Trendy! 3 generaties samen op vakantie

Zowat in alle reistrendlijstjes voor 2014 klonk het unaniem: de multigeneratievakantie zit in de lift. Grootouders, ouders en kinderen trekken er graag samen op uit.

Het lijkt idyllisch, zo’n multigeneratievakantie. Ze roept al snel het beeld op van een lange heerlijk gedekte tafel bij zonsondergang ergens op een Toscaans landgoed, zoals destijds in de Bertolli-reclame. Iedereen geniet zichtbaar van het goeie leven – lekker eten, een glaasje wijn en la famiglia. Is dat in deze hectische tijden de droom waar we naar op zoek zijn?

“Het is alleszins zo dat we in een crisisperiode op zoek gaan naar verbondenheid”, zegt vakantietrend-watcher Tessa aan de Stegge. “Bovendien zijn grootouders steeds fitter en hebben ze het doorgaans financieel goed, wat hen makkelijker in staat stelt mee te reizen. Het is ook gebruikelijk dat ze één dag per week of vaker de kleinkinderen opvangen gedurende het jaar, en dus de facto al deel uitmaken van het gezin. Voor andere families, die ver van mekaar wonen, is het een gelegenheid om qualitytime in te halen. Zo’n multigeneratievakantie biedt ook het voordeel dat er een soort kruisbestuiving plaats vindt. Zo trekken de dames er bijvoorbeeld samen op uit voor een wellnesskuur of gaan de mannen samen vissen. Bovendien krijgen kleine kinderen meestal meer aandacht wanneer oma en opa er bij zijn, waardoor ze ook tevredener zijn.”

“Exacte cijfers over dit soort reizen hebben we niet”, aldus de trendwatcher, “maar reisorganisaties en accommodatieuitbaters melden ons de laatste twee jaar toch een duidelijke toename van het aantal boekingen in groep. En meestal gaat het dan om grootouders, ouders en kleinkinderen, maar soms dijt die groep uit in de breedte en gaan er ook andere familieleden mee.

Oma en opa betalen

De voorbereiding vooraf verloopt dikwijls volgens hetzelfde stramien, zo blijkt. Meestal neemt de moeder van het gezin de praktische organisatie op zich en boekt ze de reis, de kinderen – die makkelijk hun weg vinden op het internet – bepalen mee de bestemming, en oma en opa... die betalen de rekening. Erg populair zijn vakantieparken als Green Parcs en Center Parcs. Maar ook cruises zijn in trek voor een multigeneratievakantie. Alles is aan boord en iedereen kan er zijn eigen gang gaan.

Speciale gelegenheid

“Vorig jaar hebben we vanuit Center Parcs een studie laten uitvoeren naar grote gezelschappen”, zegt productmanager Judith Franse. “Daaruit is gebleken dat 83% van de groepen uit drie of meer generaties bestaat. Bij ons wordt zo’n vakantie dikwijls georganiseerd naar aanleiding van een jubileum of speciale verjaardag. De respondenten gaven daarnaast aan dat meer qualitytime samen en de familiespirit levendig houden belangrijke factoren zijn.

Voldoende privacy

Vakantiewoningverhuurder Belvilla beaamt de trend. “Vooral de laatste jaren zijn de groepshuizen voor 6 tot 20 mensen erg populair”, luidt het. “Uit de reviews op onze site leiden we af dat ze meestal geboekt zijn door zo’n multigeneratiegezelschap. Veel grote vakantiehuizen bevinden zich op rijafstand in de Benelux, en dat is ook wat de meesten voor dit type vakantie zoeken. Vaak vinden ze de verhouding badkamers/slaapkamers erg belangrijk, want een beetje privacy, dat wil iedereen. Maar de groepshuizen moeten natuurlijk in de eerste plaats een grote, gemeenschappelijke woon- of eetkamer hebben, want het is tenslotte de bedoeling echt samen te zijn. Vooral samen aan tafel zitten voor de maaltijden vinden mensen belangrijk.”

Goeie afspraken

“Natuurlijk zijn een aantal afspraken belangrijk”, benadrukt trendwatcher Tessa aan de Stegge. “Zo is het goed om enkele activiteiten samen met de hele familie te plannen, maar moet je mekaar ook voldoende privacy gunnen en de mogelijkheid om iets alleen te doen. In het geval je een huisje huurt en er bijvoorbeeld gekookt en afgewassen moet worden, is het niet slecht over een taakverdeling te praten. Dikwijls worden deze groepsvakanties ook beperkt in de tijd. Mensen kiezen voor een verlengd weekend of boeken maximaal een week.”

Juiste ingesteldheid

Of het gevaar niet bestaat dat oma en opa als babysit worden gebruikt? “Dat wordt zelden zo aangevoeld, omdat ze vaak al voor de kinderen zorgen gedurende het jaar en dan ook deel uitmaken van het gezin”, aldus nog aan de Stegge. “Het allerbelangrijkste is eigenlijk de juiste ingesteldheid. Respecteer ieders eigenheid en laat slechte familieherinneringen thuis.”

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content