Tandweefselproblemen stoppen niet bij uw mond

Een gezonde mond eindigt niet bij een verzorgd gebit. Ook ons tandvlees en -weefsel hebben een impact op onze gezondheid.

Dat hebben we onder meer te danken aan de reislust van de bacteriën die in onze mond voor de vorming van tandplak zorgen. Wat aanvankelijk een zacht laagje, een soort biofilm, is dat door dagelijks zorgvuldig poetsen kan worden verwijderd, gaat op termijn verharden en vormt tandsteen als u niet tijdig of onvoldoende poetst. Tandsteen heeft een ruwer oppervlak, waar bacteriën zich makkelijk kunnen in nestelen. Die bacteriën groeien verder aan en dringen in het tandweefsel, waar ze infectieziekten als gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ernstige ontsteking van tandvlees en kaakbeen) veroorzaken. Vandaar stoten ze verder door naar uw lichaam, kunnen ze in de bloedbaan terechtkomen en zo ontstekingen teweegbrengen op andere plaatsen. Ze zijn bovendien antibioticaresistent.

Hart- en vaatziekten

Het gevaar van tandweefselaandoeningen reikt dus veel verder dan gebitsverlies en verhoogt effectief de kans op hart- en vaatziekten. Verschillende studies suggereren dat de bacteriën die parodontitis veroorzaken in de bloedvaten voor bloedklontervorming kunnen zorgen. Het risico op gevaarlijke slagadervernauwing neemt toe en ook bestaande slagader-verkalking verergert door parodontitis. Mensen met aangetast tandweefsel lopen hierdoor dubbel zoveel kans op een hartaanval. Ook het risico op infecties aan de hartkleppen (en pacemaker) is beduidend groter.

Diabetes

Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor parodontitis. Omgekeerd zorgt parodontitis er bij diabetici voor dat hun bloedsuikerspiegel minder makkelijk op peil blijft. Hoe moeilijker die controle, hoe ernstiger ook de parodontitis. Vice versa zorgt een goede behandeling van parodontitis ook voor stabielere diabetes. Beide beïnvloeden en versterken elkaar. In bepaalde gevallen zijn symptomen van tandweefselaandoeningen zoals bloedend tandvlees, verlies van kaakbot en toename van de diepte van de tandvleeszakjes ook een eerste aanwijzing voor de aanwezigheid van diabetes.

Luchtwegaandoeningen

Aangetast tandweefsel kan ook luchtwegaandoeningen stimuleren. Momenteel lopen er onderzoeken naar het verband met ziekten als longontstekingen en COPD (chronisch obstructief longlijden). De bacteriën aanwezig in de biofilm van de mond lijken de kans op ademhalingsproblemen te verhogen. Roken doet daar nog een schepje bovenop. Tabak vermindert immers de doorbloeding van het tandvlees en het omringende kaakbot. De hitte van de rook en aanwezige toxines beïnvloeden de mondbacteriën en maken het immuunsysteem minder efficiënt in haar strijd tegen deze bacteriën. Zelfs rokers die consequent goed hun tanden poetsen, zien het resultaat daarvan ondermijnd worden door de rook.

Obesitas en co

Tot slot worden ook andere mogelijke verbanden wetenschappelijk afgetast, zoals de impact van parodontitis op chronische nierinsufficiëntie, op obesitas, op artritis, op hersenziekten en op kankers.

Bron: Symposium Tandzorg van de Onafhankelijke Mutualiteiten

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content