Thema van de maand: kookt hij anders dan zij?

Meestal wel hebt u geantwoord, maar dat hoeft niet noodzakelijk tot conflicten te leiden. Vele lezers hebben ontdekt dat samenwerken in de keuken heel prettig kan uitpakken.

Samen op kookles

Sinds ik met brugpensioen ben, werken mijn vrouw en ik samen in de keuken. Zij blijft weliswaar de leiding houden, maar de keuze van de gerechten maken we samen. Bij de start van mijn brugpensioen wilde ik samen met een vriend kooklessen gaan volgen in het volwassenenonderwijs. Op het laatste moment kon hij de lessen niet bijwonen en heeft mijn vrouw hem vervangen. We hebben nu al twee jaar samen kookles gevolgd en maken thuis geregeld de menu’s van de lessen klaar. Onze kinderen zijn supertevreden: als ze komen eten kunnen ze nu dubbel genieten!

Zij vindt het niet zo leuk

Koken is mijn hobby en ik ben ook lid van een kookclub. Toen ik nog werkte, kookte ik alleen in het weekend. Sinds ik met pensioen ben, kook ik ook regelmatig tijdens de week en dat vindt mijn vrouw inderdaad niet altijd leuk. Toch laat ik nooit vuile vaat achter, want tussen rommel kan ik gewoon niet goed functioneren. Ik verdraag evenmin gezelschap in de keuken en ik doe zelf mijn boodschappen. Op weekbasis slaag ik er nu in voordeliger te koken dan zij.

Een paar kilo’s meer

Mijn man is gepensioneerd, ik werk nog voltijds. Hij heeft van koken zijn hobby gemaakt en heeft altijd een maaltijd klaar tegen het uur waarop ik thuiskom. Toegegeven: hij is minder streng in het gebruik van vetstoffen en het verwerken van restjes. We wegen beiden een paar kilo’s meer dan nodig maar dat weegt niet op tegen het plezier dat we beiden aan zijn koken beleven. En de afwas, die doen we gezellig samen.

De afwas neem ik erbij

Jawel, mannen koken anders, en wat dan nog? Ik blijf op de achtergrond beschikbaar voor goede raad. Soms durft de stress wel eens opduiken en krijgt hij het bij het koken even moeilijk, maar dan zal ik hem altijd positief blijven aanmoedigen en hem prijzen voor zijn werk en inzet. De afwas is voor mijn rekening, maar dat neem ik er graag bij want het is uiteindelijk altijd genieten en smullen als hij heeft gekookt!

Ineens veranderde alles

Ik heb 25 jaar thuis voor de maaltijden gezorgd. Behalve voor de Vlaamse keuken had ik ook aandacht voor exotische gerechten. Hoewel die echt lekker waren, werden ze door mijn man niet altijd in dank aanvaard en belandden ze soms in de vuilnisbak. Een paar jaar geleden is hij kooklessen in een hotelschool gaan volgen. Van de ene dag op de andere veranderde bijna alles. Na twee weken lagen er professionele messen in de keuken terwijl ik 25 jaar lang alleen een dunschiller en een aardappelmesje had gebruikt. Er zijn allerlei vreemde gerechten op tafel verschenen en het aantal keukenhanddoeken in de was is verviervoudigd. In plaats van te koken moet ik nu voortdurend afwassen terwijl hij kookt, en nadien de vloer dweilen. Hij heeft echter zoveel plezier in de echt heerlijke gerechten die hij op onze borden tovert, dat ik méé geniet. Ik heb er nu een gewoonte van gemaakt de tafel mooi te dekken en te zorgen voor bloemstukken en aangepaste wijn. Ik hoop dus dat hij er nog lang mee door zal gaan, vooral nu hij mij heeft beloofd voortaan geen room meer te gebruiken.

Eugeen Hoflijk, René Schröder, Familie Van Leemput, Mieke Benoy, Kris Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content