Slank zijn volstaat niet!

Overgewicht is ongezond, dat is duidelijk. Maar dat betekent nog niet dat al wie slank is, op beide oren mag slapen. Britse onderzoekers ontdekten bij slanke mensen immers verborgen vet dat nog gevaarlijker blijkt te zijn dan zichtbaar vet.

Slanke mensen hebben de neiging om niet lang stil te staan bij de gevaren van overgewicht. Dat zouden ze beter wel doen, want uit het recente Brits onderzoek blijkt dat die ontbrekende kilo’s allesbehalve immuniteit garanderen tegen typische obesitasrisico’s. Buikvet of visceraal vet dat zich minder opvallend rond ingewanden en organen nestelt, blijkt de gezondheid nog meer te bedreigen dan het meer zichtbare vet van dikkere mensen. Wie geen last heeft van overgewicht, is zich bovendien veel minder bewust van het bestaan van dat vet en is dus niet geneigd om zijn levensstijl aan te passen. Daardoor loopt hij of zij meteen een extra risico op gezondheidsproblemen als diabetes en vaat- en hartziekte.

Wat met de BMI?

Mogen we nu meteen alle BMI-berekeningen overboord gooien omdat zo’n Body Mass Index toch geen rekening houdt met verborgen vet? “Helemaal niet”, zegt endocrinoloog professor Jean-Paul Thissen. “Hoe meer overgewicht iemand heeft, hoe meer die ook visceraal vet heeft. Die regel klopt in bijna alle gevallen. De BMI-bepaling blijft dus overeind om aan te duiden dat iemand door overgewicht gezondheidsrisico’s loopt. Aan de andere kant moeten we echter beseffen dat de Body Mass Index alleen niet zaligmakend is. Ook met een normale of iets hogere BMI-waarde – van tussen 25 en 30 – kan er sprake zijn van te veel visceraal vet. Vandaar dat het ook nuttig is de buikomtrek te meten.”

Gewoon even de buikomtrek meten is inderdaad de eenvoudigste manier om vast te stellen of er zich te veel vet heeft afgezet op de organen in de buik. U neemt gewoon met een lintmeter de maat van uw taille, ter hoogte van de navel. Meet u te veel centimeters op die plaats (meer dan 80 cm voor vrouwen, 94 voor mannen) dan moet u opletten. “En dat kan zelfs bij mensen met een BMI van 20 tot 25 gelden”, waarschuwt professor Thissen.

Beweeg vet weg!

Goed nieuws is dat buikvet wegwerken niet onoverkomelijk is. Natuurlijk is een gezonde voeding een eerste vereiste, maar vooral meer bewegen is de boodschap. “Wie geregeld beweegt, zal sowieso minder buikvet hebben dan mensen die een zittend leven leiden, zelfs al wegen ze evenveel”, beklemtoont prof. Thissen.

Dat is ook de conclusie van de Britse onderzoekers, die met scanners uitzochten waar precies in het lichaam het verborgen vet zich ophoopt. Bij slanke mensen die geen beweging namen, vonden ze beduidend meer vet rond de organen dan bij andere proefpersonen, wat een aanzienlijk groter risico op gezondheidsproblemen inhoudt. Het loont dus zeker de moeite om geregeld uw lintmeter boven te halen... en uw sportschoenen! n

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content