1. Vandaag herbergt het Winterpaleis, ooit de winterresidentie van de Russische tsaren, het de Hermitage. © FOTO'S BAS VAN OORT

Sint-Petersburg

De grachten zijn ontworpen naar Amsterdams voorbeeld, maar de sfeer is door en door Russisch in het met kunstschatten en historische gebouwen bezaaide Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg werd begin 18de eeuw gesticht door tsaar Peter de Grote in het deltagebied aan de monding van de rivier Neva. Zijn inspiratie haalde hij in het Nederlandse Amsterdam. Bezoekers die denken een grauwe stad met een Sovjetsluier aan te treffen, zijn dan ook verbaasd over de brede boulevards, ruime parken en talrijke pleinen in deze stad gebouwd op 42 eilanden. Heerlijke plekken om langs te flaneren en het Russische leven aan je voorbij te zien trekken. De mooie grachten en de rivier Neva kunnen in een open rondvaartboot worden verkend.

Sint-Petersburg is de stad waar wereldgeschiedenis werd geschreven toen hier in 1917 de Russische Revolutie uitbrak. Dat gebeurde met de bestorming van het Winterpaleis. Dit neoklassieke gebouw, dat ruim twee voetbalvelden lang is, huisvest nu een van de grootste – meer dan drie miljoen kunstwerken! – en meest prestigieuze kunstcollecties ter wereld. Ook Vlaamse meesters zoals Rubens, van Dyck en Jordaens zijn er ruim vertegenwoordigd. Bijna even indrukwekkend is het Catharinapaleis in Poesjkin, 25 km ten zuiden van Sint-Petersburg, met zijn balzaal, die de grootste van heel Europa is, en plafondschilderingen die je mond doen openvallen. Een al even roerig verleden heeft de Kerk van de Verlosser op het Bloed, die door de antireligieuze communisten als opslagplaats werd gebruikt. Sinds 1997 is ze weer open, niet als kerk maar als museum. Sinds de val van het communisme wordt het rijke verleden van Sint-Petersburg weer geëerd en dat zie je ook in het indrukwekkende paleizencomplex in het nabijgelegen stadje Peterhof, dat aan Versailles doet denken.

2. In de Petrusen- Pauluskathedraal zijn vrijwel alle tsaren begraven.
2. In de Petrusen- Pauluskathedraal zijn vrijwel alle tsaren begraven.© FOTO'S BAS VAN OORT

PRAKTISCHE INFORMATIE

VOOR JE VERTREKT

Voor een reis naar Rusland heb je een reispas nodig die geldig is tot 6 maanden na je terugkeer, plus een geldig visum dat je vooraf moet aanvragen.

ERHEEN

Brussels Airlines vliegt vier keer per week vanuit Zaventem naar Sint-Petersburg (Pulkovo). Vluchttijd: 4 tot 5 uur.

HANDIG

Sint-Petersburg heeft een uitstekend en goedkoop openbaar vervoersnetwerk..

3. De grachten van Sint-Petersburg zijn ontworpen naar Amsterdams model.
3. De grachten van Sint-Petersburg zijn ontworpen naar Amsterdams model.© FOTO'S BAS VAN OORT
4. Jonge kadetten van de Nakhimovmarineschool.
4. Jonge kadetten van de Nakhimovmarineschool.© FOTO'S BAS VAN OORT
Het Versailles van Rusland ligt buiten de stad, in het stadje Peterhof, dat uitkijkt over de Finse Golf.
Het Versailles van Rusland ligt buiten de stad, in het stadje Peterhof, dat uitkijkt over de Finse Golf.© FOTO'S BAS VAN OORT
Een fabriekspand uit de Sovjettijd.
Een fabriekspand uit de Sovjettijd.© FOTO'S BAS VAN OORT
Straatvertier in winkelstraat Nevski Prospekt: een groep militairen kijkt naar een vuurspuwer.
Straatvertier in winkelstraat Nevski Prospekt: een groep militairen kijkt naar een vuurspuwer.© FOTO'S BAS VAN OORT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content