So British my dear !

Hoe draag je tartan?

Compleet uit de mode, maar eigenlijk nooit weggeweest. Met de eerste kou zien we de échte Britse stijl terug: tartan, tweed, ribfluweel en inzetstukjes in daim. De Engelse ruit blijft de grote modemakers inspireren en de meest succesvolle stylisten houden van haar voor haar gedurfde chic. Ze roept de gezellige sfeer op van onze kindertijd. Daarom staat ze op nummer één van de basisstukken van menige garderobe. Het zijn kledingstukken die we kopen met ons hart en die we nooit wegdoen, behalve als onze maten drastisch veranderd zijn.

Een gezel die mooi ouder wordt

Niet alleen raakt de Britse stijl nooit helemaal uit de mode, hij veroudert ook goed. Meer nog, hij heeft het nodig om er gebruikt uit te zien: met kleine groefjes, de ellebogen een beetje versleten. De traditionele Engelse adel weet dat perfect: hij vraagt aan het huispersoneel om de kledingstukken al in te wijden vooraleer er zich zelf in te vertonen! Tot vandaag toe laat prins Charles zijn kamerdienaar zijn nieuwe schoenen instappen. Het mag duidelijk zijn dat deze kledij van topkwaliteit moet zijn. Dat verklaart waarom de prijs van deze stukken voor het leven relatief hoog ligt. We zouden het bijna investeringen durven noemen. Een mooie trenchcoat bijvoorbeeld, getailleerd volgens de regels van de kunst, die zonder problemen de kwellingen van de metro en andere dagelijkse valkuilen zal doorstaan, kost ongeveer 1000 euro. Duur? Niet duur? Dat bepaalt iedereen voor zichzelf. Maar je kunt er tien of twintig jaar mee verder. En op het plezier dat deze jas u kan geven, staat geen prijs.

Kledingstukken die zo lang leven, kunnen ook gezien worden als een reactie tegen de wegwerpmode, die ons doet kopen in september om alles weer van de hand te doen in december...

Alle prijsklassen

Voor wie graag eens iets anders aantrekt, is er goed nieuws: binnen de prêt-à-porter vindt u de Britse stijl tegenwoordig in alle prijsklassen. Trenchcoats voor 70 euro bestaan ook! Snuffel maar eens rond bij Zara, C&A, Mango, Naf Naf,... en u vindt er vast iets bijzonders. Zoals die sjaal in rode en groene tartan van bij Veritas die ik elke winter opnieuw uit de kast haal sinds... eh, zo lang dat ik het eigenlijk niet meer weet. Eén van mijn vriendinnen vond vorig jaar een jasje met korte mouwen in tartan bij H&M. Ze droeg dit met een zwarte rolkraagtrui, donkere jeans en motorlaarzen. Wat een effect! En rebels, bovendien. Want laten we vooral niet vergeten dat de tartan ook een punksymbool is.

Of het nu om een enkel kledingsstuk gaat (een vestje, een rok,...) of om een accessoire (een sjaaltje, laarzen,...) de Engelse ruit geeft een creatieve look aan elke outfit. Ze past uitstekend bij een ruime bloes zoals Jean-Pierre Gaultier zo schitterend heeft aangetoond.

Maar pas op voor de kilt! Combineer die nooit met een volledige Engelse stijl (twinset en andere BCBG-accessoires). Bij de minste twijfel waagt u zich beter niet aan een kilt, want de minste vergissing wordt onmiddellijk afgestraft: u ziet u er 20 jaar ouder uit...

Nog een leuk accessoire: British rubberlaarzen die u in de stad kunt dragen. Een knipoog naar Elisabeth II, maar... uw echtgenoot zal dit misschien minder geslaagd vinden. En bent u op zoek naar een nieuwe liefde, dan is dit evenmin een goed idee.

Hoe dan ook moeten we de mode niet al te ernstig nemen, British of niet. Om een voorbeeld te geven: schrik er niet voor terug om de typisch Britse ceintuur in te ruilen voor een breed model of voor... alles wat u mooi vindt.

We kunnen nog uren doorgaan, maar nu ruimen we plaats voor de modellen die u inspiratie kunnen geven. Zo wordt u helemaal ondergedompeld in de cosy Engelse sfeer. En doen we het seizoen vantea en scones alle eer aan.

Styling: Ladies

Fotografie: Pawel Czermak

Assistantie: Hella

Make-up: Paul Hillewaere

Met dank aan Country Riding Club – 99 Welriekendedreef – 3090 Overijse (% 02 657 50 22) voor de gastvrijheid en het warme onthaal.

Verkoopinfo : zie p. 208

Anne Vanderdonckt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content