Thema van de maand: zou u uw bejaarde ouder in huis nemen?

In uw vele reacties houden twijfels, positieve verhalen en minder prettige ervaringen elkaar in evenwicht. Een bejaarde ouder in huis nemen is niet altijd evident (zie ook het dossier p. 76).

Onmisbare 50-plussers

Als zanger sta ik reeds 45 jaar professioneel op de planken. Ik vertegenwoordigde ons land twee keer op het Eurovisie Songfestival en ik treed nog altijd op. Langs meerdere kanalen ijver ik er al enige tijd voor dat gepensioneerden onbeperkt zouden mogen bijverdienen. Daarom wil ik het manifest ‘Actieve 50-plussers zijn onmisbaar’ ( Plus Magazine april) steunen. Hoe moet dat gebeuren? De vermelde website is blijkbaar nog niet operationeel.

Jacques Raymond, Deurne

Antwoord van de redactie: de website www.manifest50plus.be moet inmiddels operationeel zijn. U kunt zich ook melden op dit adres: Siemenstraat 28, 3960 Bree, % 089 46 22 90

Derde rijvak voor vrachtverkeer?

Een verbreding van bepaalde autowegen tot drie of zelfs vier rijvakken zou een weliswaar dure maar zeer efficiënte oplossing voor het fileprobleem rond Brussel zijn (Plus Magazine april). De toegangsweg vanaf de Ring via Oudergem telt maar twee rijvakken per richting. Gevolg: files waarin de vrachtwagens soms urenlang aanschuiven op het rechtervak en de personenauto’s op het linkervak. Als al die vrachtwagens een voor hen gereserveerd rijvak hadden (een derde rijvak of een parallelweg), dan was veel ellende definitief van de baan. Zeker als er daarbij nog grote parkings kwamen aan belangrijke haltes van de bus, de metro en het toekomstige expresnet. Alle andere oplossingen blijven pleisters op een houten been, vrees ik. Het is blijkbaar taboe nog te denken aan een uitbreiding van de infrastructuur.

VTM zoekt supersenioren

Voor het nieuwe VTM-programma Super Senioren zijn we op zoek naar mensen vanaf 55 jaar die bruisen van energie en levensvreugde. In de televisiereeks gaan zij onder professionele begeleiding een toprevue maken. We zoeken mensen met passie, talent en enthousiasme, met een moderne levensvisie en een artistieke aanleg (tapdansen, gitaarspelen, ambiancemaken, enz.). Geïnteresseerde lezers sturen zo snel mogelijk een brief naar VTM-Super Senioren, Postbus 650, 1800 Vilvoorde 1. Stel uzelf voor in uw brief en voeg twee recente foto’s bij. U kunt u ook kandidaat stellen via de website www.vtm.be ( ‘super senioren’).

Minister Onkelinx

Justitieminister Laurette Onkelinx ‘vergeet’ een belangrijke oorzaak van de juridische achterstand (Plus Magazine april): de politieke en communautaire verdeling van de benoemingen bij de hoven van beroep. Bij het hof van beroep van Antwerpen werden zes rechters benoemd in plaats van de vereiste negentien. Dat is evenveel als in Henegouwen, terwijl de achterstand in Antwerpen veel groter is.

Viering 50ste verjaardag

De verhalen van lezers over de manier waarop ze hun 50ste verjaardag vierden, hebben bij mij warme herinneringen bovengehaald. Het was vrijdagnamiddag, zondag zou ik vijftig worden. Mijn man zou me naar mijn werk in Antwerpen voeren, maar hij moest eerst nog langs een klant in Kontich. Toen hij eerst Kontich en later Mechelen passeerde, sloeg ik in paniek. “Ik ga te laat op mijn werk zijn!” Hij lachte alleen maar. Uiteindelijk parkeerde hij zijn auto in één van de parkings van Zaventem. “Ik kan niet gaan vliegen, ik heb niets van schoon ondergoed mee!” Zonder één woord te zeggen opende hij de autokoffer. Alles lag er: twee koffers en mijn beautycase. Het weekend in Barcelona was schitterend.

We kregen over dit onderwerp nog tal van mooie getuigenissen, onder meer van Sonia Roosen (e-mail), Francine Vermandel (Beernem) en M. Börgman (Berchem).

Dure advocaten

Mag ik nog even terugkomen op de discussie over de pro-Deoadvocaten van Dutroux? Samen met nog 38 anderen ben ik het slachtoffer geworden van een oplichter die ons geld heeft verspeeld in casino’s. Hij is veroordeeld tot drie jaar effectieve gevangenisstraf en kon vrolijk gebruik maken van een pro-Deoadvocaat. Ik heb mijn spaarcentjes door die oplichter zien verloren gaan maar moest zelf alle kosten van mijn advocaat dragen. Mijn advocaat is nooit naar de rechtbank moeten gaan maar heeft me na de uitspraak toch nog een honorarium van 307,72 euro gestuurd. Ik kan dat alleen maar in maandelijkse termijnen afbetalen.

