Sidderen en beven in Brussel

Zijn waargebeurde, maar bloederige horrorverhalen je ding? Ga dan mee met deze ongewone tocht, die je veel leert over het Brusselse (onder-) wereldje tussen pakweg 1850 en 1914. Want wat op het eerste gezicht een doordeweekse rondleiding door het historische centrum van de hoofdstad lijkt, laat je in werkelijkheid enkele beruchte misdaden herbeleven die Brussel in de 19de en het begin van 20ste eeuw hebben geschokt.

Zo keer je terug naar het Sint- Goriksplein in 1847. “Dit was toen een zeer arme en ongezonde wijk”, vertelt gids François terwijl hij voor de Sint-Gorikshallen oude afbeeldingen laat zien. “Hier, in een van de rijkste panden van Brussel, woonde notaris Evenepoel. Op een avond verbaasde zijn koetsier zich erover dat de deur van het huis half openstond. In het huis lagen de lijken van de zus van de notaris en van haar twee dienstmeisjes. Afgemaakt met een hamer.” De gids vertelt hoe het onderzoek naar deze vreselijke, driedubbele moord is verlopen en hoe de twee daders uiteindelijk werden terechtgesteld.

Daarna gaat het richting de wijk Duivelshoek, waar de gids je inwijdt in de stadslegende die over deze buurt wordt verteld, maar ook in de waargebeurde moord op een koppel landbouwers in 1850. Ze werden omgebracht voor 50 kg varkensvlees. In de omgeving van de Grote Markt wordt ook halt gehouden bij het herenhuis waar de Franse dichter Verlaine in 1873 twee kogels afvuurde op zijn minnaar Rimbaud.

Het zijn maar enkele verhalen en anekdotes waarmee deze originele tijdreis naar het Brussel van weleer je laat kennismaken. Leuk meegenomen: je kan de rondleiding ook virtueel en in real time meemaken vanuit je luie stoel.

De rondleiding langs de Brusselse crime scenes duurt 2 uur en kost 17 euro. brusselsbyfoot.be

De Sint-Gorikshallen
De Sint-Gorikshallen© BELGAIMAGE
Sidderen en beven in Brussel
Sidderen en beven in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content