Montenauer Schinkenräucherei, Amel

Smaakmakers van bij ons

NAAR AMEL VOOR DE BETERE HAM

Waar trek je naartoe op zoek naar de betere Ardeense ham? Juist, naar de Ardennen. Meer bepaald naar Amel in de Oostkantons, waar we binnenlopen bij het familiebedrijf Montenauer Schinkenräucherei. Nog voor het bezoek goed en wel van start gaat met een korte video, zijn onze neusgaten en smaakpapillen al geprikkeld door de scherpe rookgeur. Een parcours met informatieborden maakt ons vervolgens wegwijs in de artisanale productie van deze bekende ham, terwijl we via ramen de werknemers aan het werk zien (althans in de week). “Het verse vlees van de ham en van de noot wordt heel zorgvuldig ontbeend en vervolgens met de hand ingewreven met zout, peper, knoflook en andere top secret smaakmakers”, lacht Sascha Rohs, de gedreven codirecteur van het bedrijf. “Want alles bij ons is transparant, behalve het specerijenmengsel dat onze vleeswaren hun intense smaak en diep aroma bezorgt”.

Montenauer Schinkenräucherei, Amel
Montenauer Schinkenräucherei, Amel

Na het pekelen rijpt de ham nog verschillende weken alvorens hij in een waterbad wordt ontzout. Maar niet in om het even welk water: “Dat halen we rechtstreeks uit onze eigen bron, op 100 m diepte”. Hierna wordt de ham volgens traditioneel vakmanschap gerookt met beukenhout en jeneverbessen. “Onze producten vragen veel liefde en tijd”, geeft Sascha Rohs nog mee. Tussen het ontbenen van het varkensvlees en het verpakken ligt drie maanden voor Ardeense nootham, tot zes maanden voor de echte Ardeense ham. De rondleiding eindigt in een als winkel ingerichte chalet. Hier kan je proeven van de vele vleeswaren van het huis of een geschenkkoffertje kopen om mee naar huis te nemen. Eén souvenir krijg je er gratis bij: de rookgeur die zich intussen in je kleren heeft genesteld.

Montenauer Schinkenräucherei, Amel
Montenauer Schinkenräucherei, Amel

Montenauer Schinkenräucherei, Am Bahnhof 19, 4770 Amel. montenauer.com

BIEREN PROEVEN IN MARCHE-EN-FAMENNE

Het is al lang niet meer zo dat Belgisch bier zich beperkt tot blond, bruin of tripel. De sterke nieuwe wind die rond de eeuwwisseling door het bierwereldje waaide, heeft brouwers aangespoord om hun comfortzone te verlaten voor tal van smaakexperimenten. Zo ook brouwerij Atrium in Marche-en-Famenne, waar een Brusselaar en een Braziliaanse vrouw elkaar vonden in hun passie voor bier. “We zien onze brouwerij als een laboratorium voor ontdekkingen en wereldwijde smaakreisjes”, zegt mede-oprichter Valery De Breucker. “We wilden wat experimenteren en bepaalde bierstijlen van bij ons mixen met internationale invloeden of minder voor de hand liggende grondstoffen gebruiken”. De meeste bieren worden dan ook in beperkte oplage gebrouwen. Naargelang het seizoen en de inspiratie van het brouwerskoppel, vind je hier verfrissende zomerbiertjes geparfumeerd met aardbeien maar ook hartverwarmende, donkere stouts met een bedwelmend aroma van tonkabonen. Een aantal van de Atriumbieren viel al in de prijzen op internationale wedstrijden, zoals de World Beer Awards.

Montenauer Schinkenräucherei, Amel
Montenauer Schinkenräucherei, Amel

Elke vrijdag en zaterdagnamiddag kan je de brouwerij bezoeken, weliswaar na afspraak. En hoe kan je je bezoek beter bezegelen dan met een proeverij van vier bieren uit het assortiment? Ideaal dus voor een stop, na een herfstwandeling in de Famennestreek. En dan is er ook de Tap room, die tapas serveert bereid met bier van hier.

Brouwerij Atrium, Rue des Brasseurs 9, 6900 Marche-en-Famenne. brasserieatrium.be

HAPJES HOPPEN IN HASSELT

Hasselt noemt zich de Stad van de Smaak en tijdens de proevertjesroute mag je dat ook letterlijk nemen. De Limburgse hoofdstad heeft immers enkele specialiteiten die het ontdekken waard zijn. Starten doe je in het Smaaksalon met een glaasje in Hasselt gebrouwen Herkenrode abdijbier. Het Smaaksalon is gevestigd in een statig 19de-eeuws woonhuis. Nu is het van de stad en kan je er in een opulent decor van hoge plafonds, moulures en kroonluchters genieten van een ontbijt of lunch met streekproducten.

