Alice in Wonderland.

Sprookjeslicht in de duisternis

We moeten het in deze donkere dagen zonder kerstmarkten stellen. Toch kan je licht in de duisternis vinden. Her en der in het land bieden feeërieke en spectaculaire lichtfestivals warmte en troost.

TUSSEN DE DIEREN

De Zoo van Antwerpen is met zijn lichtfestival al aan zijn zesde editie toe. Thema is dit jaar Alice in Wonderland. Voor wie het zich niet meer goed herinnert uit zijn kinderjaren: Alice is een klein meisje dat in een weide in slaap valt en droomt dat ze een wit konijn volgt. Ze ontmoet de meest vreemde en wonderlijke wezens. Het sprookje uit 1865, van de Britse schrijver Lewis Caroll, komt na zonsondergang helemaal tot leven in de Antwerpse zoo, met 320 figuren en 18.000 lichtjes. Schuif aan voor een bizar theekransje in het feeëriek verlichte park of maak kennis met de gekke Hoedenmaker en de lachende k. De lichtwandeling is in openlucht en helemaal coronaproof.

Les Lumineuses in Beloeil
Les Lumineuses in Beloeil

Dierenpark Planckendael verkent een hele andere wereld. Daar keer je nog verder terug in de tijd en verlichten een brontosaurus en tyrannosaurus rex je winteravond.

Alice in Wonderland. 27/11 tot 10/01/2021 in Zoo Antwerpen. zooantwerpen.be/nl/alicein-wonderland

Dinolights. 27/11 tot 10/01/2021 in Planckendael, Mechelen. zooplanckendael.be/nl/dinolights

EN BIJ HET KASTEEL

Over de taalgrens kan je je laven aan het magische licht in het park van het kasteel van Beloeil, in Henegouwen. Het Versailles van België, eeuwenlang de thuisbasis van de adellijke familie de Ligne, wordt tijdens de kerstdagen helemaal ingenomen door scenograaf Luc Petit en zijn creatieve team. De 25 ha grote Franse tuinen van het 17de-eeuwse kasteel worden sprookjesachtig verlicht en gedecoreerd. Lumineuze videoprojecties toveren de eeuwenoude bomen, dreven en geometrische bassins om tot dromerige schilderijen.

Ook in Terhulpen, in Waals-Brabant, hebben ze het kasteeldomein betoverd. Duizend sprookjeslantaarns verlichten het park rond het 19de-eeuwse kasteel, ooit eigendom van de familie Solvay. In het domein van 227 ha leidt een winterse wandeling over bospaden langs verlichte paddestoelen en andere lichtkunstwerken van Belgische artiesten. Misschien kom je wel een kabouter of een fee tegen, of mag je een wens doen bij de wensboom.

Les Lumineuses de Beloeil. 18/12 tot 3/01/2021 in Beloeil.lumineusesdebeloeil.be

Lanterna Magica. 20/11 tot 3/01/2021 in Kasteel van Terhulpen. lanternamagica.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content