Trendy met een likje Picasso

Het mooiste Picassomuseum ter wereld staat in zijn geboortestad Malaga, dat als culturele hotspot aan de Costa del Sol het verschil wil maken met de concurrenten. Achter eeuwenoude gevels gaan Moorse theehuizen schuil, moderne kunstgalerijen, hippe restaurants en kroegen.

Op de Plaza de la Merced deelt een vrouw haar boterhammen met een stuk of honderd duiven. Gevels lijken gebukt te gaan onder het gewicht van zware, groene luiken, oude lantaarns en gietijzeren balustrades. Hier zat ook Pablo Picasso als kind de duiven achterna, hier liep hij – met veel tegenzin – school aan de Calle Comedias, hier ontstond zijn passie voor de corrida.

Pablo had een droom

,, Ik heb geen echte vrienden, alleen minnaressen”, liet Pablo Picasso zich ooit ontvallen. Als we die uitspraak mogen geloven, heeft de bekendste schilder van Spanje postuum een nieuwe minnares aan zijn toch al rijke palmares toegevoegd: Malaga. De stad pompte 70 miljoen euro in een 16de-eeuws palacio en kreeg liefst 204 schitterende doeken van Picasso’s schoondochter Christine en kleinzoon Bernhard Ruiz-Picasso cadeau. De collectie is van onschatbare waarde en vormt een prima staalkaart van zijn volledige oeuvre. Belangrijker dan het Louvre, beweren specialisten. Bovendien werden tijdens de verbouwingswerken in de kelder wandschilderingen en amforen gevonden uit de Romeinse, Fenicische en Arabische periodes. Malaga is acht eeuwen lang door de Arabieren bezet geweest en daar kunt u zelfs vandaag niet naast kijken. Er hangen tralies voor de vensters, poorten en zware deuren zijn versierd met Arabische noppen, vanuit de vesting Alcazaba en het al even Moorse Castillo de Gibralfaro hebt u een schitterend panorama over de stad, de fraaie gevel van de overdekte markt Atarazanas lijkt toegang te geven tot een Marokkaanse bazaar. Zelfs achter de onopvallendste gevels zitten oosterse theehuizen verborgen. Baraka aan de Calle Horno was ooit een Moorse bakkerij, nu een knusse plek met veel kussens, kleine tafeltjes, een onmiskenbaar Moors interieur en een bedwelmend aroma van exotische theesoorten. In La Teteria aan de Calle San Agustin drinkt u thee met muntblaadjes uit een oosterse theepot en snoept u mierzoete snoepjes met amandel en honing, Chubakia en Triangulos de Almendra y Canutillos, net als in Noord-Afrika.

Calamarito’s met een sausje

Bij café Central op de altijd stemmige Plaza de la Constitucion, kunt u op eender welk moment van de dag heerlijke chocomelk proeven met churros, gefrituurde deegsliertjes die in warme chocoladesaus worden gedoopt. In het piepkleine zijstraatje Moreno Monroy ligt restaurant El Chinitas. Hier komen de kenners de befaamde pata-negraham degusteren, al dan niet met een glas zware, rode wijn. Aan de muren hangen bijna-levensgrote schilderijen van befaamde toreadors, boven de bar wel honderd hammen. Iets verder dan de kreeftenbak schittert – uiteraard – een schets van Picasso. Gazpachosoep en gebakken, gegrilde of gefrituurde vis zijn de specialiteiten van het huis. Voor nog geen acht euro hebt u een bord boquerones, calamarito’s, buchones en calamares.

Dineren tussen Dali en Miro

In een onopvallend rijhuis aan de Calle Madre de Dios schuilt de zoveelste verrassing: La Casa del Angel. Dit is ongetwijfeld het beste restaurant van de stad, met een fantastisch art-deco-interieur en een schitterende collectie schilderijen. Hier kunt u niet alleen romantisch dineren, u krijgt er meteen een museum bij. Doeken van Picasso, Dali, Matisse, Chagall, Miro, Garcia Lorca... smakelijk!

Iets minder prestigieus maar zeker zo berucht is restaurant-wijnkelder El Pimpi aan de Calle Granada. Tegen een achtergrond van gestapelde wijnvaten en grote oude affiches van corrida’s en feria’s worden de heerlijkste tapa’s gecombineerd met ijskoud geserveerde Malagawijn of warme likeur. Links en rechts prijken foto’s van bekende bezoekers zoals Paloma Picasso en de lokale filmheld Antonio Banderas, die in de buurt overigens de bruine kroeg La Posada de Antonio uitbaat.

In de schaduw van de Catedral

Ver van de bonte drukte van Torremolinos, net achter de Plaza de Toros, ligt het strand La Malagueta. U komt er langs een van de vele stemmige paseo’s, afgeboord met lange rijen platanen die het wandelpad volledig overschaduwen. Het is duidelijk: Pablo Picasso zou zich thuis voelen in het huidige Malaga. Hij zou een Lariosbrandy drinken in de schaduw van de monumentale Catedral, wandelen langs de bloemenstalletjes aan de populaire Alameda Principal of rust vinden in het park, niet ver van de haven. Maar hij zou de stad vooral bezoeken wanneer de zon langzaam ondergaat en de vele plaza’s plots in stemmige binnenpleintjes veranderen. Stil. Warm. Onweerstaanbaar. n

Praktisch

Zo komt u er Er zijn acht vluchten Brussel – Malaga per dag. Heen- en terug vanaf A 178 als u drie weken bij voorbaat reserveert. Info: 0707-00050, www.iberia.com. Bij Virgin is het simpel: hoe vroeger u boekt, hoe goedkoper: www.virgin-express.com. Voor een volledig verzorgde trip naar Torremolinos: bij Thomas Cook betaalt u voor acht dagen in januari in viersterrenhotel Pez Espada (halfpension) A 439 p.p. Info bij uw reisagent.

Info Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel (% 02 280 19 26), www.tourspain.es, e-mail bruselas@tourspain.es. De lokale toeristische dienst van Málaga vind je aan de Plaza de la Marina. (% 00 34 952 12 20 20),www.malagaturismo.com

Attracties Het Picasso-museum aan de Calle San Agustin (A 6 – kortingen voor senioren – % 00 34 902 44 33 77, www.museopicassomalaga.org Het geboortehuis van Pablo Picasso aan de Plaza de la Merced is vrij toegankelijk (% 00 34 952 06 02 15). Het Centrum voor Hedendaagse Kunst aan de Calle Allemania heeft interessante tijdelijke expo’s (% 00 34 952 12 00 55, www.cacmalaga.org) De kathedraal aan de Calle Molina vormt een intrigerende mengelmoes van stijlen (A 2).

Openbaar vervoer Het oude stadscentrum kunt u probleemloos bewandelen. Taxi’s zijn niet overdreven duur. Met een hop on-hop off ticket maakt u een stadstour met 12 culturele attracties.

Georges Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content