Duidelijke afspraken

Vanaf haar 84ste tot haar dood heeft mijn moeder bij ons gewoond. We hadden duidelijke afspraken gemaakt en ze beschikte over een eigen zit-, slaap- en badkamer. We hebben tien gelukkige jaren gekend, ook omdat mijn moeder optimistisch was en mijn man goed met haar overeenkwam. Toen het moeilijker werd, kregen we van de stad alle informatie over de hulp waarop we recht hadden. Mijn moeder is vredig in mijn armen gestorven. Het geeft me een onbeschrijflijk goed gevoel wanneer ik aan die periode terugdenk. De liefde en dankbaarheid die wij kregen, waren onbetaalbaar.

Bezint eer ge begint

Wie twijfelt om een bejaarde ouder in huis te nemen, moet zeker deze factoren in overweging nemen: is de ouder volledig zelfstandig en nog actief of bedlegerig? Wil hij of zij wel weg uit de eigen woning? Werk je zelf nog? Heb je nog studerende kinderen thuis? Is je bejaarde ouder gemakkelijk in de omgang of juist een dominant persoon die op alles kritiek heeft? Is hij/zij bereid zich naar de gewoonten van jouw gezin te schikken? Of wil hij/zij dat alles naar zijn/haar wensen verloopt (eten, etensuren, tv-programma’s)? Komt je ouder overeen met je echtgeno(o)t(e) en je kinderen? Is er eensgezinsheid in de familie over de opvang bij je thuis? Krijg je financiële en praktische hulp van je familie (was, schoonmaak, opvang wanneer je met vakantie wilt)? Ben je bereid 24 uur op 24 ter beschikking te staan?

Eerlijk is eerlijk: als ik dat allemaal op een rijtje zet, zou ik het niet kunnen volhouden.

Gelukkig in het rusthuis

We laten ons geen schuldgevoelens aanpraten. Mijn ouders zijn sinds september gelukkig in een rusthuis in de buurt. Wij û en dat geldt ook voor mijn broer en zus û konden hen niet in huis nemen. We lopen tegen de zestig jaar aan en vinden dat we het recht hebben nog wat van het leven te profiteren. We hebben onze ouders niet gedumpt. Elke dag gaat één van de kinderen op bezoek . Toen ze thuis woonden, kregen ze nooit zoveel bezoek!

Je bent niet meer alleen

Ik zou er niet aan twijfelen mijn bejaarde ouders in huis te nemen, op voorwaarde dat iedereen in de familie akkoord gaat en er waterdichte afspraken worden gemaakt. Mijn ouders hebben zich hun hele leven ingezet om te zorgen dat het mij en mijn broers aan niets ontbrak. Bovendien sta je er vandaag niet alleen voor. Er bestaan tal van regelingen (zorgverlof, zorgverzekering) en thuis- zorgdiensten waarop je kunt terugvallen.

Dankbaar voor de hulp

Na het plotselinge overlijden van mijn vader heeft mijn moeder bijna veertig jaar bij ons gewoond. Meer dan twintig jaar hebben we veel hulp van haar gekregen. Zij zorgde voor het eten, de schoonmaak en onze twee kinderen, zodat wij onze zaak konden runnen. Toen zij het niet meer aankon, hebben we de rollen met veel liefde en dankbaarheid omgekeerd en voor haar gezorgd.

Sterke gezondheid

Ik zou het alleen doen als iedereen akkoord is. Dikwijls komen de verwijten over de financiële kant van de zaak pas na het overlijden. Je moet veel vrijheid opgeven en over een sterke gezondheid beschikken. En de familie ziet niet wat je allemaal gedaan hebt!

Vertel ons uw mening: hoe ging u met pensioen?

De ene dag nog werken, de volgende dag met (brug)pensioen! Hoe verliepen uw laatste werkdagen en uw eerste pensioenweken? Had u zich goed voorbereid of viel u in een zwart gat? Kon u wennen aan uw nieuw leven? En hoe reageerde uw omgeving? In ons volgend nummer laten we u getuigen over deze belangrijke overgang in een mensenleven!

Stuur uw verhaal vóór 3 mei 2004 naar: Plus Magazine-Thema van de Maand, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel, fax: 02 702 46 02, e-mail:redactie@plusmagazine.be

Of, nog eenvoudiger: surf naar www.plusmagazine.be (‘Lezersoproep’)

Op papier bij de notaris

Een landbouwbedrijf en tien kinderen... Desondanks hebben we zonder klagen bijna 25 jaar gezorgd voor drie zorgbehoevende ouders. De broers en zussen kwamen zelden op bezoek en lieten dan nog doorschemeren dat we van de spaarcenten van onze ouders profiteerden. We zijn nu zelf 61 en 66 jaar. Als we het moesten overdoen, zouden we twijfelen. Mensen die eraan denken, kunnen we alleen volgende adviezen geven: zet alle afspraken op papier (des- noods via de notaris) en vraag gerust de prijs van een rusthuis als compensatie.

Yvette Desmecht, Oudergem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content