Toveren met muurstickers en verf

Uitgekeken op uw interieur? Met muurstickers en verf kunt u met een bescheiden budget wonderen verrichten.

Muurstickers (ook wel decoratiestickers genoemd) zijn een hippe trend geworden. Eigenlijk gaat het om klassieke, voorgelijmde stickers maar dan op een groter formaat (van 30 cm tot zo’n 180 cm). U kunt ze op alle effen, droge en vetvrije oppervlakken plakken: op behang, op geverfde muren, op metaal en kunststof, op houten wanden en meubelpanelen, op vensters en spiegels enz. Voor oneffen of ruwe oppervlakken (baksteen, stucwerk, tegels met voegen...) zijn ze niet geschikt. Op geverfde muren en plafonds komen ze misschien nog het best tot hun recht. Al moet u na het verven liefst een maand wachten eer u de sticker(s) aanbrengt.

Uw eigen versje op de wand

Muurstickers kunnen ook het meest banale interieur omtoveren tot een verrassend, stijlvol of vrolijk decor dankzij het effect van het optische bedrog. De zon op de slaapkamermuur lijkt net echt, ook als het buiten regent. De reuzegrote klaproos op de muur van de living trekt alle blikken. En die keien op de badkamermuur doen het lijken alsof u zó uit de douche op het strand stapt. Met een muursticker brengt u zulke opvallende versieringen aan met minder werk en minder risico’s op mislukking dan met eigen sjablonen of eigen schilderwerk.

In de handel vindt u vandaag een brede waaier aan kant-en-klare muur-stickers, maar eigenlijk is het veel persoonlijker uw eigen fantasie vorm te geven. Bij gespecialiseerde firma’s en handelszaken kunt u van uw eigen ontwerpen, tekeningen, foto’s of versregels stickers op maat laten maken. Daarbij hebt u de keuze uit tientallen kleuren en tinten. Zeer trendy: versregels op de wand boven de open haard of uw bed!

Waar vindt u ze?

Kant-en-klare muurstickers worden in de meeste grote verf-, behang- en decoratiewinkels verkocht. Waar u zulk een winkel in uw buurt vindt, kunt u vragen bij Hobbytex, een invoerder en verdeler van muurstickers in heel België. In zulke winkels kunt u meestal ook terecht als u eigen ontwerpen wilt laten uitvoeren in stickervorm. Sommige decoratiewinkels zoals Deco Ligot in Brussel hebben zich zelfs in muur- stickers gespecialiseerd. Een grote keuze vindt u ook bij ApplePie Design en Sadora Designs, twee Belgische firma’s die muurstickers fabriceren, ze op maat maken en verkopen via het internet.

Wat kosten ze?

Uiteraard hangt de prijs vooral van het formaat af. Voor kant-en-klare muur-stickers variëren de prijzen vanaf ongeveer euro 30 (voor 50 x 60 cm) tot ongeveer euro 230 (voor 180 cm x 150 cm). Het op maat laten maken van een eigen ontwerp, foto of tekst kost 15 tot 30% meer, al kunt u al een tekst van 27 cm x 80 cm kopen voor ongeveer euro 30.

Een muur verven en dan versieren met een sticker vormt zeker een betaalbare toverformule om een saai interieur een nieuwe én persoonlijke look te geven. De stickers kunnen ook lelijke of beschadigde plekken camoufleren, op voorwaarde dat de ondergrond effen is.

Zo brengt u stickers aan

Werk liefst met z’n tweeën, zeker voor formaten groter dan 1 meter.

Een muursticker bestaat uit drie lagen: de achterkant, de eigenlijke sticker en een beschermende applicatielaag.

Hang de volledige sticker aan de bovenrand met stukjes plakband op de gewenste plaats. Ga wat achteruit en kijk of de sticker goed en recht hangt.

Terwijl de sticker blijft hangen, verwijdert u voorzichtig de achterkant . Werk daarbij in één richting (van links naar rechts of van rechts naar links). Zorg ervoor dat de tekening zelf niet aan de muur gaat kleven.

Plak nu de sticker vast op de volgende manier: houd de applicatielaag aan één zijkant vast met één hand en duw met de andere hand het midden van de tekening vast op de muur.

