De Markt in Dendermonde

Tussen Dender en Schelde

In Dendermonde, waar de Dender in de Schelde vloeit, kan je een lange wandeltocht maken over de Scheldedijk. Die brengt je langs een kunstenaarsdorp en door vredige landschappen. Als je met de trein komt, kan je deze tocht meteen aan het station starten. Je komt dan eerst langs de oude vestingen van het Kalendijkgebied, waarna je aan de Scheldeoever belandt. Kom je met de auto, dan kan je die achterlaten op een parkeerterrein dicht bij de rivier.

Eens je de Scheldedijk bent opgeklommen, moet je die gewoon blijven volgen richting Vlassenbroek. Ooit was dit dorp een pleisterplek voor kunstenaars en ook nu stelt menig zondagsschilder hier nog zijn ezel op. Enkele typisch Vlaamse trapgevelhuizen zoeken beschutting tegen het romaans-gotische kerkje. Maar verder lijkt het dorp vooral ingeklemd tussen de rivier en de Vlassenbroekse polder, vandaag beschermd natuurgebied dat wordt omcirkeld door een meander van de Schelde.

Rustige terrassen en kunstgalerijen nodigen uit tot een schilderachtige pauze. Van hieruit kan je omkeren en dezelfde route teruglopen. Of je kan je tocht verderzetten tot in Baasrode, waar een voetgangers- en fietsersveer je gratis overzet naar de andere oever, om dan in de andere richting (richting Dendermonde) de Scheldedijk weer af te lopen tot aan je startpunt. Je hebt dan zo’n 15 km in de kuiten, al kan je deze mooie tocht even goed met de fiets maken.

De wandeltocht is niet bewegwijzerd: volg vanaf de Killeweg in Dendermonde de Schelde stroomafwaarts.

Sint-Gertrudiskerkje langs de dijk.
Sint-Gertrudiskerkje langs de dijk.
Tussen Dender en Schelde
De Vlassenbroekse polder
De Vlassenbroekse polder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content