Streaming: het einde van MP3?

Zes maanden geleden was het nog illegaal, nu is het online aanbod aan gestreamde muziek overweldigend en bedreigt het downloadsites als iTunes. Streaming: hoe werkt het, hoeveel kost het en wat zijn de voordelen?

In tegenstelling tot MP3 (een muziekbestand dat u moet downloaden op uw pc voor u het kan beluisteren) staat streaming toe om, in real time, te luisteren naar muziek die wordt uitgezonden via het internet. Na het beluisteren blijft er op uw harde schijf geen bestand achter.

In België opereerden streamingsites lange tijd in de illegaliteit, zonder respect voor de auteursrechten. Maar vorige zomer trad de Engelse site WE7 als eerste uit die illegaliteit. Hij kreeg al snel (in oktober) het gezelschap van het Duitse Simfy. Tot slot volgden de topsites van de streaming: Spotify en Deezer. En alsof dat nog niet volstond, dook enkele dagen voor de feesten Rara.com op, met de laagste lokprijzen op de markt.

Hoe installeren?

Om te kunnen genieten van online muziek volstaat het om u in te schrijven op de site, een identificatie te krijgen en – eventueel – uw kredietkaart boven te halen. In sommige gevallen moet u ook een speler downloaden waarmee u uw muziek kunt beheren, los van enige internetverbinding.

Hoeveel kost het?

Alle sites bieden een gratis abonnement aan, maar met een beperking in maandelijkse luistertijd die kan variëren van 10 uur (Spotify) tot 20 uur (Simfy). WE7 staat slechts toe 50 liedjes per maand te beluisteren. En Deezer beperkt de gratis luistertijd tot de thematische radio-uitzendingen die de site aanbiedt. Wie gratis luistert, moet er ook de reclameonderbrekingen bijnemen aan een tempo van 15 tot 30 seconden per blok van vier nummers. De gratis internetmuziek kan ook worden gecapteerd door geluidssystemen en door internetradio’s (Logitech, Sonos, Philips...). Maar om te genieten van een volledig aanbod zult u toch in uw portemonnee moeten tasten. Verrassend is dat de tarieven exact dezelfde zijn bij de vijf providers. Je zou ze bijna verdenken van prijsafspraken... Het tarief voor muziekstreaming lijkt universeel: euro 4,99 en euro 9,99 per maand, afhankelijk van de gekozen formule.

Met een abonnement van euro 4,99 vermijdt u reclame maar kunt u enkel via uw pc (on)beperkt luisteren. Om toegang te krijgen tot dezelfde catalogus via uw smartphone of tablet moet u euro 9,99 per maand neertellen. Dat biedt als bijkomend voordeel dat u, in sommige gevallen, uw favoriete muziek ook offline kunt beluisteren. Er worden dan tijdelijke bestanden weggeschreven. Alleen Rara.com wijkt af van het eenheidstarief met een tijdelijk aanbod: u kunt de site drie maanden lang testen tegen de verlaagde prijs van euro 0,99 en euro 1,99 (per maand) in plaats van euro 4,99 en euro 9,99.

Welke site kiezen?

Providers verschillen vooral in de kwaliteit en uitgebreidheid van hun catalogus. Als we ze mogen geloven, bieden ze tussen 10 miljoen (WE7) en 15 miljoen (Deezer) titels aan. Belangrijkste kritiek – behalve voor Deezer en WE7 – is het ontbreken van een aanbod aan Belgische artiesten. Simfy ruimt veel plaats in voor Duitse titels (logisch gezien zijn herkomst), terwijl Spotify vooral internationaal gericht is. Het nieuwe aanbod van Rara omvat dan weer nummers van Universal Music Group, Sony Music, EMI Music, Warner Music en ook van onafhankelijke muziekproducenten. Veel schoon volk, kortom.

WE7, die als eerste op de Belgische markt actief was, heeft contracten getekend met tal van Belgische producenten. Net als Deezer, dat in december een akkoord sloot met Sabam om onze artiesten te vergoeden. Beide sites brengen ook informatie toegespitst op ons land (concerten, festivals).

Ander belangrijk criterium: het type interface dat wordt aangeboden. U doet er goed aan het aanbod van de verschillende providers eerst uit te testen om na te gaan welke interface u het beste ligt. Hoewel de toegang tot uw favoriete nummers via een webbrowser verloopt, bieden sommige sites software aan om op uw pc te installeren. Voordeel is dat deze speler (onder meer bij Spotify) uw hele mediatheek samenbrengt en de muziek die u streamt koppelt aan die welke u op uw harde schijf heeft gedownload (via iTunes, bijvoorbeeld). Maar de verplichting om een speler te installeren op uw pc kan een handicap zijn als u toegang wilt tot streaming via een andere pc.

Streamingsites bieden ook bijkomende functies aan: online radio, be-standen delen, lijstjes aanleggen met uw favoriete muziek en natuurlijk playlists maken en delen. Sommigen (Deezer, Spotify, Rara) leggen de nadruk op sociale netwerken. Zodanig zelfs dat, om toegang te krijgen tot hun catalogus, u over een Facebookaccount moet beschikken (zoals bij Spotify). Het voordeel is dat het formulier automatisch wordt ingevuld.

Welke bandbreedte?

Om van streaming gebruik te maken is een breedbandverbinding (ADSL of kabel) onontbeerlijk. Voor de radio bedraagt het laagste debiet om en bij 64 Kb/s; voor muziek is het minimum 128 Kb/s. En met 256 Kb/s bekomt u een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met die van iTunes. Streamen verbruikt dus gemiddeld 1Mb per minuut beluisterde muziek. Als u dat doet via een internetverbinding (draad of wifi) kost u dat niets extra, maar als u op uw Smartphone luistert via het mobiele netwerk 3G, zal uw forfait al snel niet meer volstaan. Een test met 3G leert dat het verbruik tot 4 Mo oploopt voor 10 minuten. Een maandelijks dataforfait van 500 Mo is dan snel uitgeput. Heeft u geen dataforfait, vermijd dan mobiel streamen en grijp terug naar uw vertrouwde MP3-speler.

Wie zal het halen?

Onmogelijk om een winnaar aan te duiden, maar met vier jaar ervaring, een lokale verankering, doelgroepgerichte informatie en een aantrekkelijke interface, verdient Deezer een grondiger test. Net als Rara.com dat een intuïtieve interface biedt tegen een interessante prijs. Al is het maar voor drie maanden.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content