Elk jaar zorgen tulpen en andere bloembollen voor spektakel tijdens Floralia Brussels in de tuin van het kasteel van Groot-Bijgaarden. www.floralia-brussels.be © belgaimage

Tulpentapijt

Wil je een kleurenexplosie in je tuin volgende lente? Plant dan deze herfst nog tulpenbollen, maar doe dat wel op de juiste manier!

Tulpen behoren tot de groep van de herfstbolplanten: ze bloeien in de lente, maar je moet de bollen wel tussen september en eind november planten. Dat kan in borders tussen je vaste planten, maar evengoed in potten of bakken. Kies altijd voor een zonnige, goed afwaterende plek om je bollen te planten. In de halfschaduw worden je tulpen maar half zo mooi. Plant de bollen altijd in groepjes, nooit één zielig exemplaar alleen. Kleuren en vormen mengen mag zeker, maar rassen met een verschillende lengte zet je beter niet samen.

De bollen plant je altijd met hun punt naar boven gericht, op een diepte die overeenkomt met twee tot drie keer de hoogte van de bol. Je doet er ook goed aan hier en daar wat bollen een ietsje dieper te planten, zo kan je de bloei mooi spreiden in de tijd. Plant je de bollen te dicht bij de oppervlakte, dan kunnen ze bevriezen. Mest geven heeft echt geen zin. Je bollen hebben zelf al een nuttige voedselreserve opgeslagen. Te veel stikstof aan de grond toevoegen bevordert trouwens ziektes en verrotting. Een beetje potgrond op de bodem van het plantgat aanbrengen volstaat ruimschoots als hulp bij hun groei en bloei.

Komen je tulpen, ondanks deze tips, toch niet boven de grond piepen? Weet dan dat knaagdieren – mollen, bosmuizen, woelmuizen,... – dol zijn op bloembollen. Zie je geen bloemen verschijnen, dan hebben deze dieren tijdens de wintermaanden vast aan je bollen geknaagd. In de handel vind je evenwel bollenmandjes die je planten helpen beschermen tegen al te hongerige knagers.

Met dank aan Jean-Luc Wanzoul, professor aan het Technisch Tuinbouwcentrum van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content