Smartphones voor een prijsje

Voor een iPhone, een HTC Sensation of een Samsung Galaxy telt u meer dan 500 euro neer, maar er bestaan ook modellen die minder dan 200 of zelfs maar 150 euro kosten. Sterker nog, ze kunnen vrijwel evenveel.

Een smartphone onderscheidt zich van een gewone gsm door zijn vermogen om gegevens uit te wisselen met een computer, zijn connectiviteit met het internet en zijn aanraakscherm.

Scherm

Bijna alle goedkope smartphones hebben een aanraakscherm van goede kwaliteit, van hetzelfde type als dat van de iPhone. Om dat te controleren, volstaat het dat u probeert om het met een stylus of een ballpoint te bedienen in plaats van met uw vinger. Als er niets gebeurt, is het wel degelijk een zogenaamd capacitief scherm, dat beter reageert dan de resistieve schermen van de vorige generatie. Verkiest u echte toetsen? Geen probleem, sommige telefoons hebben naast het aanraakscherm een klassiek klavier (Acer betouch e210, euro189). Anderzijds hebben voordelige smartphones meestal geen Amoled- maar een TFT-scherm, dat meer verbruikt. Maar omdat de schermen kleiner zijn, krijgt u toch nog altijd een autonomie van maximaal 6 uur spreektijd terwijl de Wi-Fi-verbinding actief is.

Geheugen

Alle modellen die wij hebben getest, bevatten een micro-SD-geheugenkaart van 2 GB. Dat is twee tot vier keer minder dan de topmodellen, maar niets belet u om een kaart met meer capaciteit te kopen.

Connectiviteit

De configuratie van de internetverbinding vraagt een beetje discipline. U moet uw wachtwoord voor het Wi-Fi-netwerk invoeren, uw gebruikersnaam en wachtwoord voor gMail, Facebook of Twitter... dat kost u een kwartiertje, maar daarna bent u even vlot verbonden als met uw computer (maar let op, de communicatiekosten zijn veel hoger).

Accessoires

De resolutie van de ingebouwde camera is beperkt van 3 tot 5 Mp. 3 Mp is niet enorm voor foto’s die u wilt afdrukken, maar als u ze alleen maar op het scherm wilt bekijken of op Facebook plaatsen, is het al te veel. En zelfs in dit prijsgamma vindt u toestellen met een gps-ontvanger.

Waar zit het verschil?

Een eerste verschil heeft te maken met de reactiesnelheid. De processor is meestal minder krachtig: 600 MHz in plaats van 1 GHz. Een smartphone van euro150 is dus wat trager, maar veel merkt u daar niet van.

Daarnaast is het scherm kleiner: 3,2 inch in plaats van 4 inch of meer. Die beperking is vooral storend bij het invoeren van tekst via het schermtoetsenbord. U zult dus meer tik- en andere fouten maken. Bovendien is het aanraakscherm minder glad en reageert het dus niet zo goed.

U kunt een goedkope smartphone perfect met uw pc synchroniseren om muziek of foto’s te downloaden of om een eenvoudige agenda op de telefoon te bewaren, maar op synchronisatie met Outlook hoeft u niet te rekenen. Dit kan nochtans interessant zijn, voor meer professioneel gebruik.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content