Substitutie: antibiotica geven het voorbeeld

Sinds vorig jaar geldt een nieuwe regeling voor antibiotica en antimycotica (schimmelwerende middelen). Voor deze geneesmiddelenklassen is de apotheker voortaan verplicht het goedkoopste product af te leveren.

De regeling zorgt ervoor dat de patiënt steeds het goedkoopste middel krijgt dat op dat moment op de markt is. Dat de verplichte substitutie werd ingevoerd voor antibiotica en antimycotica is geen toeval: het gaat om medicatie die u maar voor een korte periode inneemt en u hooguit een paar keer per jaar nodig hebt. Dan maakt het niet zoveel uit dat uw medicatie een andere naam of verpakking krijgt bij een volgende kuur. Substitutie heeft hier dan ook weinig invloed op de therapietrouw.

Voortaan geeft uw apotheker u voor deze geneesmiddelen dus altijd het goedkoopste middel van dat moment mee, ook als uw arts een ander merk heeft voorgeschreven. Alleen als uw dokter uitdrukkelijk op het voorschrift ‘geen substitutie’ schrijft, omdat u bijvoorbeeld allergisch kunt reageren op het andere product, moet uw apotheker uw arts volgen.

En wat als u voet bij stuk houdt? Als u op eigen initiatief aan uw apotheker vraagt niet het goedkoopste af te leveren, zal u de volledige prijs zelf moeten ophoesten. U kunt dan niet op terugbetaling door de ziekteverzekering rekenen en dat kan aardig oplopen. De ziekteverzekering baseert zijn terugbetaling immers op de prijs van het goedkoopste middel. Alleen als uw arts om medische redenen vraagt om het geneesmiddel niet te vervangen of wanneer het goedkoopste middel niet beschikbaar is, wordt het originele geneesmiddel wel terugbetaald.

Want het moet gezegd: de nieuwe regeling over het goedkoop voorschrijven van antibiotica en antischimmelmedicatie heeft de eerste maanden her en der voor tekorten bij de apothekers gezorgd. Om de maand bekijkt de overheid immers welke de goedkoopste producten zijn binnen deze twee categorieën. De maatregel werd echter op heel korte tijd doorgevoerd en dat zorgde in de beginpe- riode voor bevoorradingsproblemen. Door overmacht moesten apothekers dan toch een duurder antibioticum meegeven aan de patiënt.

Geen tekorten meer

Intussen heeft de markt zich gestabiliseerd en hebben heel wat antibioticaproducenten hun prijzen aangepast, zodat ze ook tot de categorie ‘goedkoop’ behoren die de apotheker mag afleveren. De keuze binnen het goedkope segment is nu dus veel groter dan bij de start van de regeling, zeker bij veelgevraagde antibioticasoorten. We beschikken daardoor over een ruim voldoende voorraad als zich ’s winters plotse pieken van luchtweginfecties voordoen.

Om medicatietekorten te voorkomen, vragen de ziekenfondsen om een systeem van openbare aanbestedingen in te voeren voor verschillende categorieën geneesmiddelen. Farmaceutische bedrijven die een aanbesteding in de wacht willen slepen, zouden dan moeten voldoen aan een aantal voorwaarden uit een lastenboek.

De mutualiteiten willen dat daarbij verder wordt gekeken dan alleen de prijs. Zo is het ook belangrijk dat een bedrijf kan garanderen dat zijn geneesmiddel altijd voldoende voorradig is. Contracten zouden best ook voor twee jaar worden afgesloten, vinden de ziekenfondsen, zodat bedrijven hun productie beter kunnen plannen en er meer stabiliteit komt. Dat zou zowel de ziekteverzekering als de patiënt voordelen opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content