Te druk voor geluk ?

Van kleine filosofische werkjes tot dikke zelfhulpboeken, de literatuur over geluk boert goed. Maar is geluk ook een economisch goed? En in welke mate beheerst de dictatuur van het geluk ons leven? Twee aparte benaderingen van dit schaarse goed.

In zijn boek Geluk. The World Book of Happiness laat auteur Leo Bormans 100 hoogleraren uit verschillende disciplines en continenten uitleggen wat geluk is. Dat dit boek een wereldwijde bestseller werd, bewijst hoezeer we vandaag in de ban zijn van dit begrip. Maar hoe definieer je geluk? En als je het al kan definiëren, kan je het dan ook meten? Je kan mensen bevragen naar hun algemeen geluksgevoel. Dat is in allerlei studies wereldwijd gebeurd. En ja, er is een link tussen gezinsinkomen en geluk. Maar hoe ver gaat die? En hoe komt het dat we – ook na een crisis – in een welvarende tijd leven, maar daar blijkbaar niet gelukkiger van worden? Dat zijn de vragen die Peter Van Rompuy stelt in zijn boek Economie zkt Geluk, waarin hij een pleidooi houdt om sociaaleconomische uitdagingen niet los te zien van onderliggende problematieken die verbonden zijn met het streven van elke mens naar geluk. “De nevenef- fecten van een gedeprimeerd geluksgevoel sijpelen door in zowat alle aspecten van de samenleving. Vaak geruisloos. Als een onzichtbare hand”, schrijft hij.En zitten we met die ‘onzichtbare hand’ niet bij Adam Smith, één van de grondleggers van het economisch denken?

Economie zkt Geluk. Hoe worden we welvarender én gelukkiger? — Peter Van Rompuy — Lannoo — € 17,99 — isbn 9789401433112

De hype van het geluk

De Nederlandse psychotherapeut Jeffrey Wijnberg heeft zo zijn eigen kijk op een aantal maatschappelijke fenomenen. En af en toe schrijft hij daar een boek over. Een beetje controversieel, dat wel. Maar tegelijk ook grappig, of op zijn minst confronterend. In zijn jongste worp, Dictatuur van het geluk. Onder het juk van psychologische correctheid, wil hij vooral aantonen dat mensen geen robots zijn die geprogrammeerd kunnen worden om gelukkig te zijn. Mensen mogen hun eigen keuzes maken, ook als dat betekent dat ze daar ongelukkig van worden, is zijn standpunt.

Dictatuur van het geluk — Jeffrey Wijnberg — Scriptum — € 16,95 — isbn 9789055949564

Libris literatuurprijs 2016

Op 9 mei wordt de Libris literatuurprijs uitgereikt, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Die zal, net als vorig jaar (Adriaan van Dis, Ik kom terug) naar een Nederlander gaan, want op de shortlist staan geen Vlamingen meer.

ANNEMIE GODDEFROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content