Stop de dieven!

De spectaculaire daling van het aantal woninginbraken in België mag u niet in slaap sussen. Het blijft belangrijk om uw huis inbraakveiliger te maken – en dat hoeft echt niet veel geld te kosten. Lees onze tips, vul de checklist in en ga een beetje anders leven!

1 Kruip in het hoofd van de inbrekers

Inbrekers rekenen gemiddeld 5 minuten voor een inbraak: 30 seconden om in te woning te geraken, 4 minuten om de buit te vergaren en 30 seconden om weg te komen. Alles wat vertragend werkt bij het binnengeraken, kan ervoor zorgen dat ze het hazenpad kiezen.

2 Vraag gratis advies

Elke gemeente of elke lokale politiezone beschikt vandaag over één of meer zogenaamde technopreventie-adviseurs. Die komen gratis bij u langs om de buitenkant van uw woning, de deuren, de ramen en de sloten te bekijken. U krijgt dan technische (maar betaalbare) adviezen om uw huis inbraakveiliger te maken. Bel uw gemeentehuis of uw lokaal politiecommissariaat voor een afspraak.

3 Vermijd routine

Probeer het zo te regelen dat u voor uw verplaatsingen niet elke dag op hetzelfde uur het huis verlaat en op hetzelfde uur terugkeert. Vaste routines vormen een rode loper voor inbrekers.

4 Sluit de deur écht af

Maak er een gewoonte van de voordeur, de achterdeur en de garagepoort niet alleen achter u dicht te trekken wanneer u het huis verlaat, maar doe ze ook elke keer op slot met de sleutel.

5 Vergeet het tuinhuis niet

Veel inbraken gebeuren in tuinhuizen, vooral voor het stelen van duur gereedschap. En niet zelden vinden dieven hier een ladder die ze het inbreken nog makkelijker maakt.

6 Plaats schriklichten rond de woning

Dit zijn lampen die aanfloepen wanneer de detector beweging waarneemt. Nog beter zijn schriklichten die verbonden zijn met een timer. Die kunt u op bepaalde tijden laten aanfloepen, ook als u afwezig bent.

7Geef nooit een sleutel aan de poetsvrouw

En evenmin aan goede vrienden of buren. Hoe goed uw relatie met hen ook is, op een dag kan er ruzie ontstaan of kunt u verplicht worden om uw poetsvrouw te ontslaan.

8 Nooit onder de mat!

Er zijn nog mensen die reservesleutels verstoppen onder een mat of in het tuinhuisje. Waar denkt u dat inbrekers eerst zoeken?

9Investeer in veiligheidssloten

Deuren en ramen blijven de zwakste punten. Voor deuren werkt een robuust veiligheidsslot met een ingebouwde cilinder en een driepuntssluiting sterk inbraakvertragend (deuren met uitstekende slotcilinders zijn een droom voor inbrekers). Vergeet echter niet dat u elke buitendeur met zo’n veiligheidsslot moet laten uitrusten. Kostprijs: een goede euro 150 per slot (plus de plaatsingskosten).

10Kies buitensleutels met veiligheidscertificaat

Als u in veiligheidssloten investeert, kies dan meteen voor sleutels met een veiligheidscertificaat (te koop bij elke erkende slotenmaker). Zij hebben een nummer en staan geregistreerd. Bij de aankoop krijgt u een certificaat. Niemand kan zo’n sleutel laten bijmaken zonder dat certificaat.

11 Houd uw buren te vriend

Ze kunnen u helpen om uw huis een bewoonde indruk te geven als u afwezig bent (zie punt 22).

12 Laat een kijkgaatje maken in de voordeur

En laat meteen ook een deurketting of een kierstandhouder plaatsen. Het best is een kijkgaatje met een breed zicht. Maak eerst de deurketting of kierstandhouder vast eer u de deur opent voor een onbekende.

13 Vraag steeds een legitimatiekaart

Officiële instanties en meteropnemers kunnen zich altijd legitimeren. Hebt u twijfels en bent u alleen thuis, vraag dan dat de aanbeller terugkomt op een ogenblik dat nog iemand anders aanwezig is.

