Spanje zoals het was

Ingeklemd tussen toeristische toppers als de Costa Brava en Andalusië, blijft de regio Caragena – Murcia een nobele onbekende. Nochtans vindt u er mooie historische centra, musea en wandelboulevards maar ook het grootste zeewatermeer van Europa!

Murcia is een van de kleinste autonome regio’s van Spanje en ook een van de heetste streken van het land. Op de regionale luchthaven krijgt u prompt enkele brochures van vastgoedkantoren in de handen gepropt. Steeds meer buitenlanders, waaronder veel Britten, kopen hier een stulpje om aan de drukte van de andere costa’s te ontsnappen. Want ook Murcia heeft een 250 km lange kuststrook, die niet toevallig de Costa Calida (warme kust) wordt genoemd.

Cartagena, vechtend tegen zijn imago

De havenstad Cartagena kent een rijke geschiedenis. De Romeinen noemden haar Nova Carthago omdat ze in de 3e eeuw v.C. door de Carthagers werd gesticht. De stad ligt in een baai die u op haar volle pracht kunt bewonderen als u de lift neemt naar de top van de Castillo de la Concepción, een imposant fort uit de Arabische periode en het hoogste punt van de stad. Van hieruit hebt u een goed zicht op het Romeinse theater uit de 1e eeuw v.C., dat pas in 1987 werd ontdekt. De restauratie is vol-op aan de gang en het is de bedoeling een nieuw museum te bouwen dat directe toegang tot het theater verleent. In de naoorlogse periode ontwikkelde de havenstad zich tot een industrieel centrum, maar sinds kort proberen de Carthageners dit lelijke imago van zich af te schudden. Als u door de verkeersvrije Calle Mayor (de hoofdstraat) loopt, ontdekt u een interessante oude stadskern met tientallen pareltjes van huizen in art-nouveaustijl, zoals het weelderige gemeentehuis en het casino. Sommige gebouwen zijn mooi gerestaureerd, andere verkeren nog in bouwvallige toestand. Het is ook het leuk struinen langs de Muralla del Mar, een korte wandelboulevard met restaurants en bars met uitzicht op de haven waar luxejachten en zeilbootjes broederlijk naast elkaar dobberen en waar u ook het Museo Maritimo vindt.

Een tiental kilometer ten noorden van Car-tagena ligt Mar Menor, het grootste zeewatermeer van Europa. Het is bijna volledig van de Middellandse Zee afgesloten door La Manga, een lang schiereiland dat is volgebouwd met hotels en vakantiehuizen. Dat gebeurde al in de jaren vijftig en zonder veel urbanistisch inzicht zodat sommige hotels op amper enkele meters van de waterlijn gebouwd zijn. De Mar Menor is vooral geliefd bij watersportliefhebbers en er wonen ook veel zeepaardjes, hoewel de populatie de laatste jaren sterk teruggelopen is.

Het interessante Oceanografisch museum ligt in Cabo de Palos, een plek waar het continentaal plateau slechts 13 km zee-inwaarts loopt en dan steil de dieperik ingaat. Dat zorgt voor een verrassend grote biologische diversiteit. Zo kunt u in juni vanop de plaatselijke vuurtoren soms grienden en potvissen observeren. In het museum ontdekt u dat de kust voor Car-tagena bezaaid ligt met scheepswrakken, van Fenicische schepen tot oorlogsbodems uit de twee wereldoorlogen.

Murcia:... en daar is geen water!

Van Cartagena naar de regiohoofdstad Murcia gaat de rit door de Huerta, een vruchtbare streek die duizend jaar geleden door de Arabieren van irrigatiekanalen werd voorzien. Toch kampt Murcia met een ernstig watertekort. Op de Glorieta, het fraaie stadhuis in neoklassieke stijl, hangt een groot spandoek met de woorden ‘Agua para todos’ (water voor iedereen), een eis dit duidelijk gericht is tot de federale regering. Als u verder wandelt langs de smalle steegjes belandt u op de Plaza Belluga die bezaaid is met terrasjes. Een perfecte plaats om met een verfrissend Jumillawijntje in de hand (uit deze streek afkomstig) de grootste schat van Murcia te bewonderen. Aan de imposante kathedraal werd niet minder dan vier eeuwen gebouwd, dat merkt u aan de diverse bouwstijlen. En toch slagen die er op een of andere manier in, een harmonieus geheel te vormen. Begrijpe wie het kan!

Op de Plaza Romeo, een gezellig plein vlakbij de winkelstraat Traperia, staat het Teatro Romeo. Het gebouw brandde al twee keer af en de Murcianen zijn ervan overtuigd dat dit nog wel eens zal gebeuren omdat het op een oud monnikenkerkhof werd gebouwd. Dan maar snel naar de Plaza de Santo Domingo waar bloemen worden verkocht, discussies gevoerd en terrasjes bezocht in de schaduw van een kanjer van een boom. Murcia is een stad van prachtige pleinen, doods in de hete namiddag maar levendig ’s avonds. Want net zoals in de rest van Zuid-Spanje wordt hier vooral na valavond geleefd. n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content