Spaargeld brengt eindelijk weer iets op

Het jaar 2023 is goed gestart voor spaarders die erg voorzichtig zijn en hun geld op een spaarboekje, of liever spaarrekening hebben geparkeerd. En ditmaal terecht! Want geld op een spaarrekening betekent vandaag echt sparen: je kapitaal brengt weer interest op. Het klopt dat de rente op een spaarrekening nooit helemaal onder nul is gezakt, maar toch zo goed als. Ter herinnering: de interest van 0,11% die de grootbanken aanboden, omvatte een getrouwheids- premie van 0,10%, die je pas na één jaar kreeg. Dat wil zeggen dat de basisrente... 0,01% bedroeg.

Sinds eind 2022 hebben een heel aantal kleine en middelgrote financiële instellingen het rendement van de spaarrekening een serieus duwtje in de rug gegeven. Waarna de markttenoren begin dit jaar snel zijn bijgebeend. Waarom deze algemene tendens? Om rekening te houden met de torenhoge inflatie? Niet direct, nee. Maar onrechtstreeks wel.

Het is de Europese Centrale Bank (ECB) die het geweer van schouder heeft gewisseld, als reactie op de enorme inflatie. Tot de herfst van 2022 bestrafte de ECB de banken voor het kapitaal dat ze niet konden gebruiken. Deze deposito’s werden afgestraft met een negatieve rente van 0,5% per jaar. De ECB wou zo de banken aansporen zoveel mogelijk krediet te verlenen om de economische conjunctuur te steunen. Net als haar Amerikaanse evenknie, heeft de ECB sindsdien een bocht van 180° gemaakt om de inflatie te bestrijden, die vorig jaar echt ontploft is. Vandaag ontmoedigt de ECB krediet verlenen. Als banken haar een grote hoeveelheid kapitaal toevertrouwen, worden ze hiervoor weer vergoed en niet langer bestraft. De vergoeding voor deze deposito’s liep in december op tot 1,5%. Voortaan is het dus niet langer een probleem dat banken te veel geld ophalen via de spaarrekeningen van hun klanten, want als ze dat bij de ECB deponeren krijgen ze weer een rente. Zo kunnen ze op hun beurt de spaarrekeningen weer aantrekkelijker maken zonder geld te verliezen.

Bij eenzelfde bank is de ene spaarrekening de andere niet.

De vier grootbanken hebben begin dit jaar hun schamele 0,11% op spaarrekeningen flink opgetrokken. Opvallend: een aantal ging tot 0,60%, terwijl de marktleider op 0,25% bleef steken. Vreemd? Niet echt: die bank legt vandaag de nadruk op een andere spaarrekening, die tot 1,25% opbrengt. Maar voor maximum 100.000 euro. Een trend die we bij verschillende banken waarnemen: naast de klassieke spaarrekening bieden zij één of meer spaarrekeningen aan die gericht zijn op de lange termijn en beter worden vergoed... zelfs al blijven ze ver onder het inflatiecijfer. Als spaarder moet je dus meer dan ooit alle mogelijkheden aandachtig bekijken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content