14Heb geen schrik van een alarmsysteem

Een alarmsysteem dat in verbinding staat met een meldkamer blijft een verantwoorde investering als u waardevolle voorwerpen in huis hebt. En echt duur zijn die systemen niet meer (vraag altijd minimaal twee prijsoffertes). Een zelfstandige installateur bood ons een alarmsysteem voor euro 1600 (inclusief de plaatsing, maar zonder btw). Daarin waren begrepen: magneetcontacten die worden verborgen in de ‘gevoelige’ ramen en deuren buiten, drie huisdiervriendelijke detectoren binnenshuis, een binnen- en een buitensirene, de verbinding met een meldkamer, een klavier (decoder) en een simpel plaatje om het systeem te activeren en uit te schakelen bij het verlaten of betreden van de woning.

In geval van inbraak of verdachte bewegingen belt de meldkamer een cascade van telefoonnummers die u hebt opgegeven. Als ze niemand kan bereiken, verwittigt ze de politie. Voor die meldkamer moeten wel abonnementskosten worden betaald (volgens de aard van het alarm).

15Denk aan een paniektoets

Een paniektoets kan een voordelige oplossing zijn voor wie alleen woont. Het gaat om een apparaatje met een mini-afstandsbediening en één enkele bewegingsdetector. Wanneer die een verdachte beweging ziet, gaat het apparaat automatisch naar uw gsm bellen (of naar die van een buurman of een familielid). Bovendien zet het, indien u dat wenst, meteen de sirene in gang. Als u thuis bent, kunt u met de paniektoets van de afstandsbediening de sirene in gang zetten en iemand bellen. Prijs: ongeveer euro 60.

16Zorg dat uw woning zichtbaar is

Als uw voordeur vanop de straat duidelijk zichtbaar is, verhoogt u de sociale controle en biedt u eventuele inbrekers minder mogelijkheden om zich te verschuilen. Dat kan uiteraard betekenen dat u hoge beplanting in de voortuin moet vervangen door lage.

17Leve de spaarlamp!

Een lamp die binnenshuis constant blijft branden tijdens een langdurige afwezigheid zal een inbreker niet lang misleiden. Kies liever voor een programmeerbaar stopcontact of een schakelklok in twee of drie kamers. Deze voordelige accessoires doen kleine lampen op slim gekozen uren branden. Als u hiervoor spaarlampen neemt, blijft het verbruik beperkt.

18Maak zelf uw tuindeur veiliger

Wanneer de tuindeur dicht is, overlapt een verticale balk van het buitenkozijn die van het binnenkozijn. Boor een gat door beide balken en plaats daarin een plaatje of een stift van roestvrij staal (min. 3 mm dik). De deur kan niet worden opengeschoven én niet opgetild met een koevoet.

19Herwaardeer uw rolluiken

Rolluiken vormen een uitstekende inbraakbeveiliging van ramen en tuindeuren. Als hun model niet te oud is, kunt u ze laten uitrusten met een elektrische bediening. Dat maakt het openen en sluiten bijzonder makkelijk en bovendien kunt u het systeem zo programmeren dat de rolluiken op gekozen tijdstippen automatisch open- en dichtgaan. Dat geeft het huis bij afwezigheid een bewoonde indruk.

20Een tralie voor het kelderraam

Huizen in de stad beschikken nog vaak over een kelderraam, een ideale toegangsweg voor potentiële inbrekers. Gebruikt u het niet meer, dan laat u het beter beveiligen met een stevig traliewerk.

21En de regenpijp?

Met een antiklimbeugel kunt u de opklimmogelijkheid via de regenpijpen verhinderen. De beugel is een ring met neerwaarts gerichte stalen pinnen en wordt over de regenpijp geschoven. Reken ong. euro 45 per stuk.

