Thema van de maand: de echtscheiding van goede vrienden

Bevriend blijven met de twee partijen is na een echtscheiding van goede vrienden eigenlijk onmogelijk, moeten we besluiten uit uw reacties. Eén lezeres slaagde er echter op een slimme manier in, haar vrienden van een scheiding te doen afzien...

Gaan jullie ook scheiden?

Onze beste vrienden gingen plotseling scheiden. We hadden gedurende 13 jaar samen heel wat beleefd. Daarom maakte die scheiding veel indruk op ons, maar ook op ons kind. Gaan jullie ook scheiden, mama?, vroeg het. Het draaide uit op een vechtscheiding en onze pogingen tot bemiddelen mislukten volledig, ook al hebben we bijna elke dag naar de problemen van beide partijen geluisterd. Uiteindelijk hadden we nog alleen contact met de vrouw, want de man sloot zich af van ons en verhuisde zelfs zonder adres op te geven. Hij is dan plotseling aan een hartaanval overleden en zijn dood was een mokerslag voor ons, want hij was altijd een goede vriend geweest. Kort daarop ontdekten we door enkele nare ervaringen dat de vrouw geen echte vrien- din was. Onze contacten zijn volledig afgebroken en ergens ben ik daar blij om. We willen onze gestorven vriend immers niet vergeten. Misschien is het toch maar beter dat gescheiden mensen een nieuwe vriendenkring zoeken.

Een nog grotere teleurstelling

Mag ik het eens bekijken vanuit het standpunt van de gescheiden mensen? Ik heb zelf een scheiding achter de rug en ik heb toen ervaren dat echte vrienden zeer zeldzaam zijn. Een scheiding is sowieso al een heel pijnlijke periode. Maar als je dan ook nog je vrienden verliest, wordt de teleurstelling nog groter. Je ervaart onrecht, je wilt dat uitschreeuwen, maar je krijgt vaak niet de kans jouw kant van de zaak uit te leggen. Ik heb het meegemaakt dat mensen van wie ik dacht dat ze het goed met me voorhadden, afhaakten. Ze wilden gewoon niet luisteren naar mijn versie van de feiten en kozen meteen partij voor mijn ex. Gelukkig was er ook enkele vrienden die contact met me hielden en me bleven steunen. Die zijn me heel dierbaar geworden. Toch heb ik nooit iemand gevraagd alle contacten met mijn ex te verbreken.

Zeer trouw

Als ik echtscheidingsverhalen hoor, ben ik heel blij dat onze vrienden zeer trouw zijn aan elkaar. Ik zou het vreselijk vinden als een vriendschap van dertig jaar en langer ineens stukging.

Niet veranderd

Mijn leven is echt niet veranderd omdat een stel goede vrienden is gescheiden. Ik heb contact met één van beiden gehouden. Dat kan bijna niet anders, denk ik, want het is heel moeilijk beide partijen te vriend te houden.

Vertel ons uw ervaring Hoe hebt u een rusthuis voor uw ouder(s) gevonden?

Als een rusthuis de enig haalbare oplossing wordt voor uw bejaarde vader en/of moeder, dan begint een vaak lange zoektocht naar een goed en toch betaalbaar rusthuis of een serviceflat in de buurt, waar hij en/of zij zich echt thuis voelt. Hoe hebt u het aangepakt? Hoelang heeft het zoeken geduurd? Was het eerste rusthuis meteen het goede? Waarop hebt u gelet bij de keuze? Hebt u alles in overleg met uw ouder(s) en uw broers en zussen gedaan? En moet u al bijpassen in de kosten?

Stuur uw reactie vóór 3 maart 2005 naar Plus Magazine, Thema van de Maand-Rusthuis ouders, Raketstraat 50 bus 10,

1130 Brussel, fax: 02 702 46 02,

e-mail: redactie@plusmagazine.be

Of, nog eenvoudiger en sneller: reageer via onze website

www.plusmagazine.be (doorklikken op ‘Lezersoproep’).

Mijn methode

Als je wat ouder wordt, kan je vanuit je ervaring mensen voor stommiteiten behoeden. Toen jongere vrienden wilden scheiden, heb ik een methode gevonden om ze op andere gedachten te brengen. Ik zei aan de twee partijen: stel je je gescheiden leven heel concreet voor, dag na dag. Zou dat zoveel beter zijn? Zou je het leuk vinden de kinderen beurtelings te moeten delen? Niet samen oud te worden? Niet samen trots te kunnen zijn op je opgroeiende kinderen, hun studie, hun huwelijk? Niet samen te kunnen genieten van de kleinkinderen? Dat heeft mijn vrienden stevig aan het denken gezet over hun relatie. Ze hebben besloten dat het meer voordelen had om voor hun huwelijk te vechten en door te gaan.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content