Trends voor een makkelijk leven

Er zijn weer tal van verrassende nieuwigheden om ons leven makkelijker, gezonder én milieuvriendelijker te maken. Van kleine gadgets tot verbluffende robots: allemaal zorgen ze voor minder werk, minder rugbelasting en meer plezier.

1. Deegje van een cent

De Artisan van KitchenAid was ooit de eerste robot in onze keukens. Vandaag staat hij er opnieuw. De robuuste mengkom (4,8 l) vergemakkelijkt de bereiding van deeg. De motor is geruisloos. Interessante opties: pastasnijder, citruspers, blikopener en roomijsmaker (euro 559).

2. Geen vetvlekken meer

Vindt u die vetvlekken op uw kookboeken ook een zonde? Een boekenstaander bij het aanrecht houdt uw recepten vlekkenvrij en toch bij de hand. Dit model zagen we bij Lapeyre (chroom: euro 31, look verouderde messing: euro 42).

3. Extra stopcontacten

Te weinig stopcontacten? Een estheti-sche oplossing is een blok met vier stopcontacten van roestvrij staal dat u in een hoek van het aanrecht kunt bevestigen (euro 85, bij Lapeyre).

4. Mooie dampkap

Deze roestvrijstalen dampkap van Franke is esthetisch (!), werkt stil en verlicht het kookvlak met vijf halogeenspots. Na uitschakeling blijft ze nog wat nazuigen tot alle geurtjes weg zijn (euro 1459 excl. plaatsing).

5. Drogen en... drogen

Als u dit droogrekje van Bauknecht tegen uw droogautomaat plaatst, blaast de warme lucht langs de kleding op het rekje. Zo vangt u twee droge vliegen in een klap én spaart u energie (euro 79).

6. Rugsparende laden

Keukenladen die vanzelf opengaan sparen de rug. U duwt er even tegen en de lade opent zich zo ver als u wilt. Op de foto: de laden van keukenfabrikant Blum met Servo-Drivesysteem. Prijs lade afhankelijk van formaat, elektrisch stuursysteem: euro 250 per lade.

7. Nooit naast de emmer

Met de Sensor bin van Brabantia werpt u afval weg met één enkele handbeweging: door de sensor gaat het deksel automatisch open en dicht (euro 245).

8. Zonder bacteriën

De spoelbakken van Cosentino zijn gemaakt van silestone, een zeer hard kwartsmateriaal waaraan het bacteriënwerende product Microban is toegevoegd. De bescherming tegen bacteriën blijft gedurende de hele levensduur van de spoelbak. Verkrijgbaar in 29 kleuren, elke spoelbak wordt op maat gemaakt (prijs volgens formaat).

9. Beter een thermometer in de hand...

De ideale baktemperatuur voor (olijf)olie ligt rond de 170-180°C, voor boter rond de 160°C. De braadpannen van Accura hebben daarom een thermometer in de handgreep. Prijs voor een pan van 24 cm: euro 122 (bij Meyhui).

10. Kyotopan

Greenpan staat voor een antiaanbak-laag op basis van krasbestendige ceramiek. Een gezond Belgisch alternatief voor de antikleefpan, want geen chemicaliën en een productie met de helft minder energie. Op de foto model Kyoto: euro 29,99 (20 cm), euro 34,99 (24 cm) of euro 39,99 (28 cm).

11. Stofzuigrobot

Volautomatische stofzuigrobots zoals de Roomba 560 gaan zelfstandig vier kamers stofzuigen, en elke dag als u dat wilt. Verder voelt hij dat hij op vuilere plekken langer moet zuigen: euro 399.

12. Plastic hergebruiken

Voor het milieu willen we plastic zakjes best hergebruiken, maar hoe kunnen we ze op bewaren? In deze slimme alleshouder: u stopt de zakjes in het centrale vak en u haalt ze er via een zijopening weer uit (bij Ikea, euro 1,50).

