Terug naar school... en slagen!

Spaans, vegetarisch koken of internet? Met tienduizenden starten we in september weer met een cursus in het volwassenenonderwijs. Het inschrijvingsgeld gaat dit schooljaar fors omhoog, dus hebben we er alle belang bij om te slagen. Hoe? Lees onze succestips!

U start in september met een cursus en na een tijd ziet u dat medecursisten niet meer opdagen. “Dat heeft bijna altijd met externe factoren zoals gezin en werk te maken”, zegt Griet Mathieu, adjunct-directeur van het PCVO in Gent, een van de grootste scholen voor volwassenenonderwijs in ons land. “Vele cursisten blijven de tijd en de inspanning die hun cursus vergt, onderschatten”.

De boodschap luidt dus: vooraf alles goed inschatten en volhouden. Deze tips kunnen u helpen om te slagen!

Kies het juiste niveau

Het is de leukste kant van het volwassenenonderwijs: iets leren waar u tot nu toe niets van af wist of waar u nooit mee te maken had. “Zoek gerust de uitdaging maar begin niet te lopen eer u kunt kruipen”, adviseert Griet Mathieu. “Als u een cursus internet wilt volgen maar niets kent van computers, dan kunt u beter eerst een basiscursus pc-gebruik volgen. Kies het juiste niveau en wees niet beschaamd als dat het basisniveau is. Leren is niet zappen, maar stelselmatig opbouwen. Wilt u toch starten op een hoger niveau, vraag dan bij de inschrijving eerst om een test.”

Kies de groep waarin u zich goed voelt

Hebt u schrik dat u niet zult kunnen volgen omdat er veel jonge mensen in de klas zitten, dan kunt u kiezen voor een cursus voor 50-plussers. Maar vergis u niet: een klas met leeftijden van 18 tot 70 kan juist heel stimulerend zijn!

Verwittig uw gezin en pas uw agenda aan

“Leren vergt een actieve inzet”, zegt Griet Mathieu. “U zult uw agenda moeten aanpassen en engagementen moeten schrappen. Het is goed dat de andere gezinsleden dat vooraf weten.”

Kies een vast moment in de week om te studeren en te oefenen

Héél belangrijk: reserveer een vaste avond (of een ander tijdstip) om te studeren en te oefenen. En houd u daaraan. Griet Mathieu: “Leren is een kwestie van herhalen, verwerken, oefenen, vaardigheden verwerven en nog eens herhalen. Wie in het volwassenenonderwijs alleen naar de lessen gaat en tussen twee lessen door niets doet, zal sneller afhaken of mislukken.”

Gebruik de hulp van de school

Steeds meer scholen in het volwassenenonderwijs bieden een zogenaamd open leercentrum: een lokaal waar cursisten buiten de lesuren onder begeleiding oefeningen kunnen maken. Sommige scholen hebben ook een elektronisch leerplatform waarop de leerkracht vrijblijvend bijkomende oefeningen of opdrachten plaatst. Maak gebruik van deze faciliteiten.

Word goede maatjes met uw medestudenten

Zonder u niet af in de klas, maar praat veel met uw klasgenoten. Geniet van het samenzijn en ga mee als de groep nog iets gaat drinken. Uw klasgenoten kunnen u helpen op moeilijke momenten. Een goede groepssfeer stimuleert ook om geen les te missen.

Denk nooit: ik kan dat niet

“Moeilijker leren na uw 50ste? Laat u dat vooral niet aanpraten. Het leervermogen van een 50-plusser die actief aan de samenleving deelneemt, is ongeveer gelijk aan dat van een jongere”, weet Griet Mathieu. “Wees dus zelfverzekerd en denk nooit: ik kan dat niet. Natuurlijk zullen er moeilijke momenten komen, maar daar moet u gewoon doorheen. Wel is het zo dat je na je 50ste moeite hebt om meerdere impulsen tegelijk te verwerken. Bijvoorbeeld in de computerles kijken naar het scherm en tegelijk luisteren naar de leerkracht. Dat kunt u ondervangen door elke week thuis te oefenen.”

Besef dat domme vragen stellen, mag

Heb nooit schrik om in de les een vraag te stellen als u iets niet snapt. Na een moeilijke les kunt u extra oefeningen aan de leerkracht vragen. Aarzel evenmin om te vragen vooraan in de klas te mogen zitten als u de leerkracht niet goed begrijpt of het bord niet kunt lezen. Minder goed horen of minder goed zien, zijn zaken waarvoor u zich niet hoeft te schamen.

Houd het plezierig

Leren wordt pas prettig als u de verworven kennis kunt toepassen in uw dagelijkse leven. Ga dus gericht op zoek naar situaties waarin u dit kunt doen. Een internetcursus? Help uw (klein)kind bij het opzoeken van documentatie voor zijn taak. Spaans? Huur een dvd van Almodóvar en probeer al wat zinnen te begrijpen. Vegetarisch koken? Ontwerp zelf iets lekkers met tofu en kikkererwten.

Heb geen schrik van toetsen

“Vele cursisten hebben een heilige schrik van de toetsen tussendoor, maar daar is geen enkele reden toe”, lacht Griet Mathieu. “Een toets is een hulpmiddel voor de leerkracht én voor uzelf, om te zien wat u nog moet bijspijkeren. Staar u dus nooit blind op punten. En let vooral goed op als de leerkracht vóór een toets herhalingsoefeningen geeft.”

Mis zo weinig mogelijk lessen

Mis liefst nooit meer dan twee lessen na elkaar, raadt Griet Mathieu nog aan. Verwittig de leerkracht vooraf en informeer achteraf wat u gemist hebt. Heeft uw school een open leercentrum, dan hebt u er veel baat bij na een afwezigheid hier eerst wat te komen oefenen eer u naar de volgende les gaat.

Neem tijd om een examen voor te bereiden

In de meeste gevallen zijn er vandaag twee examensessies tijdens het schooljaar: in januari en in juni. De avond voordien beginnen te studeren is niet goed. Neem desnoods een dag vakantie op het werk. Ideaal is een voorbereiding van vijf avonden. Tijdens de eerste vier oefent u telkens één vierde van de leerstof, op de vijfde herhaalt u alles.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content