Thema van de maand: u en uw buren

Samen op weekend

Onze buren aan weerszijden en wijzelf waren vrijwel de eerste bewoners van een nieuwe straat en dat schiep meteen een band. Inmiddels is de verkaveling volgebouwd en zijn onze kinderen volwassen geworden, maar ergens is die band gebleven. Vroeger kwamen we één avond in het jaar samen in de nieuwjaarsperiode, om beurten bij één van de koppels, maar onlangs hebben we voor het eerst samen vier dagen lang een vakantiewoning gehuurd in Zuid-Frankrijk. Dat viel zo goed mee dat we besloten hebben elk jaar een buren-verrassingsreisje te maken.

De sfeer veranderde compleet

Jarenlang verliep het contact met onze buren in de Bloemhofwijk in Ruisbroek (Puurs) erg oppervlakkig. Een goede vier jaar geleden besloten enkele creatievelingen dat dit moest veranderen. Ze richtten een feestcomité op en gingen aan de slag. Resultaat: de wijk houdt nu een eigen kerstfeest, compleet met een levende kerststal, feeëriek verlichte huizen en een kerstman in een paardenkoets. Het laatste weekend van juni vieren we een zomerwijkfeest. Onlangs, met Pasen, zijn alle 60-plussers van de wijk verrast met een zak paaseieren. Sinds twee jaar hebben we ook een Halloween-stratenfeest met een heksentocht en het vertellen van griezelverhalen. De sfeer in de wijk is volledig veranderd. De mensen zijn naar elkaar toegegroeid en steken zelf graag de handen uit de mouwen om van elk evenement een succes te maken.

Privacy

We wonen in een residentiële straat en zijn erg gesteld op onze privacy. We kennen eigenlijk alleen onze buren aan weerszijden en aan de overkant. We zeggen elkaar goedendag en maken eventueel een praatje over het weer, maar daar blijft het bij. Ik vind dat ook goed, want zo voorkom je een roddelcircuit en hinderlijke sociale controle. Respect voor elkaars privacy is geen onverschilligheid. Wanneer ik verneem dat iemand in de straat ziek is of een ongeval heeft gekregen, zal ik wel aanbellen om hulp aan te bieden, zelfs al ken ik deze buren niet.

Gaat dit verloren?

Begin mei vierden we in onze Rozenhoekwijk in Lovendegem de 20ste verjaardag van onze wijkfeesten. Wat ooit een burenbarbecue was, groeide stilaan uit tot een dorpsfeest. Samen feesten schept een band. Tussen pot en pint worden meer ruzies bijgelegd of vermeden dan op gelijk welke andere manier.

Na een golf van inbraken in onze gemeente hebben we in onze wijk ook een buurtobservatieproject uitgebouwd. Gezinnen waar een kindje wordt geboren, krijgen een geschenk. Toch hebben we een grote zorg: onze kinderen hebben niet hetzelfde enthousiasme voor de buurtwerking. Gaat ze met ons verdwijnen?

Nachtlawaai (1)

We hebben hetzelfde probleem als mevrouw Pauwels ( Lezersforum, Plus Magazine april). Onze nieuwe buurvrouw laat vanaf 22 uur haar wasmachine draaien om van het nachttarief te profiteren.

We zijn beiden met onze wasautomaten en toiletten aangesloten op een regenput met een pomp die zich tegen een gemeenschappelijke muur bevindt. Elke keer wanneer de wasmachine water opneemt, slaat de pomp aan met een lawaai waarvan je gegarandeerd wakker wordt. Ik heb haar beleefd gevraagd of ze daar rekening mee wil houden. Haar antwoord: ik heb veel profijt van dat nachttarief en de elektriciteitsmaatschappij raadt het zelf aan! Het gevolg is dat ik nu al maanden een kalmeermiddel en een slaappil moet gebruiken.

Nachtlawaai (2)

Ik heb hetzelfde meegemaakt als mevrouw Pauwels uit Plus Magazine nr. 182. Ik voelde me machteloos tot een kennis me zei dat het wettelijk verboden is tussen 22 uur en 6 uur ’s morgens nachtlawaai of storende geluiden te maken.

Daarom heb ik een beleefd verzoek aan mijn buurvrouw gestuurd om na 22 uur niet meer te wassen. Ze heeft boos gereageerd maar mijn verzoek wel ingewilligd. Elektriciteit sparen met het nachttarief mag best maar nooit ten koste van je buren!

Eveline G., Evergem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content