Smakelijk!

Het gedroomde aperitiefhapje vinden, een origineel dessert of een feestelijk, maar toch eenvoudig diner: de voorpret van de eindejaarsfeesten begint met het grasduinen in kookboeken!

We hebben onze bourgondische reputatie niet gestolen: de best verkopende lectuur in ons land zijn kookboeken. Zoals die van Hobbykok-winnares Claudia Allemeersch. In Claudia kookt voor vrienden (Linkeroever Uitg. – euro 24,95 – isbn 978 90 572 0372 5) serveert ze naast recepten ook tips voor het verwennen van gasten. Ook een aanrader is Geert Van Hecke goes classic (Linkeroever Uitg. – euro 34,95 – isbn 978 90 572 0371 8 – gesigneerde box met foto’s en gegraveerd koksmes: euro249 via www.geertvanhecke.be). De chef zet daarin gerechten als balletjes in tomatensaus of konijn met bier naar zijn hand. Zijn collega’s Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme tonen in Haalbare toprecepten stap voor stap (Uitg. Borgerhoff & Lamberigts – euro 34,95 – isbn 9789089311566) hoe het moet. En er is ook nog Home made waarin zo’n 200 sterke bereidingen elkaar de loef afsteken (Fontaine Uitg. – euro 34,95 – isbn 978 90 595 6351 3). Meteen leert u een rookoventje in elkaar boksen én hondenkoekjes maken.

Exotische toets

Wilt u een exotische toets voor uw feestmaal? Dan kunt u zich met Bismilla Arabia (Nadia Zerouali & Merijn Tol – Kosmos Uitg. – euro 29,95 – isbn 978 90 215 4639 1) op de minder bekende keukens van de landen rond de Middellandse Zee storten. Lekkers uit Palestina, Israël, Turkije, Libië, Algerije, Sardinië en Catalonië passeren de revue, gekruid met reisanekdotes.

Overbekend mediterraan is de Italiaanse keuken, maar toch is Isabella’s pastabijbel (Borgerhoff & Lamberigts – euro 29,95 – isbn 978 90 893 11 52 8) nog de moeite waard. Isabella Cozzi schreef er haar familierecepten neer, met respect voor de Italiaanse traditie en de Belgische eetcultuur.

Wie het dit jaar eens heel anders wil aanpakken, kan terecht bij Wok Dynastykok Peh-Fo Pak. In 50 x origineel wokken (Uitg. Borgerhoff & Lamberigts – euro 19,95 – isbn 978 90 893 1137 5) brengt hij smakelijke Chinese gerechten die weinig kookervaring vergen.

Dessert!

De kunst van het chocolade maken (T. Deseine – Good Cook Publishing – euro 19,95 – isbn 978 90 731 9189 1) zit in een doosje met attributen om chocolade te verwerken, en levert receptjes om uw diner in stijl af te sluiten, van koekjes en pralines tot een taart.

Meer lekkers vindt u in Bakboek. De klassiekers (Eric Van den Hende – Standaard Uitg. – euro 29,95 – isbn 978 90 022 39 69 4), een handige basis als u misbaksels wilt vermijden.

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content