SÉBASTIEN DELGOFFE Dierenarts © G.F. GUY PUTTEMANS

Speel nooit zelf voor doktertje

Wat als je huisdier ziek wordt en je geen tijd (of zin) hebt om meteen naar de dierenarts te stappen? Kan je dan zelf dierendoktertje spelen en je kennis over je eigen zelfmedicatie op je huisdier toepassen? Toch niet! Want dit kan zware gevolgen hebben voor de gezondheid van je lievelingsdier!

De meeste humane geneesmiddelen – bedoeld voor mensen – zijn potentieel giftig voor dieren. En zelfs als ze dat niet zijn, is de dosering totaal verschillend! Neem nu een pijnstiller als paracetamol, die wij allemaal in onze huisapotheek hebben. Wij mensen verdragen dit geneesmiddel doorgaans goed, omdat onze lever in staat is deze molecule te ontgiften en af te breken. Maar voor dieren is paracetamol erg toxisch! Hun lever beschikt niet of amper over zo’n omzettingsproces en slaagt er dus niet in de stof uit te scheiden zoals wij dat doen. En dus veroorzaakt paracetamol bij je huisdier schade en afbraak van de levercellen. Het tast ook het vermogen van het bloed om zuurstof te vervoeren aan. De symptomen van een paracetamolvergiftiging zijn problemen met de spijsvertering, het hart, de luchtwegen, een verkleuring van de urine... Ook aspirine (acetosal) is toxisch en zorgt voor vergiftigingsverschijnselen ter hoogte van de spijsvertering, hart en longen, het zenuwstelsel... Andere geneesmiddelen zoals antidepressiva, antipsychotica of kalmeringsmiddelen zijn al even gevaarlijk voor je gezelschapsdier.

PARACETAMOL IS ERG TOXISCH VOOR JE HUISDIER!

Heeft je huisdier toch zo’n mensenpil binnen en vertoont hij een indigestie, dan heb je maximaal twee uur de tijd om je dier te laten braken. Hoe sneller je dit doet, hoe kleiner het risico op vergiftiging. Een eenvoudige manier om je hond in nood te doen braken, is een handvol zout in zijn bek te gooien. Je dierenarts bereikt dat effect door hem een geschikt medicijn in te spuiten. Ga dus bij een vergiftiging zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hij kan de toestand van je dier beoordelen en een gepaste behandeling starten. Lukt hem dat niet, dan kan hij je dier laten hospitaliseren zodat het aan een infuus kan. En laat dat zelf dierendoktertje spelen maar achterwege!

Speel nooit zelf voor doktertje
© getty images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content