Tom Teulingkx, sportarts © BENNY DE GROVE

Tijd voor een marathon

Op 6 november staan opnieuw tienduizenden sportievelingen aan de start van de New York City Marathon. Ook enkele duizenden vijftigplussers wagen zich die dag aan de mythische 42,195km.

Sinds 2010 staan in New York meer lopers tussen 40 en 60 jaar aan de start van de marathon dan jonge lopers van 18 tot 39 jaar. Dat is niet enkel een trend in The Big Apple, zo blijkt. Marathonlopers, ook beginnende, worden almaar ouder. “We merken het op in onze praktijk: de leeftijd waarop mensen beginnen te trainen voor een marathon verschuift”, zegt Tom Teulingkx, sportarts van het Sportlab Westerlo en de Sportsclinic in Lier. “Dat is gezond als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.”

Ook Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van het gezondheidsmagazine Bodytalk én zelf fervent marathonloopster, valt het op dat het aantal deelnemers tussen 40 en 60 jaar sinds haar eerste marathon, nu tien jaar geleden, enorm toegenomen is. “Hardlopen is een democratische sport. Iedereen kan het, je kan er op elk moment aan beginnen en je kan het overal doen.” Finoulst is altijd sportief geweest, maar haar eerste marathon liep ze pas op haar 44ste. “Als jonge ouder heb je veel minder tijd om te trainen. Eens de kinderen zelfstandiger worden, heb je meer tijd voor jezelf. Je kan hen al eens een uurtje alleen thuis laten terwijl jij 10 km gaat joggen. Mijn man en ik lopen twee marathons per jaar. We maken daar altijd een gezellige citytrip van, zonder de kinderen.”

Mentale gezondheid

Heel wat veertigers en vijftigers zijn de voorbije jaren dankzij initiatieven als start-to-run aan het lopen gegaan. En dat is een goede zaak, want hardlopen heeft heel wat voordelen: het voorkomt hart- en vaatziekten en diabetes. “Steeds meer mensen zijn bewust met hun gezondheid bezig. Hoe ouder je wordt, hoe groter het verschil tussen wie sport en wie niet sport. Wie niet sport, heeft meer last van kwaaltjes”, weet Marleen Finoulst. “Bovendien is lopen ideaal om je lijn te behouden als je in de menopauze komt.”

Omdat hardlopen weinig techniek vergt en gemakkelijk beoefend kan worden, boek je snel resultaat. En eens je aan de sport verslingerd bent, wil je blijven lopen. Tijdens het hardlopen, komen immers endorfines – of gelukshormonen – vrij. “Lopen is inspannend, maar ook heel ontspannend. Het is het ideale middel tegen stress”, vindt Finoulst. Het is dan ook geen toeval dat vooral hogeropgeleiden zich op de marathontraining storten. Zo telt de Managers Marathon Club (MMC) liefst 250 leden die allemaal trainen met als doel 42,195km af te kunnen malen. “Als je de 40 gepasseerd bent, heb je misschien een minder hectisch gezinsleven, maar je krijgt wel meer verantwoordelijkheid op je werk. Dankzij het lopen kan je je hoofd leegmaken”, aldus Finoulst, zelf lid van de MMC. “De looptrainingen zijn bovendien makkelijk in te plannen in een drukke agenda. Anderzijds is lopen ook een sociaal gebeuren geworden. Via de loopclub kan je nieuwe vrienden maken en je sociale contacten onderhouden.”

Moet je voor deze heilzame gevolgen dan meteen voor de ultieme langeafstandsloop gaan? “Dezelfde effecten heb je als je drie keer per week een half uurtje gaat lopen of stevig gaat wandelen. Eigenlijk is dat zelfs gezonder dan een marathon lopen”, weet dr. Teulingkx. “Maar de mentale gezondheid is ook iets waard. Sommige mensen hebben een doel nodig om iets vol te houden. En dan is de mythische afstand van de marathon een straffe motivatie.”

Marleen Finoulst geeft toe dat ze zonder dat doel voor ogen, moeilijker de deur zou uitkomen om een rondje te lopen. “Het geeft een kick om dat doel te halen. Ik ben daar trots op. Bijna iedereen die een marathon uitloopt, vermeldt dat op zijn cv. Het toont aan dat je niet snel opgeeft. Mijn beste tijd zal ik niet meer evenaren, maar het geeft nog steeds een heerlijk gevoel om blessurevrij over de eindmeet te komen.”

Medische test

Dokter Teulingkx raadt veertigers en vijftigers die willen beginnen trainen voor een marathon aan om zich eerst medisch te laten testen. “Misschien neem je bepaalde medicatie of heb je hartproblemen gehad waardoor je een aangepast trainingsschema moet volgen. Met sommige aandoeningen is het onmogelijk om nog voor een marathon te beginnen trainen. Je dokter kan je adviseren welke sporten je wel nog kan beoefenen.” Via de vragenlijst op de website www.sportkeuring.be weet je meteen of een bezoek aan een (sport)arts noodzakelijk is. Om blessures te vermijden, is het belangrijk dat je je trainingen afstemt op de belasting van je lichaam en niet op een standaard hardloopschema. “En daar wil het soms wel eens wringen”, weet dr. Teulingkx. “Wie meer tijd heeft om te trainen, gaat soms ook té vaak lopen. Je moet heel gestaag opbouwen. Reken op minstens een jaar voorbereiding.”

Op www.plusmagazine.be/marathon vind je meer info over de medische voorwaarden om voor een marathon te beginnen trainen.

ELLIE MAEREVOET

Partner Content