Sneeuw en vrijheid

De winters zijn streng in het rijk van de grote dennen. En zodra de sneeuw zich aandient, lijkt het er zelfs een beetje op Canada. Dit stukje ‘einde van de wereld’ kunt u ontdekken op sneeuwschoenen, op ski’s of vanop een hondenslee...

Tijdens de winter is dit deel van de Franche-Comté een van de koudste regio’s van Frankrijk. In het Parc Naturel régional du Haut-Jura vind je nochtans geen imposant massief zoals in de Alpen, maar landschappen met bescheiden bergen, gevormd door kloven en valleien met niets anders in de wijde omtrek dan wat eenzame boerderijen en schuren. Grote dennen doorklieven de kristalheldere lucht. De paden zitten verborgen onder de sneeuw, alsof ze de toegang tot het bos willen verhinderen. Hier heerst de stilte. Slechts enkele kleine stations op mensenmaat bieden wandelingen en afdalingen aan voor wie graag de sneeuwschoenen of de ski’s aanbindt.

Pakken sneeuw

Het skistation van Mijoux lijkt een balkon dat uitgeeft op het Lemanmeer, beter bekend als het Meer van Genève, met de Alpen op de achtergrond. De sneeuw valt er vaak met pakken tegelijk. En het woud van Massacre is het perfecte domein om te langlaufen of te wandelen op sneeuwschoenen en voor ski-joëring (skiën, voortgetrokken door een paard of sledehonden). Een passende beloning na de inspanning vindt u in het Chalet de la Frasse, een gîte op 1293 meter, waar u kunt uitblazen bij het haardvuur. Op de spijskaart: charcuterie, sla, een warme kaasschotel, fondue, streekwijnen, comté en bosbessenentaart... Een ideale pauzeplaats voor wie naar Crêt de la Neuve wil of naar Petits Prés de Rolle.

Nog meer troeven

De Transjurassienne is de jaarlijkse wedstrijd (de grootste van Frankrijk), waar duizenden langlauffreaks op afkomen (dit jaar op 12 februari). En dan is er de Grande Traversée du Jura (GTJ), de langste Franse langlaufroute die u ook te voet of met de mountainbike kunt afleggen. Ze bestaat uit een serie pistes, voor een deel lopend op de GR5 (van Amsterdam tot Nice) met tal van varianten, afhankelijk van het seizoen.

Met zijn besneeuwde plateaus, vergelijkbaar met Québec, is de Jura een fantastische winterbiotoop voor sledehonden. Maar ook bij andere weertypes leent deze streek zich perfect tot een gevarieerd scala van activiteiten. U kunt er wandelen (al dan niet op sneeuwschoenen), een fruitbedrijf bezoeken, een kijkje gaan nemen hoe kaas wordt gemaakt of in het oude Fort des Rousses de beste comtékaas gaan bewonderen die er in tonnen ligt te rijpen. In het Maison de Parc du Jura in Lajoux kunt u de permanente tentoonstelling Haut-Jura, terre vivante bezoeken. Daar worden alle details over deze streek uit de doeken gedaan.

Een paradijs voor husky’s

Een adres dat al jaren door tevreden klanten aan vrienden en familie wordt doorgespeeld, is dat van de huskyboerderij van Emile en Dominique. Ze hebben er hun handen vol met het ontvangen van gasten, het bereiden van maaltijden én met hun honden, uiteraard. “Ze verzorgen is een voltijdse baan, zelfs in de zomer. Maar we doen het dolgraag. Deze gîte stelt ons in staat met onze honden te werken terwijl we telkens nieuwe mensen ontmoeten die allemaal van de natuur houden.”

Een rondleiding in de kennel toont aan dat het niet eenvoudig is om een vijftigtal honden te voederen. Elk dier heeft zijn ruimte, zijn dieet, zijn afgemeten porties. En er zijn de gedragscodes die in de groep moeten gerespecteerd worden. Zo moet de geldingsdrang van de meest dominante honden wat worden afgeremd wanneer de andere gevoed worden. Het ene dier heeft zin om te lopen, het andere wil rust. Af en toe wordt hun keuze door de begeleiders gerespecteerd, dan weer niet. “We zijn met zijn drieën om ons met de honden bezig te houden”, zegt Emile, een inwijkeling die hier al helemaal is ingeburgerd. “Toen we hier aankwamen, werden we hartelijk ontvangen door de mensen van de streek. Hier leven de mensen, de dieren en de natuur immers nog in perfecte harmonie samen. Ik heb vroeger in Chamonix gewoond, maar het is hier, in La Pesse, dat ik mezelf heb gevonden.”

Morgen staat er voor Emiles gasten een stevige sledetocht op het programma. Maar eerst wacht ons nog een zalige nacht vol dromen van avontuur en vrijheid...

Tekst en foto’s: Eric Valenne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content