13. Caketester

De caketester van Aga is een vondst. U stopt het apparaatje in uw gebak, als de punt rood wordt, is het klaar (euro 11).

14. Hefboompers

Klein keukengerei vraagt minder kracht als het gebruik maakt van het hefboomprincipe. Zoals de lookpers van Cuisipro met afneembare lepel (euro 25,95).

15. Dweilen zonder bukken

De vloerbak CleanBox van Aco wordt onzichtbaar in de tegels ingewerkt en aangesloten op een afvoerbuis. Zo laat u het schoonmaakwater rechtopstaand verdwijnen en spaart u uw rug (vanaf euro 100, excl. btw en plaatsing).

16. Wassen en spoelen

Een wasmachine met een spoelbak aan de bovenzijde is een oplossing als u kleiner gaat wonen. U hebt maar één wateraanvoer en -afvoer nodig. Dit Smeg-model heeft 15 programma’s voor 670 x 595 mm (model LBL16AZ, euro 1499).

17. Veelzijdige broodmachine

Broodmachines worden steeds veelzijdiger. Tefal biedt nu een exemplaar dat u ofwel voor een klassiek brood (750 g, 1 kg of 1,5 kg) ofwel voor vier minibaguettes kunt gebruiken. Voor deze laatste plaatst u bij het afbakken een meegeleverd bakrekje in het apparaat (Home Bread Baguette, euro 139,99).

18. Water, rood of blauw

Méér veiligheid is ook een trend. Uit de Just Colourkraan van Franke komt water dat, naargelang van de temperatuur, varieert van blauw (koud) over violet (lauwwarm) naar heet (rood). De kleur is niet afkomstig van een of andere kleurstof maar van het effect van (onzichtbare) ledlampjes in de kraanuitloop. Ze worden bediend door miniturbines die worden gekoppeld aan de toevoerleidingen van het water. Het hele systeem kost wel euro 1599 per kraan.

19. Eén enkel ‘bakje’

Eén enkele afstandsbediening die alle andere vervangt, ook in uw keuken? De Prestigo van Philips is een klein wonder. Volgens het model kunt u er 8 tot 15 apparaten van 1500 verschillende merken mee aansturen, hij werkt met een eenvoudig bedieningsscherm (naar keuze een lcd-scherm of touchscreen) en voor de installatie is geen pc vereist: u volgt gewoon de aanwijzingen op het scherm (euro 150 voor 15 apparaten).

20. Sara in de keukenkast

Koken en toch het journaal of Sara niet missen? Meer en meer fabrikanten van keukenapparatuur bieden tv-toestellen aan die net als de oven of de koelkast in de keukenwand ingebouwd worden. Deze lcd-televisie van Küppersbusch (45 cm hoog x 56 cm breed) past in elke kolomkast van 60 cm (euro 1595, exclusief plaatsing en aansluiting op de kabel).

21. Miniweegschaal

0,5 g saffraan, 1 g gedroogde tijm, 2 g gist.... In bepaalde recepten moet u zeer kleine hoeveelheden kunnen afwegen en dat is met deze lepelweegschaal van Silit een fluitje van een cent. De display op het handvat toont heel precies het gewicht (van 0,1 tot 300 g). Het toestel is gemaakt van roestvrij edelstaal en voor het reinigen kan de lepel eraf (verdeeld door Meyhui: euro 61,50).

22. Eén schaal voor alle gebruik

Erg handig wanneer keukengerei evengoed in de diepvriezer, op tafel als in de oven kan dienen. Wellicht daarom kennen de UltraPlus-schalen van Tupperware zoveel succes. Het materiaal weer- staat aan temperaturen van -25° tot +230°C. Dus kunt u dezelfde schaal gebruiken om een gerecht in de oven te bereiden, op te warmen in de magnetron, te serveren, te bewaren in de koelkast én in te vriezen (2 liter: euro 75,50 – 3 liter: euro 79,90 – 5 liter: euro 99,90). n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content