Straffe lectuur

Er zijn boeken die je leest en weer opzij legt om aan een volgend te beginnen. En er zijn straffe boeken: exem-plaren die je koestert, waar je almaar weer gaat in grasduinen en die je geestdriftig aanraadt.

Genomineerd voor de Socrates Wisselbeker 2012 en winnares van de Prijs deMens.nu: Alicja Gescinska’s debuutboek De verovering van de vrijheid. Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan (Lemniscaat – euro 19,50 – isbn 9789047703549) is een absolute voltreffer. De jonge Vlaams-Poolse filosofe neemt de lezer op sleeptouw voor een boeiende, frisse en nooit pretentieuze verkenning van de vrijheid en de luie mens. Doorspekt met heel persoonlijke anekdotes over het leven en de dood van haar vader en opvattingen van bekende denkers (van onder andere een verrassende Karol Wojtyla, beter bekend als paus dan als filosoof), werkt ze een gefundeerde visie op vrijheid uit die de lezer niet onberoerd kan laten. Nooit gedacht dat een filosofisch boek zo innemend en verslavend kon zijn.

Sterke armspieren hebt u nodig voor dit straffe boek: De Zilveren Lepel (Van Dishoeck – euro 45 – isbn 9789000309757). De nieuwe editie van de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken telt meer dan 200 recepten en 400 nieuwe foto’s en dat weegt ook letterlijk door. Wie de Italiaanse keuken in zijn hart draagt, moet dit naslagwerk in huis hebben en is er ongetwijfeld jaren zoet mee!

Dat de grootste mannenbiceps ter wereld 64,77 cm en de hoogste hond van de planeet 111,8 cm meet en nog een dikke 3.000 andere records, dat vindt u allemaal in de Guinness World Records 2013 (VBK – euro 24,95 – isbn 9789026132988). Het boek is nog straffer dan andere jaren door de geweldige 3D-animaties die tot leven komen als u uw smartphone of tablet op een van de records richt die met Augmented Reality zijn uitgerust.

Na de wandelboxen rond Flanders’ Fields en mysterieuze plekken in Vlaanderen komen Robert Declerck en Margit Sarborgardi met een box die leuke nog onontgonnen plekjes aandoet. In De mooiste verborgen plekjes in Vlaanderen (Davidsfonds – euro 24,95 – isbn 9789058268457) vindt u in elke Vlaamse provincie een achttal verrassende wandelingen. Ze worden weergegeven op handige fiches – zodat u geen boek moet meezeulen – met telkens de routebeschrijving, een plannetje en bondig een aantal drink-, eet-, shopping- en andere weetjes. Erg leuk voor een originele wandeling op (nog) niet platgetreden paden!

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content