Sterren in diamant

Het Diamantmuseum van de provincie Antwerpen baadt dezer dagen in een glamoursfeertje. Momenteel zijn er tientallen juwelen te bewonderen die ooit werden gedragen door Hollywoodsterren, koninklijke beroemdheden en andere jetsetfiguren.

T ijdens de promotiecampagne van de film Gentlemen prefer blondes mocht Marilyn Monroe het legendarische halssnoer Moon of Baroda dragen, met een kanariegele peervormige diamant van 24 karaat. Dit uitzonderlijke stuk behoort al eeuwenlang aan de Indische Maharadjas van Baroda toe en werd in 1944 voor het laatst aan het grote publiek getoond. Het is één van de topstukken op de tentoonstelling in Antwerpen. Een andere blikvanger is het Bulgarihalssnoer met bijhorende ringen dat Sofia Loren droeg tijdens een legendarische fotoshoot voor Vogue, bezet met 1600 diamanten.

Van prinses Grace tot koningin Elisabeth

Hoe mooi de pronkstukken ook zijn, de tentoonstelling gaat vooral over wie ze gedragen heeft want zonder sterren stralen diamanten veel minder. Voor de diva’s van het witte doek betekende het extra glamour, zowel op als naast de set. Dat begon al met de grote ster van de stomme film, Gloria Swanson. Van haar ziet u de armbanden die ze droeg in Sunset Boulevard. Andere prachtexemplaren hingen ooit rond de hals of de armen van Grace Kelly, Jacky Kennedy, Catherine Deneuve of Marlène Dietrich .

Juwelen van koningskinderen en jetsetfiguren ontbreken evenmin, zoals de diamanten hoofdband van Doris Duke, de grote inspiratiebron voor de film Too rich, The Secret Life of Doris Duke met Lauren Bacal. En u bewondert het diadeem van Cartier in guirlandestijl dat onze koningin Elisabeth zo graag droeg, onder meer tijdens de trouwplechtigheden van Leopold III en Boudewijn.

Van Madonna tot Monica Bellucci

Uiteraard zijn er ook juwelen van hedendaagse diva’s, die niet willen onderdoen voor hun illustere voorgangers. Om één voorbeeld te noemen: in de diamanttiara die Madonna droeg tijdens haar huwelijk met filmregisseur Guy Ritchie zitten 765 diamanten verwerkt die samen 78 karaat wegen. En de tentoongestelde ringen en de collier de chien van Stefano Canturi werden door de Italinaanse actrice Monica Bellucci gedragen tijdens de opnames van de futuristische trilogie The Matrix.

Diamond Divas, tot 8 juni 2008 in het Diamantmuseum, Astridplein 13-23, Antwerpen. Alle dagen: 10-17.30 uur, do tot 22 uur. Toegang: euro 12,50 (60+: euro 11) voor combiticket Fotomuseum, Modemuseum + audiogids. Info: 03 232 01 03 en www.diamonddivas.be

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content