Spelen met materialen

Ook in vloeren heb je modetrends. Er beweegt heel wat in deze sector, waar parket vinyl blijkt te zijn en natuursteen kurk is. Zeker is dat de vloer weer mag (en moet) opvallen.

Trend 1: Vinyllaminaat

Alle grote merken pakken nu uit met makkelijk te plaatsen laminaatplanken (kliksysteem) met een bovenlaag van vinyl. Ze bieden het voordeel dat ze ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes en er helemaal uitzien als echt hout. Ons voorbeeld: Livyn Essential Click V4 van Quickstep (€ 39,99/m², incl. btw).

Trend 2: Lavasteen

Een deel van de vloer kunt u in het oog laten springen met deze buitenaardse tegels uit lavasteen. Door hun grillige oppervlak zijn ze vooral decoratief. In de planeettegels van Veronove werden de minikratertjes met de hand opgevuld met email van mineralen (€ 60 tot € 70/m², excl. btw en plaatsing).

Trend 3: Ecologisch parket

Liefhebbers van massief houten parket kunnen nu kiezen voor planken met een kleine ecologische voetafdruk. Het Nordic-parket van Ardento is gemaakt van Scandinavisch dennenhout en heeft een PEFC-label. Planken met tand en groef, 245 cm x 18,5 cm x 18 mm (€ 37,50/m² voor met olie afgewerkt parket).

Trend 4: Oude kleding wordt vloerkleed

Het is een hype aan het worden: niet meer gebruikte kleding en woontextiel opsturen naar huisateliers in Marokko. Vrouwen versnijden ze daar tot smalle repen, weven er kleurrijke boucherouites (berbertapijten) van en krijgen zo een eigen inkomen. Carpet of Life is een organisatie die hiervoor bemiddelt. Reken, alle kosten inbegrepen, ongeveer a 600 voor een vloerkleed van 130 x 210 cm.

Trend 5: Sisaltapijt

Sisal is helemaal terug, zowel voor losse vloerkleden als voor kamerbreed tapijt. Het is natuurlijk, vrij voordelig en past bij veel interieurstijlen. Op de foto: sisal Togo op een rug van latex, van de Belgische fabrikant Tasibel (vast tapijt: € 74,35/m², afgewerkt carpet: € 92,95/m², incl. btw).

Trend 6: Kurktegels

De nieuwste kurktegels combineren een warme look en geluidsdemping met een hoge resistentie. Ze zien eruit als natuursteen of beton en kunnen vaak zonder voegen op een bestaande vloer of chape worden gelegd met een kliksysteem. Op de foto: StoneCork van Santana, panelen van 62 x 45 cm (€ 49,90/m², incl. btw).

Info – Ardento, ? 03 860 18 60 – Carpet of Life, www.carpetoflife.com, info@carpet-oflife.com – Quickstep, www.quickstep.be – Santana, www.santana.be – Stone & Style, ? 089 61 00 72 – Tasibel, www.tasibel.be – Veronove, ? 054 33 10 89.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content