Sterren en hun (wilde) haren

Op basis van foto’s van sterren vroegen we een professional om de meest flatterende maar ook minder geslaagde kapsels te becommentariëren. Dat levert tal van tips op om uw eigen haarstijl te verfijnen. Het zit ‘m soms in een klein detail.

Paula Hegedüs, kappersdocente aan de Schwarzkopf Academie van Wemmel, geeft ons haar ongezouten mening op basis van de foto’s van sterren die we gebruikt hebben als bron van inspiratie.

1. Sarah Jessica Parker (47)

“Met haar lange gelaat zou ze haar haar niet te kort mogen dragen. Maar u moet weten dat lang haar, ook al is het erg fijn, zwaarder doorweegt en daardoor bovenaan een plat effect kan geven. U kunt fijn haar meer volume geven met een lichte gel en daarna een fixerende, antistatische lak.”

De juiste producten: Body Me Gel en Spray Glamour Queen van Schwarzkopf Professional of Elnett, de haarlak van L’Oréal.

2. Meryl Streep (binnenkort 63)

“Ze draagt een bril en heeft gelijk om haar voorhoofd vrij te laten. Een halve pony zou te zwaar zijn. Ik zou haar aanraden haar wenkbrauwen iets volumineuzer te maken en vooral haar ogen te accentueren, eventueel met permanente make-up (cosmetische tatoeage). Dat zou haar blik intenser maken. Haar haarlengte is ideaal voor haar leeftijd. Het zou zelfs een tikkeltje korter mogen, tot aan de kin. Haar coupe zou iets beter kunnen, dynamischer ook. Wat de kleur betreft, heeft ze haar natuurlijke haarkleur gehouden en er enkele lichtere lokken in aangebracht, wat een goed idee is.”

De juiste producten: anti-aging kleuring Absolute Royals van Igora in de erkende Schwarzkopf-salons, maar ook de 100% natuurlijke en plantaardige kleuringen van Le Salon Vert.

3. Cameron Diaz (deze zomer 40)

“Deze halve bles is erg trendy en vaak flatterend. Het is een goed compromis tussen een pony en een onbedekt voorhoofd. De donkere wortels zijn bewust zo gewild. Een goed idee, want het is gemakkelijk en het oogt heel natuurlijk. Het geeft reliëf aan het kapsel en het fijne haar van Cameron Diaz krijgt er meer volume door.”

De juiste producten: tegen het verfijnen van de haarvezel en het verlies aan elastine, shampoo + masker of anti-aging conditioner, bijvoorbeeld Time Restore met Q10 en collageen van Schwarzkopf Professional of het gamma Volume Sensation van Nivea.

4. Jane Fonda (74)

“Haar kapsel is kort maar vrouwelijk (met lang haar in de nek). Het is dynamisch en makkelijk te dragen. Ze kan het een beetje wild dragen of iets meer gedistingeerd in model brengen. Jane Fonda heeft het ideale kapsel gevonden voor haar dikke haardos. De gekleurde lokken ertussen zorgen voor een levendige look.”

De juiste producten: om een kort kapsel te modelleren, brengt u een beetje matte wax aan met de vingers, bijv. Mess Up van Schwarzkopf Professional of een vleugje Surf Spray van Bumble&Bumble. Voor een gladde en glanzende look, Huile Miracle BC Bonacure Hair Therapy of Huile Lissante met camelia van Shu Uemura.

5. Elle Macpherson (48)

“Geen extensies na een bepaalde leeftijd! Dat is vreselijk. Het lijmsysteem zorgt voor knopen aan de wortels en breekt het eigen haar. Trouwens, heel wat kappers raden dit af. U kunt een vrij fijne haardos wel meer volume geven met haarstroken die aangebracht en verwijderd kunnen worden met clips.”

6. Sharon Stone (54)

“Wat een verschil! Aan de ene kant hebt u een verouderde Sharon die er krampachtig jong wil blijven uitzien. Haar kapsel is te steil, te lang en te licht. Met haar bleke huid geeft dit een flets resultaat. Alles ziet er te stijf uit, alsof ze net van onder de douche komt. Fijn haar vraagt een kapsel met laagjes, zodat het haar kan bewegen. Sharon Stone staat veel beter met een kort kopje, vooral met deze contrasterende kleuring in twee tinten: licht kastanjebruin en poederblond, wat mooi uitkomt met haar teint.”

De juiste producten: een verzorgende crème die volume en body geeft, bijvoorbeeld Upload Osis+ van Schwarzkopf Professional of Karité crème van Dachkin Essentielle, een rijke, voedende en beschermende verzorging voor soepelheid en glans.

7. Glenn Close (65)

“Als u grijze haren wilt, knip ze dan kort, zoals Glenn Close. Een kort en sportief kapsel is mooi in het wit. Om het mooi te houden volstaat een antivergelende shampoo om de twee weken. Vooral als u rookt, want de rook vergeelt de lokken rondom het gezicht. Wat make-up betreft, zou ik de lippen iets meer aanzetten, om ze wat meer pit en karakter te geven.”

De juiste producten: Silver Shampoo Bonacure van Schwarzkopf Professional of Silver van L’Oréal Professionnel, een glansshampoo voor wit en grijs haar.

8. Kristin Scott Thomas (52)

“Kijk, dit is een kort, golvend, romantisch bobkapsel dat erg zacht is voor uw gezicht. De honingkleur op een kastanjebruine basis is ook erg geslaagd. De kleuren geven diepte aan het kapsel en benadrukken de details van de snit. Een te egale kleuring maskeert soms de coupe. En als er na een tijdje witte haren verschijnen (witte en nooit grijze, want grijs is slechts een optische indruk die men krijgt door de combinatie met donkerder haar), dan is dat alleen maar om onze gelaatstrekken te verzachten!”, filosofeert Paula.