Zoals bijvoorbeeld een dessert met Hasseltse speculaas. Die moet dik en mals zijn, zegt onze gids Francis Delauré. En zeker donkerbruine suiker, boter, amandel en een mengeling van speculaaskruiden bevatten. Het geheim zit hem in de kruidenmengeling. Die is bij elke bakker anders, en geheim! De originele proef je onder andere bij speculaasatelier Depaifve. Dat de Hasselaren trots zijn op hun speculaas blijkt uit het feit dat ze er maar liefst twee standbeelden voor over hebben: het speculaasmannetje en -vrouwtje. De speculaas wordt samen met hazelnoten en jenever trouwens verwerkt in de Hasseltse paté, nog een specialiteit van hier. Proeven doe je hem tijdens deze tocht bij slagerij Geerts.

Bij Atrium houden ze van experimenteren.
Bij Atrium houden ze van experimenteren.

En dan is er nog de jenever: in het Jenevermuseum wordt de sterke drank nog altijd gestookt, de laatste plek in de binnenstad. Want van de 22 stokerijen zijn de meeste gesloten of naar de rand van de stad verhuisd. Ook als je niets hebt met jenever, vormt de binnenplaats met jeneverbesstruiken een aangename verpozing. Onderweg nuttig je nog een koffie bij de koffiebranderij van de Hasseltse familie Maes en hou je halt bij chocoladeatelier en smaaklounge Boon. Dat de proevertjesroute je ondertussen ook langs kleine steegjes, leuke binnenplaatsen en de hotspots van Hasselt brengt, is mooi meegenomen.

Proevertjesroute Hasselt. In de drie landstalen + Engels. Op afspraak via visithasselt.be

VIER GENERATIES KOEKJES BAKKEN IN LO

Het verhaal van het iconische amandelkoekje en het al even beroemde wafeltje start eind 19de eeuw. Jules Destrooper, bakker en handelaar in koloniale waren in het West-Vlaamse stadje Lo, geeft zijn klanten als presentje een knapperig amandelkoekje mee, bereid met specerijen uit zijn eigen winkel. Een schot in de roos, zo blijkt, want vanaf 1886 legt hij zich nog uitsluitend toe op het bakken van zijn koekjes. Vier jaar later lanceert hij zijn fameuze krokante wafeltje, waarna hij zijn assortiment verder uitbreidt. “Vandaag worden in Ieper elke dag 3,5 miljoen koekjes gebakken. En in al die recepten is boter het hoofdingrediënt”, verduidelijkt onze gids Carine Michils. Wat volgt is het boeiende verhaal van vier generaties Destrooper, tot het bedrijf in 2015 werd doorverkocht aan een andere Vlaamse familie.

Brouwerij Atrium, Marche-en-Famenne.
Brouwerij Atrium, Marche-en-Famenne.© clifflucasphoto

In het bezoekerscentrum krijg je een inkijk in hoe de productie vroeger verliep: van ambachtelijke kneedmachines, over wafelijzers en dito ovens, tot speculoosmallen. Een korte video laat zien hoe de koekjes vandaag worden gemaakt. Je maakt ook kennis met de ingrediënten die zorgen voor al dat lekkers, de diploma’s die het heeft opgeleverd, en de reclameborden waarmee de koekjes vroeger werden aangeprezen. En al moet je er de heerlijke bakgeur zelf bij verzinnen, eindigen doe je je bezoek met een uitgebreide proeverij (met koffie) van het hele assortiment: 19 soorten koekjes, waarvan de receptuur onveranderd is gebleven! Zin om zelf aan de slag te gaan, dan kan je inschrijven voor een van de culinaire workshops waar de koekjes de basis vormen voor zowel zoete als hartige gerechten.

Brouwerij Atrium, Marche-en-Famenne.
Brouwerij Atrium, Marche-en-Famenne.

Bezoekerscentrum Jules Destrooper, Gravestraat 5, 8647 Lo-Reninge. julesdestrooper.com

Proevertjesroute Hasselt
Proevertjesroute Hasselt© Kris Van de Sande – www.krisvandesande.be
Proevertjesroute Hasselt
Proevertjesroute Hasselt© Kris Van de Sande – www.krisvandesande.be
Het bezoekerscentrum in Lo-Reninge.
Het bezoekerscentrum in Lo-Reninge.
Bezoekerscentrum Jules Destrooper; Lo-Reninge.
Bezoekerscentrum Jules Destrooper; Lo-Reninge.
Bezoekerscentrum Jules Destrooper; Lo-Reninge.
Bezoekerscentrum Jules Destrooper; Lo-Reninge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content