde thema’s: magische planten, nutsplanten (hennep of Cannabis sativa!), mediterrane planten, druiven en vergeten vruchten, geneeskruiden, oude groentesoorten en bloemen. Heel onderaan wacht het tuintje van Romeo en Julia. In dit hofje van de hoofse liefde kunt uuitrusten tussen bloemen die voorkomen op middeleeuwse schilderijen en miniaturen.

Zo maakt u een middeleeuws hoekje

Om het helemaal écht te maken, werd de tuin in Namen aangelegd met kleine, rechthoekige en opgehoogde perkjes. Hiervoor is een op-staande omlijsting van wilgentakken of natuurstenen gemaakt en opgevuld met aarde. Een middeleeuws tuinkamertje kunt u trouwens het best afsluiten met een palissade van boomstammetjes, takken of ge-vlochten wilgentenen, dat is authentieker dan buxus of taxus.

Om plantjes van oude of wilde kruiden te vinden, gaat u snuisteren in een gespecialiseerde kruidenkwekerij (googel op Kruidenkwekerij of kijk in de gouden Gids, rubriek 8675).

n Een heksenhoekje. Combineer alsem (absint), citroenverbena, duizendblad, engelwortel, hyssop, moerasspirae, pimpernel, salie en valeriaan. U kunt er nog tijm, anjelieren, goudsbloemen, karwij en marjolein aan toevoegen.

n Een kloostertuintje met geneeskruiden. Salie, maagdenpalm, smeerwortel, bernagie, witte eng-bloem (Vincetoxicum), longkruid, hyssop, balsemwormkruid (Tanacetum balsamita), heemst, malve en sint-janskruid mogen zeker niet ontbreken.

n Vergeten groenten en vruchten. Onze verre voorouders aten kardoen, snijbiet, pimpernel, zwartmoeskervel (Smyrnium), melde, brave hendrik (voorloper van spinazie) en suikerwortel. Ze smulden van zoethout, bosaardbeitjes, kweeperen en vijgen!

n Een pluktuintje. Hiervoor kunt u in één border aster, klokjesbloem, akelei, duizendschoon, brandende liefde (jawel, alias Lychnis chalcedonia), pioenen, korenbloemen, irissen, Turkse lelies en anjelieren combineren. Een absolute must is de damascener roos (Rosa damascena), de voorouder van onze hedendaagse rozen. De middeleeuwse Jardin des Deux Tours vindt u langs de Route Merveilleuse in Namen. Gratis toegankelijk in juli en augustus (dinsdag-zondag 14-18 uur). Daarbuiten gratis bezoek op de opendeurzondagen 31/5, 21/6, 19/7, 30/8, 27/9 en 4/10 (rondleidingen om 14 en 15.30 uur). Geleide groepsbezoeken zijn op aanvraag te allen tijde mogelijk (euro 2 per persoon, info: tel. 010 86 61 77). www.nature-namur.be

Trend 3: buiten cocoonen

Koken, aperitieven, eten, slapen, baden, wellnessen... vandaag doen we het allemaal in onze tuin of op het terras. En het ontbreekt niet aan trendy meubeltjes en hulpmiddelen om ons buitenleven nog leuker te maken!

Info

n Cassecroute: tel. 0475 25 71 85 n Royal Botania: tel. 03 411 22 85 n Sia: tel. 052 38 12 12 n Umbrosa: tel. 051 30 22 60

Info

n Extremis: tel. 058 29 97 25 n Ikea: winkels in Aarlen, Anderlecht, Gent, Hognoul, Wilrijk en Zaventem n Joli: tel. 056 37 27 16 n Sywana: tel. 050 32 07 95 n Vincent Sheppard: tel. 056 46 11 11

Ludo Hugaerts – Foto’s Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content