De juiste producten: schuim voor volume, bijvoorbeeld Hold Miracle van Schwarzkopf Professional, dat de haarvezel beschermt en elasticiteit geeft voor het brushen of het gebruik van een krultang, of Curl Corset van L’Oréal Professionnel, een aquaschuim voor licht golvend haar.

9. Sigourney Weaver (62)

“Het volume en de krullen verzachten haar hoekige gezicht. ’t Is erg geslaagd. De lengte is eveneens perfect. Een pony zou haar niet staan. Sigourney heeft mooi dik haar dat al tevreden is met een gladmakende, anti-kroezende verzorging.”

De juiste producten: het gamma Weightless Nutri-Oils van Dove of Pump My Curls Osis+ met arganolie van Schwarzkopf Professional.

10. Diane Keaton (66)

“Met haar naar voor gerichte haarinplanting kan zij zich zo’n grote pony veroorloven. Met haar weelderige haardos ook. Wat u hier ziet, is een geslaagd, warm en poederachtig babyblond met enkele gouden lokken. Heel trendy. Warme kleuren verzachten en verjongen doorgaans. Koude kleuren komen hard over en doen u er ouder uitzien.”

De juiste producten: het gamma Sheer Blonde van John Frieda of de antikleuring balsem Baume Lavant Caresse voor veeleisende kleuren, Chroma Sensitive Kérastase.

11. Charlotte Rampling (66)

“Dit is een goede lengte voor een fijn, vrij getekend gezicht met hangende ooghoeken. De haarlok opzij verzacht haar gelaatstrekken. Ik zou haar bovendien aanraden een iets meer uitgesproken lippenstift te gebruiken, temeer omdat de lippen met de leeftijd dunner worden en hun volume verliezen. Het is ook mogelijk om een uitgedunde haardos weer voller te krijgen: met een antihaaruitvalspray, een vitaminekuur...”.

De juiste producten: het verstevigende antihaaruitvalproduct Phyto-stim Spray van Phyto, Inneov Masse voor het haar of Oenobiol Haren & Nagels.

12. Andie MacDowell (54)

“Haar spectaculaire kapsel zal haar nog altijd heel goed staan als ze 70 of 80 is, daar ben ik zeker van! Ze heeft van nature dik en krullend haar. Om glans en veerkracht te geven, kunt u elke morgen een beetje lichte herstellende spray over het haar vernevelen, waardoor tegelijk ook de kleur een opkikker krijgt.”

De juiste producten: geparfumeerde Sparkler Spray van Schwarzkopf Professional of Curl Contour Hydra Cell van L’Oréal Professionnel.

13. Anjelica Huston (61)

“Deze pony is te meisjesachtig, bijna belachelijk zelfs. Dit kapsel ziet er geforceerd uit: het is te lang, te steil en te donker. Om haar gezicht beter te doen uitkomen, zou ik de voorkant aan één kant vrijlaten – met een halve pony bijvoorbeeld – en dit kapsel een flink stuk inkorten. Het Adams Family-zwart zou best wat lichter mogen of enkele pittige koperkleurige lokken mogen krijgen. Dat zou mooi samengaan met de donkere basiskleur. Maar wel opletten, want de zon kan ze verkleuren.”

De juiste producten: de tegen de zon beschermende mousse Color Extend Sun van Redken met SPF25 of Exfoliating Shampoo Invati van Aveda om restjes stof, zout of chloor te verwijderen.

14. Michelle Pfeiffer (54)

“Na uw 50ste is een scheiding in het midden niet aan te bevelen. Het staat Michelle natuurlijk fantastisch, maar ze moet ons haar geheim verklappen! (foto uit 2011, nvdr). De twee lokken opzij, die het gezicht omkaderen, vallen dikwijls als een gordijn voor het gezicht, wat niet echt mooi is bij een rijper gelaat. U kunt dit effect nochtans behouden door de scheiding iets meer naar opzij te verschuiven, schuin, maar nooit recht. Om een al te braaf kapsel te verlevendigen, sprayt u droogshampoo op de wortels. Even wachten tot het product droog is en daarna inmasseren met een badhanddoek. Dit geeft als bij toverslag meer body en volume! Ideaal ook tussen twee wasbeurten door. Dit is bovendien het geheim van de witgrijze paardenstaart van Karl Lagerfeld, die altijd mooi blijft zitten.”

De juiste producten: droogshampoo van Klorane, droogshampoo Volume Lift van SYOSS of droogshampoo Ultra Doux van Garnier.

Info: Schwarzkopf Professional: tel. 02 218 14 54 en www.schwarzkopf-professional.be – Aveda: in de salons van het merk en op www.aveda.be – Bumble&Bumble: www.bumbleandbumble.com – Dachkin: tel. 02 733 99 91 en www.olivierdachkin.com – Dove, Garnier, John Frieda en Nivea: in de super- en hypermarkt – Inneov, Oenobiol en Phyto: in de apotheek of drogisterij – Kérastase en L’Oréal Professional: in de erkende salons – Le Salon Vert: www.lesalonvert.be – Redken: in de erkende salons en op www.redken.be – Shu Uemura: www.shuuemura.com – SYOSS: tel. 02 421 25 12.

Virginie Draelants

Partner Content