Small, medium of XXL?

Computers zijn maatwerk geworden, van kleintjes van 7 tot monsters van 23 inch. Er bestaat er dus zeker een die helemaal bij uw behoeften, uw manier van leven en uw budget past. Het komt er alleen op aan hem te vinden...

Hebt u zin in een gloednieuwe computer? Een aantrekkelijk idee, maar hoe kiest u uit het enorme aanbod in de ge-specialiseerde winkels de machine die u nodig hebt? Wij helpen u op weg!

Netbook en nettop

De netbook, een nieuwkomer op de markt, is een minilaptop met een schermgrootte van maximaal 11 inch. Maar het is geen volwaardige pc (ook al zal de verkoper in de winkel u misschien iets anders vertellen). Zijn toetsenbord is te klein om met tien vingers te typen (behalve bij de modellen van 11″), en zijn vermogen is beperkt. Een netbook heeft meestal een Intel Atomprocessor en een zwakke grafische chip. Eigenlijk is hij alleen geschikt als een tweede pc om op het internet te gaan. Hij heeft een netwerkaansluiting of wifi, zodat u hem overal kunt gebruiken om te mailen en te surfen. Dat is zijn echte roeping. De prijzen schommelen tussen euro250 en euro400.

Onze tip: wij verkiezen de modellen van 10 en 11 inch, die een handiger toetsenbord hebben.

De nettop (een samentrekking van netbook en desktop) is de desktopversie van de netbook. Hij heeft een behuizing van 25 cm zijde, een volwaardig toetsenbord en een scherm dat u zelf kiest. Omdat hij zo klein is, kunt u hem gemakkelijk verplaatsen en dus overal gebruiken waar er een stopcontact is, een toetsenbord en een scherm. Deze computers zijn meestal uitgerust met een Atomprocessor en een grafische kaart die grote schermen ondersteunt.

Onze tip: prima voor kantoorgebruik maar niet voor multimedia.

12 en 13 inch voor onderweg

Laptops van 12 en 13 inch zijn volwaardige pc’s met krachtige processors. Ze zijn bedoeld voor mobiele werkers die hun computer ook op de trein of in het vliegtuig willen gebruiken. Het goede nieuws is dat deze meestal erg dure machines beetje bij beetje betaalbaar worden: een instapmodel hebt u al voor minder dan euro450, terwijl u voor een zwaardere machine euro700 moet rekenen.

Onze tip: als dit uw enige computer wordt, koopt u er voor thuis een groot scherm bij.

15 inch om alles mee te doen

De modellen van 15″ zijn de meest verkochte laptops. Dit zijn echte desktopkillers want hun technische specificaties moeten niet onderdoen voor die van een klassieke pc: een groot scherm, ruime keuze van processors, krachtige grafische kaarten. Als u tevreden bent met een enkele pc en hem graag draagbaar hebt, is dit uw keuze. Toch opletten, want de prijsverschillen zijn enorm, van euro300 (de prijs van een netbook!) tot euro1500.

16 tot 20 inch om groot te zien

Sinds de pc ervan droomt een televisie te worden, brengen de fabrikanten grote schermen op de markt: eerst 17 inch, daarna 16, 18 en zelfs 20. Deze kanjers zijn geschikt voor multimedia, films en televisie (formaat 16/9). Ze zijn draagbaar, maar niet gemaakt zijn om mee op reis te gaan. Een laptop van 20″ is niet bepaald mobiel. De grootte van het scherm (LCD of LED) heeft natuurlijk een invloed op de prijs, maar een 17″ laptop is niet overdreven duur (vanaf euro500).

Onze tip: grote laptops verbruiken veel stroom. Hou de autonomie van de batterij in de gaten!

De desktop

Nee, de desktops zijn niet dood. Hun marktaandeel is zelfs gestabiliseerd. De grote troef van een desktop is zijn modulariteit: u kunt er geheugen aan toevoegen en de grafische kaart of zelfs de processor vervangen. En natuurlijk hoeft u geen scherm te kopen wanneer u zich een nieuwe pc aanschaft. Gebruikers met hoge grafische eisen hebben nog altijd een voorkeur voor desktops, omdat hun verhouding prestatie/prijs veel beter is dan die van een laptop. Ook hier lopen de prijzen sterk uiteen, afhankelijk van de configuratie, van euro300 tot euro2000 voor een gamer-pc.

Onze tip : let op, een desktop verbruikt tot 4 keer meer dan een laptop!

Alles-in-een

Het door Apple populair gemaakte concept van de all-in-onecomputer, waarbij alle techniek ingebouwd is in het scherm, is overgenomen door andere fabrikanten. Het is dan ook een praktische oplossing, met de informatica achter het scherm en de aansluitingen (usb, netwerk, HDMI, dvd-speler) opzij. Ze zijn ideaal voor multimedia en krijgen dan ook vaak een plaatsje in de woonkamer. Sommige modellen kunnen zelfs als televisietoestel (een scherm van 20 of 23 inch) worden gebruikt. Ze hebben dan meestal een aanraakscherm met een specifieke interface voor het afspelen van dvd’s, het beluisteren van muziek of het kiezen van een zender. Dat kan zonder via toetsenborden, muizen en menu’s te moeten passeren, wat handig is.

Onze tip: reken op een prijs vanaf euro600.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content