Software voor oudercontrole

Geef de duistere kant van het internet geen kans. Bescherm uw kinderen, ook tegen zichzelf!

De noodzaak om jonge internetgebruikers te controleren komt regelmatig in het nieuws, minder om technologische dan om morele redenen. “Zou u uw (kleinkind) zonder de minste begeleiding in de stad laten rondlopen?”, vraagt Homayra Sellier, de voorzitter van de ngo Innocence In Danger (www.Innocenceindanger.org). Volgens het hoofd van deze internationale organisatie die gevaarlijke websites opspoort, heeft het succes van de sociale netwerken deze controle essentieel gemaakt.

Waar dient het voor?

Software voor oudercontrole wordt gebruikt om websites, e-mail, downloads en chats te filteren. Hij belet ook dat bepaalde programma’s op de computer geïnstalleerd worden. Bovendien is hij handig om het aantal uren internetgebruik te beperken, en soms om statistieken over dat gebruik te verzamelen.

5 controlestrategieën

Een antivirusprogramma

Veel beveiligingspakketten (Panda Internet Security, Norton Internet Security,...) bevatten controlesoftware. U kunt de (groot)ouders en de (klein)kinderen verschillende toegangsrechten toekennen door profielen aan te maken. Een spion kijkt welke ongepaste sites het kind probeert te bereiken. De software zorgt er zelfs voor dat een minderjarige zijn identiteit niet kan bekendmaken en geen bestanden kan overdragen.

Gratis software

Oudercontrole kan ook aan gratis software toevertrouwd worden. Wij hebben drie programma’s gekozen:

K9 Web Protection is een van de beste gratis programma’s voor oudercontrole. U kunt lijsten van wél en niet toegelaten adressen aanmaken en bepalen wanneer surfen mag: http://www.k9webprotection.com (na registratie)

Logprotect, ook helemaal gratis, let minder op de navigatie dan op de gegevens die worden uitgewisseld. U kunt een lijst met trefwoorden invoeren waarop gecontroleerd wordt: http://www.logprotect.fr/versEngl.html (in het Engels).

Smart Parental Control 2.0 helpt (groot)ouders om regels voor de verbindingen in te voeren (verboden of toegelaten websites), samen met uren waarin gesurft mag worden: http://smartpctools.com/parental_control/ (Engels).

Te betalen software

Hun functies zijn vergelijkbaar met die van de freeware, maar ze kosten ongeveer euro40 per jaar. Hun grootste voordeel? De configuratie is eenvoudiger en u kunt gebruiksklare profielen kiezen. (Parental filter, Control Kids...) Filtra (www.filtra.info) test verscheidene controleprogramma’s en helpt u bij uw keuze van het meest geschikte (Frans, Engels, Duits).

Configuraties

Als u geen speciale software gebruikt, bestaat er een eenvoudig trucje om uw browser te beveiligen. Ga naar de internetopties (meestal onder Extra) en zoek Inhoud. Daar kunt u gewelddadige of pornografische websites uitsluiten.

Bezochte websites

De websites doen zelf ook inspanningen om het web schoon te houden. Na Dailymotion heeft ook YouTube zijn eigen filter voor oudercontrole ingevoerd. Om veilig naar video’s te kijken, klikt u onderaan de pagina op de koppeling Veiligheidsmodus: uit.

Hoe effectief is oudercontrole?

Homayra Sellier, die de wereld en het web rondreist op zoek naar gevaarlijke websites, vindt deze software zinvol maar herinnert eraan dat praten nog altijd de beste manier is om kinderen te overtuigen om geen domme risico’s te nemen. Geen enkel programma kan (groot)ouders van vlees en bloed vervangen.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content