Nu het midden vasthangt, kunt u beetje bij beetje de rest van de sticker plakken. Wrijf met een doek (die niet pluist) van het midden naar de randen toe om luchtbellen te voorkomen.

Wacht een halfuur en verwijder dan voorzichtig de applicatielaag. Druk alle randen nog eens goed aan.

Wilt u de sticker weer verwijderen? Warm hem op met een haardroger tot u hem kunt losmaken van de muur. Verwijder lijmrestjes met thinner.

U kunt bijna alles verven!

Muren, ramen, deuren en meubeltjes kunt u met verf voor relatief weinig geld in een nieuw kleedje steken. Dat geldt ook voor minder voor de hand liggende interieuronderdelen zoals wandtegels, een aanrecht, een koelkast of tuinstoelen van kunststof!

Wandtegels (in droge ruimten)

Ontvet ze eerst grondig (ammonia) en schuur ze lichtjes met een schuur-sponsje. Spoel de tegels nu goed af met zuiver water en droog ze. Breng met een kleine roller een grondlaag aan (bijv. Special Primer van Levis, Sigmetal Aquaprim of Omniprim van Boss). Laat een dag drogen, ruw de tegels nogmaals licht op met het schuursponsje en ontstof ze. Breng tot slot twee lagen lakverf aan (bijv. Carat of Hydrosatin PU van Boss, Ambiance van Levis of S2U Nova van Sigma). Voor deze eindlaag kunt u kiezen tussen hoogglans (gloss), satijnglans (satin) of mat. Houd er rekening mee dat u de tegels na drie jaar opnieuw moet overschilderen. Voor tegels in vochtige ruimten (badkamer, keuken) zal het resultaat slijtvaster zijn als u een tussenlaag met een professionele grondverf geeft (zoals beschreven bij een aanrecht).

Een aanrecht van formica en keukenkastjes van MDF (of gelijkaardig materiaal van geperst hout)

Eerst grondig ontvetten (ammonia) en schuren met een schuursponsje. Voor een redelijk krasvast resultaat werkt u het best met drie lagen. Eerst een grondverf (bijv. Special Primer van Levis, Sigmetal Multiprimer, Histor Primer voor Kunststof of Omniprim van Boss) en dan een tussenlaag met een professionele grondverf (voor een betere hechting – bijv. S2U Primer van Sigma of Histor Supergrondverf). Tot slot twee lagen lakverf (bijv. Lak Expert van Levis, Carat van Boss of Histor Perfect Finish). Kies hier voor satijnglans en werk met een rollertje. Tussen elke laag laten drogen, licht opschuren en ontstoffen. Om het geverfde oppervlak steviger te maken, kunt u nog een laagje vernis aanbrengen (bijv. Parket Satin Vernis van Levis) nadat u de laatste lak-laag licht geschuurd (en ontstoft) hebt.

Een koelkast of diepvriezer

Ook hier eerst goed ontvetten (ammonia) en opschuren met een schuur-sponsje. Voor een goed resultaat werkt u weer het best met drie verflagen: een grondverf voor metaal (bijv. Sigmetal Multiprimer), een tussenlaag met een professionele grondverf (bijv. S2U Primer van Sigma of Histor Supergrondverf) en tot slot liefst twee lagen lakverf. Voor een koelkast is hoogglans vereist (Lak Expert High Gloss van Levis, Carat van Boss, S2U Gloss van Sigma of Histor Perfect Finish). Licht opschuren en ontstoffen tussen elke laag.

Tuinstoelen van kunststof

Beter niet verven als het om pvc of om andere, lichte en buigzame kunststof gaat. De nieuwe verflaag zal immers snel barstjes vertonen. Tuinmeubilair van harde en stijve kunststof kunt u wel verven volgens dezelfde werkwijze als een aanrecht van formica (zie boven). Na drie jaar zult u wel moeten herbeginnen.

Info

ApplePie Design: tel. 02 356 32 83 Boss Paints: tel. 056 73 82 89 n Deco Ligot: Waversesteenweg 1310-1314, 1160 Brussel, tel. 02 672 80 17 n Hobbytex: tel. 015 41 26 62 n Levis: tel. 0800 241 11

Sadora Designs: tel. 0478 60 90 14 Sigma/Histor: tel. 011 27 87 01

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content