22Laat nooit merken dat u niet thuis bent

Laat nooit op uw antwoordapparaat of voicemail weten dat u met vakantie bent. Let ook op met de automatische beantwoording van e-mails. Om uw woning een bewoonde indruk te geven, vraagt u een buurman of familielid het gras te maaien, de brievenbus te ledigen en de rolluiken te openen en te sluiten.

23Naar een feest? Verwittig de politie!

Sommige lokale politiezones (Sint-Truiden bijvoorbeeld) bieden nu ook gratis woningtoezicht aan wanneer u maar enkele uren weg bent voor een bruiloft, een begrafenis of een familiefeest. Inbrekers pluizen immers huwelijks- en rouwberichten in de kranten uit om te weten wanneer er niemand thuis is.

24Vaak vergeten: de lichtkoepel

Koepels van acrylaat kunt u beter laten vervangen door steviger materiaal (zoals polycarbonaat) of aan de binnenzijde voorzien van een decoratief traliewerk. De bevestiging van lichtkoepels aan het dak kan gebeuren met zogenaamde ééntoerschroeven (die kun je wel vast- maar niet losdraaien).

25Vergrendel uw dakraam

Als het dakraam (type Velux) niet voorzien is van een stevig grendelmechanisme, dan kunt u een opzetslot of een veiligheidsketting plaatsen.

26Zet verpakkingsdozen van dure apparaten nooit buiten

Kandidaat-dieven kunnen het merk en het serienummer noteren dat op de verpakking staat en al een koper voor uw eigendom zoeken nog voor ze bij u inbreken. Snijd de kartonnen verpakking dus in stukken en breng ze zo snel mogelijk naar het containerpark.

27Geef de koevoet geen kans

Een grote speling tussen een deur of een kozijn en de vloer is ideaal voor een koevoet. U kunt de speling verkleinen door het aanbrengen van hoeksluitplaten of speciale profielen op de deur zelf, die niet bereikbaar zijn van buitenaf.

28Richt een BIN op

200 wijken in ons land tellen vandaag een Buurtinformatienetwerk (BIN). “We zijn beslist geen privémilitie die ’s nachts gewapend patrouilleert”, verduidelijkt Katinka, een lerares wiskunde die als vrijwilligster een BIN coördineert in een villawijk van een Oost-Vlaamse gemeente. “Wanneer de politie of iemand van de bewoners iets verdachts opmerkt, zet ik een telefoonboxsysteem in werking. Binnen de 7 seconden is iedereen in de wijk verwittigd. De bewoners krijgen dan, volgens het geval en het tijdstip, de raad hun buitenverlichting aan te steken, de rolluiken op te trekken of eens te gaan kijken bij afwezige buren. Dat jaagt kandidaat-inbrekers op de vlucht. Minder dringende waarschuwingen en tips die ik van de politie krijg, stuur ik door via e-mail. In 2004 heb ik in totaal 15 keer het telefonische waarschuwingssysteem moeten opstarten, waarvan slechts één keer ’s nachts. Dat valt dus mee. Sinds twee jaar hebben we geen enkele inbraak meer gehad. Iedereen in de wijk is alerter geworden en we voelen ons ook subjectief veiliger”. Als u een BIN in uw wijk wilt opstarten of coördineren, neemt u contact op met uw lokale politiezone. Ervaringen van andere BIN’s vindt u op de website www.bininfo.be, en telefonisch bij de vzw BIN, tel. 0475 30 06 97.

29Gebruik de premie voor inbraakbeveiliging

In het kader van de veiligheidscontracten kennen zo’n vijftig gemeenten in België aan particulieren een premie toe wanneer ze kosten doen om hun woning te beveiligen. Ze bedraagt maximaal 250 euro en geldt alleen voor mechanische beveiligingen zoals veiligheidssloten.

30Overdrijf niet

Als het heel ingewikkeld wordt om uw huis te betreden of te verlaten (bij brand bijvoorbeeld!), dan bent u aan het overdrijven. Beveiliging moet bovendien esthetisch verantwoord blijven. Zoek daarom een evenwicht tussen functionele en eenvoudig te bedienen beveiliging enerzijds en het wooncomfort anderzijds. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content