Tuinkruiden, pittig en gezond

Aromatische kruiden geven niet alleen kleur aan onze gerechten, ze zorgen ook voor een pittige, frisse smaak. Maar daar blijft het niet bij: de meeste bevatten een schat aan vitamines, aan mineralen, of aan andere specifieke eigenschappen...

Een paar keer knippen met de schaar en enkele snippers bieslook of peterselie versieren uw slaatje, omelet of groentegratin... Veel werk vergt het niet om te kunnen genieten van hun aroma en hun heilzame kracht!

Om de kruiden het best tot hun recht te laten komen, gebruikt u uiteraard beter verse dan gedroogde, tenminste als u er geen thee van wilt maken. Wanneer kruiden worden gedroogd, verliezen ze namelijk een deel van hun eigenschappen. Zowel in koude als warme gerechten voegt u ze zo laat mogelijk toe, zodat ze zo lang mogelijk hun specifieke eigenschappen behouden. Vooral bij warme gerechten is dit belangrijk want veel vitamines worden bij verhitting afgebroken. Het heeft dus geen zin de kruiden al voor de bereiding toe te voegen aan het gerecht. U haalt er meer profijt uit wanneer u ze er net voor het opdienen overheen snippert.

Ten slotte nog één goede raad: wees niet te zuinig met kruiden. Als u er af en toe wat royaler mee strooit, zult u het verschil snel merken!

Basilicum

Kwaliteiten

Basilicum brengt veel vitamine A en C aan. Wat de mineralen betreft, is het een zeer interessante bron van calcium en fosfor... dus prima voor ons beendergestel! Er wordt ook gefluisterd dat het zou helpen tegen verkoudheden en de spijsvertering bevorderen.

Gebruik

Oorspronkelijk afkomstig uit India, werd basilicum al snel in het westen geadopteerd. Ommisbaar in uw bord tomaat-mozzarella, maar even lekker om gedroogde tomaten, pasta, rijst of koude vis te parfumeren. En dan hebben we het nog niet over pesto gehad, waarvan basilicum, samen met look en olijfolie, een van de ingrediënten vormt.

Bieslook

Kwaliteiten

Familie van look en ui, is dit kruid een krachtig antioxidans en heeft het schimmel- en bacteriewerende eigenschappen. Het bevat ook kalium en vitamine C. Volgens een studie gepubliceerd in 2002, vermindert het gebruik van kruiden uit de lookfamilie het risico op prostaatkanker.

Gebruik

Gesnipperd geeft bieslook een extra waarde aan omeletten en salades, gecombineerd met plattekaas maakt het van aardappelen in de schil een feestgerecht.

Dragon

Kwaliteiten

Zoals zoveel andere tuinkruiden, heeft dragon interessante antioxiderende eigen-schappen. Rijk aan vitamine C stimuleert hij de spijsvertering en heeft een vocht-afdrijvende wer-king. Bevat ook ijzer en vitamine K.

Gebruik

Heerlijk met kip, witte vissoorten, eieren in gelei en salades. Ook perfect voor sauzen als béarnaise, remoulade, tartaar...

Munt

Kwaliteiten

De blaadjes van verse munt zijn rijk aan antioxidanten en zouden ook een positieve invloed hebben op de ‘slechte’ cholesterol. Munt is verder een bron van ijzer, mangaan en vitamine K, en bevordert de spijsvertering.

Gebruik

Door de verse en lichte smaak kan munt in zowel zoute gerechten (tabouleh, lam, kipsla...) als zoete desserten (fruitsla, yoghurt, roomijs...) worden gebruikt.

Peterselie

Kwaliteiten

Een ware vitamine C-bom! Met haast 200mg/100g, bevat ze meer vitamine C dan citrusvruchten, kiwi of aardbei. Ook rijk aan caroteen (provitamine A), kalium, calcium, mag-nesium en ijzer. Dat vitamine C de opname van ijzer bevordert, maakt van peterselie een dubbel inte-ressante keuze!

Gebruik

Combineerbaar met heel wat gerechten: slasoorten, rauwkost, soepen, aard-appelen en, gul te gebruiken, in cous-cousgerechten (tabouleh) of in een saus bij gegrilde tomaten, champignons, linzen...

Rozemarijn

Kwaliteiten

Rijk aan flavonoïden, is rozemarijn gekend voor haar krampwerende en verteringsstimulerende werking. Ze heeft ook de reputatie dat ze spanning in spieren en zenuwen kalmeert.

Gebruik

Samen met tijm is ze één van de pijlers van de mediterrane keuken (bij vlees én groenten). Perfect bij de barbecue, waar u zelfs de wat hardere steeltjes kunt verwerken in een brochette. Heel origineel ook in desserten, waar ze een zomers parfum geeft aan fruitsla en ijscoupes.

Salie

Kwaliteiten

Dit geparfumeerde kruid is rijk aan vitamine K, dat zorgt voor een goede bloedstolling. Ze helpt de spijsvertering, voorkomt winderigheid en bestrijdt diarree. In kruidenthee verwerkt, heeft ze ook een weldadige invloed bij warmteopwellingen.

Gebruik

Salie is heerlijk bij vlees en wild, maar ook in soepen en gevulde tomaten. Overtuigde fans van dit kruid met zijn uitgesproken smaak, genieten mateloos van gesnipperde salie bij een vers geitenkaasje of een geroosterde boterham.

Tijm

Kwaliteiten

Wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering maar dit is niet alles! De flavonoïden hebben sterke antioxiderende eigenschappen en bevatten ook ijzer, vitamine K, calcium en mangaan.

Gebruik

Tijm past perfect bij eieren (roerei, omelet...) en is uitermate geschikt voor zuiderse gerechten als grillades, ragouts, pittige gerechten met geitenkaas... Niet te vergeten ook in het kruidentuiltje!

Gwenaëlle Ansieau – foto’s: Shutterstock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content