Sterren kijken op de Pic du Midi

Zoekt u inspiratie voor een gedicht? Droomt u ervan astronoom te worden? Maak u maar klaar voor een nacht onder de Zuid-Franse sterren... en ontdek de zevende hemel!

Hoeveel hartstochtelijke eden hebben wij niet gezworen onder de sterren, hoe vaak hebben wij romantische woordjes gefluisterd in de nacht? Maar als het de sterrenhemel zelf is die u fascineert, dan bent u welkom op de Zuid-Franse Pic du Midi in de Bigorre (Hautes-Pyrénées). Al honderddrieëndertig jaar speuren onderzoekers en technici hier de hemel af en lezen de sterren. Op de piek (2877 m) stond eerst een eenvoudig weerstation, daarna een indrukwekkend observatorium. Een fantastisch decor voor mens en wetenschap. De astronomen Benjamin Baillaud en Bernard Lyot hebben hier de bakens uitgezet. Hun namen (en die van vele anderen) zijn vereeuwigd op de koepels en de telescopen van dit imposante sterrenschip.

Betoverende nacht

In 1995 werd deze vuurtoren van de Pyreneeën nog met sluiting bedreigd, maar sinds het centrum in 2000 werd opengesteld voor het publiek, is het een tweede leven begonnen. De zuivere lucht, het unieke, heldere licht en het uitzicht over de bergen trekken overdag duizenden enthousiaste bezoekers. Maar écht betoverend wordt het pas ’s nachts. Sinds 2006 kunt u zichzelf hier trakteren op een privéfeestje of, beter nog, een nachtje onder de sterren. Om 17.30 uur, wanneer de massa verdwenen is, gaat u naar boven. U kijkt naar de wolken die langzaam in flarden oplossen en wegdrijven. Dan is het tijd voor het aperitief, samen met de andere gelukkigen met wie u deze buitengewone ervaring gaat beleven.

Intergalactische nevels

Uw gastheer, een astronoom van de populairwetenschappelijke vereniging La ferme des étoiles, vertelt over zijn sterrenwereld. Na een bezoek aan het museum neemt u uw intrek in uw kamer, die wat spartaans maar gerieflijk is. Een gastronomisch diner gaat het sterrenkijken vooraf. Wanneer de gids zijn telescoop installeert in het donker van de nacht, ziet u het heelal zoals u het nog nooit hebt gezien: Jupiter en zijn gasnevels, Saturnus en zijn ringen, en zelfs enkele satellieten... Naarmate de nacht vordert krijgt u nog meer fascinerends te horen over het ontstaan van de planeten, ons zonnestelsel, de intergalactische nevels en andere sterrenstelsels. U verveelt zich geen seconde terwijl u naar de sterren kijkt. En u blijft kijken, de hele nacht zelfs... als het weer goed is en uw lichaam niet om wat slaap vraagt. Hoe dan ook is wakker blijven tot of wakker worden tegen zonsopgang een must, want dat is een moment om absoluut niet te missen!

Na het ontbijt bezoekt u de voornaamste koepels van het centrum, waar u adembenemende foto’s van de afgelopen nacht kunt zien. En dan is het tijd om weer af te dalen naar de wereld van de gewone stervelingen...

Tekst: Sophie Dauwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content