Tussen authenticiteit en moderne kunst

Het Hospiz in het Oostenrijkse Sankt-Christoph ving 600 jaar geleden vermoeide reizigers op. Nu laveren we er tussen magnum Bordeauxflessen en schilderijen van Jackson Pollock. Want oeroude tradities en hypermoderne kunsttrends hoeven elkaar niet naar het leven te staan.

Het is koud. We staan op de latten en kijken naar het piepkleine skidorpje Sankt-Christoph, op de grens tussen Tirol en Vorarlberg. In 1386 werkte hier op de Arlbergpas een zekere Heinrich Findelkind (een vondeling) als varkenshoeder. Toen hij zag hoe in het voorjaar weer eens de lijken gevonden werden van mensen die ’s winters op de pas verongelukten, be-sloot hij een Bruderschaft op te richten. Daar hoorde een huis bij waar reizigers in nood eten en een bed konden krijgen: het Arlberg Hospiz was geboren. Vandaag telt de Bruderschaft Sankt-Christoph staatshoofden en andere leden uit de fine fleur. Elk jaar spenderen ze om en bij de 700.000 euro aan caritatieve projecten.

Passie van vader op zoon

Het Hospiz zelf is vandaag het hoogst gelegen vijfsterrenhotel van Europa. Het huis kraakt van de traditie. Alpien comfort op 1850 m boven de zee en het dagdagelijkse gewoel verheven. Dit hotel is het speeltje van de minzaam flamboyante Adi Werner en zijn zoon Florian. Adi is een wijn-adept zonder weerga. Hij troont ons mee naar het 100 m verder gelegen Hospiz Alm, een onderdeel van het Hospiz. Naar de grootste Bordeaux magnumwijnkelder ter wereld. Hier liggen 2754 magnumflessen (flessen van 12, 15 en 18 l). Experts schatten de waarde van de kelder op zo’n vijf miljoen euro. Werner glundert. “Ik ben niet meer dan een gewone wijnliefhebber die al 42 jaar gepassioneerd is door Bordeaux. Wijn is als vrouwen: er zijn goede en zéér goede vrouwen. Bordeauxwijnen zijn de beste wijnen ter wereld.”

Zoon Florian is al even gepassioneerd als zijn vader. Hij leidt het hotel, maar zijn hart ligt bij moderne kunst. Waar vroeger de oude sauna van het hotel stond – vandaag heeft het Hospiz een grote, lichte en moderne wellnessafdeling – haalde Florian in 2007 zijn allereerste schilders-ezel boven. “Ik ben een autodidact die zijn echte passie pas op zijn 40ste ontdekt heeft. Ook mijn vader was 40 toen zijn Bordeauxliefde ontstond. Ik hou van Jackson Pollocks action painting. Abstract expressionisme is mijn ding.”

Artist in residence

Sindsdien gaat Florian bezeten met verf en kwast te keer. Doorheen het hele hotel stelt hij zijn eigen werken tentoon. Maar nog belangrijker: elke week nodigt hij een kunstenaar met naam en faam uit als artist in residence. “Hebben die geluk”, grapt hij, terwijl hij ons doorheen gangen, zalen, hoekjes en ruimten vol hedendaagse kunst loodst. “In de voormiddag mogen ze skiën op onze immense Arlberg en in de namiddag schilderen ze in mijn atelier. Op het einde van hun week houden ze een tentoonstelling.” Naast de skisport en de wijn telt het Hospiz dus een derde unieke reden om er op vakantie te gaan.

Skiën: juist, ja, daarom waren we de Arlberg opgeklommen. Hier valt elke winter opnieuw een pak sneeuw uit de lucht. Arlberg krijgt winter na winter de grootste hoeveelheid sneeuw van heel Oostenrijk. Een ideaal skigebied, niet in het minst omdat er 180 km naast de pistes geskied kan worden. Wie goed kan skiën, weet dat de Arlberg tot de absolute wereldtop behoort. We flitsen door Sankt-Christoph, Sankt-Anton, Lech, Zürs en Stuben. Allemaal met maar één skipas.

Traditie zit niet enkel in wijn, ook de skisport ruikt hier naar geschiedenis. De volgende avond worden we uitgenodigd om toe te treden tot ’s werelds oudste en meest exclusieve skiclub, de Ski Club Arlberg. In 1901 werd de club door enkele skifanatici in het Hospiz opgericht. Het is de meest traditierijke club, de wieg van de moderne skitechniek (met dank aan Hanni Schneider). En meteen ook de club met het grootste aantal wereldbekerwinnaars: 38 medailles. Het zal nog enkele afdalingen duren voor we daar 39 van kunnen maken.

Praktisch

Logeren: Arlberg Hospiz Hotel

A-6580 St. Christoph/Arlberg

Info: tel. 0043 054 46 26 11 of www.hospiz.com.

Info: Dienst Toerisme St. Anton, Dorfstraße 8, A-6580 St. Anton am Arlberg. Info: tel. 0043 054 46 22 690 of www.stantonamarlberg.com

Oostenrijkse Dienst voor Toerisme, Postbus 700, 1050 Brussel.

Info: tel. 078 16 60 18 of www.austria.info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content