Tentoonstellingen

De Kruistochten, tot 8/1/2006, museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, di-vr: 10-17 u., za-zo: 11-17 u. Toegang: euro 7, met audiotour.

Nancy 2005: La lumière au siècle des Lumières, tot 6/12 in Galeries Poirel, a 6 – Couleurs et formes, l’esprit du 18e siècle dans l’école de Nancy, tot 31/12, a 6 – Une histoire lumineuse, Musée Aquarium de Nancy, tot 6/1/2006, a 3,80. Info: www.nancy2005.fr n

Een feest van schilderkunst, Nederlandse en Vlaamse Schilderkunst van de 16de tot 18de eeuw, tot 6/11, elke dag behalve maandag 11-18 uur,

Kunstpalast, centrum Dusseldorf bij Joseph Beuys Ufer. Toegang: euro 7.

Info: www.museum-kunst-palast.de (Duits en Engels).

Nederland Kruisridders van toen en nu

Het vernieuwde Catharijnenconvent in Utrecht vertelt het verhaal van de kruistochten aan de hand van 100 historische objecten en replica’s. Diverse ridderordes komen aan bod met militair materieel, wetenschappelijke kennis die de kruisvaarders opdeden via hun contact met de Arabieren,... Voor de jeugd is een experience room ingericht met o.m. de teletijdmachine uit de film Kruistocht in spijkerbroek die in 2006 zal uitkomen.

Frankrijk Stad van de Verlichting

Nancy viert feest ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de inhuldiging van de Place Stanislas. Die is opgenomen in de World Heritage List van Unesco en wordt dit jaar gerestaureerd. Met de festiviteiten Nancy 2005, ville des Lumières wil men de 18de eeuw extra in de verf zetten. De expo La lumière au siècle des Lumières toont de zoektocht naar het licht in de eeuw van de Verlichting, met o.a. wetenschappelijke instrumenten die door Newton en Diderot werden gebruikt. Couleurs et formes, l’esprit du 18e siècle dans l’école de Nancy schetst de banden tussen de 18de eeuw en de kunstenaars van de art noveau. Tijdens deze eeuw werden de wetenschappelijke collecties in musea ook voor het eerst gescheiden van de kunstcollecties. In de tentoonstelling Curiosa, naturalia et caetera werpt u een blik op de naturalistische aanpak van de ‘verlichte’ wetenschappers: een 18de eeuws cabinet d’histoire naturelle wordt naast een 16de eeuws rariteitenkabinet en een lab van de 21ste eeuw geplaatst.

Duitsland Meesters uit de Nederlanden

Düsseldorf, de hoofdstad van Nordrhein-Westphalen, is nog tot 6 november in de ban van de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst. Het museum Kunstpalast toont een 300-tal werken van Vlaamse en Nederlandse meesters van de 16de tot de 18de eeuw uit eigen collectie, waarvan er vele een sluimerend bestaan leden in de kelders van het museum. Een aantal daarvan werd gerestaureerd, maar het museum ontving voor de expositie ook werken in bruikleen van buitenlandse musea en privécollecties. Onder meer de bekende collectie van keurvorst Johan Wilhelm van der Phalz-Neuburg is daarbij, die omwille van dynastieke strubbelingen in 1805 naar Munchen verhuisde. De monarch liet destijds een monumentale Hemelvaart van Maria van Rubens per boot van Brussel naar de Rijnstad overbrengen. Op de expo is een kleinere versie van ditzelfde werk te zien (foto). Verder kunnen de bezoekers genieten van weelderige stillevens van Jan Pieter Brueghel of Frans Snyders, precisieportretten van Cornelis Dusart en Adriaen van Ostade, atmosferische landschappen van meesters als Jan Van Goyen en Jacob Isaackz van Ruisdael en typische werken van hofschilders als Adriaen van der Werff en Godfried Schalcken.

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content